Türkiye’deki Girişimler için Üçüncü Çeyrek Yatırım Raporu
Bundan üç hafta önce Covid-19 Dönemi Türkiye Yatırım Raporu başlığı ile 2020 yılının ilk 8 ayındaki yatırımları incelemiş ve bu yatırımlar hakkında bazı yorumlar ve içgörüleri sizlerle paylaşmıştık.
Bu hafta StartupCentrum, 2020’nin Üçüncü Çeyreği’ne odaklandığı bir rapor yayınladı. Raporun öne çıkan noktalarını sizin için değerlendirdik.
2020’nin üçüncü çeyreğinde en çok yatırım alan girişimler Vivense, Martı, Tarfin, Mobilexpress ve Scoutium olmuştur. Bu beş girişim toplamda 164 Milyon Dolar yatırımı tek bir çeyrekte startup ekosistemine kazandırmış durumda!
Vivense’nin bu tabloda yatırım yükünü sırtladığını görüyoruz. Vivense’den sonra ise artık sokaklarda görmeye alıştığımız Martı 25 Milyon dolar ile bu çeyrekte oldukça iyi bir yatırıma imza atmış durumda. Martı’nın yatırımı ve diğer gelişmeleri Martı’nın CEO’su Oğuz Alper Öktem’den capslock podcast’e konuk olduğu bölümünden dinleyebilirsiniz.
PEKİ YATIRIM ALAN ŞİRKETLER?
Yatırım alan şirketlerin türüne baktığımızda yatırım miktarına göre ve yatırım adedine göre başka tablolarla karşılaşıyoruz. Yatırım adedine göre Lojistik/Teslimat 6 girişim ile en öndeyken, yatırım miktarına göre en önde olan girişimler e-ticaret alanında faaliyet gösterenler oluyor. İlk 8 aylık toplam tabloda da benzer bir durum vardı. E-ticaret girişimleri bu dönemde daha yüksek yatırım toplama şansı bulmuştur.
GEÇEN YILA GÖRE NE NASIL DEĞİŞMİŞ?
2019 yılının üçüncü çeyreğinde 7,5 Milyon Dolar seviyesinde olan toplam yatırım miktarı 2020 yılının üçüncü çeyreğinde ise 168 Milyon Dolar’a yükselmiş durumda. Vivense’nin olağan üstü 130 Milyon Dolar’lık yatırımını dışarda tuttuğumuzda bile toplam yatırım miktarının yaklaşık 4,5 kat arttığını görüyoruz.
2019 yılının üçüncü çeyreğinde toplam 18 yatırım gerçekleştirilmişken 2020’nin üçüncü çeyreğinde ortaya çıkan 49 yatırımlık tablo, bu yılın yatırım açısından oldukça iyimser bir atmosferde geçtiğin gösteriyor. Özellikle Covid-19 pandemisinin küresel ekonomilerle birlikte Türkiye ekonomisini de sarstığı bir dönemde yatırımcıların hayatı kolaylaştıran teknolojiler ve işler geliştiren girişimlere doğru ciddi bir ilgi gösterdiği söylenebilir.
Bu sene ilk 9 ayda Türkiye’de toplam 232 Milyon Dolar yatırım gerçekleşti. 2019’da ise ilk 9 aydaki toplam yatırım miktarı 48 Milyon Dolar seviyesinde kalmıştı. 2020 yılında yaşanan pandemi ve olumsuz ekonomik tabloya rağmen Türkiye’deki yatırımların yükselmesi çok umutlandırıcı bir gelişme.
Çeyreklere göre değişim nasıl olmuş diye hızlıca göz attığımızda bile, 2020 yılında üçüncü çeyrekte çok anlamlı bir artış görünüyor. Fakat en etkileyici veri aslında 2020 yılında ikinci çeyreğin, 2019 yılı ikinci çeyrekten daha yüksek olması. Bu yıl hem Covid-19 salgınının patlak vermesi hemde sürekli artan Dolar trendine rağmen ikinci çeyrekte yatırımlarda yaklaşık yaklaşık 7 Milyon Dolar’lık bir artık olmuş durumda.
Hem üçüncü çeyrek bazında hem de tüm sene bazında girişimlerimiz yatırım toplama noktasında güzel iş çıkarıyor diyebiliriz. Bu umutlu tablo gelecekte umarız daha çok gururlu bir tabloya dönüşür ve yatırımlar girişimlerimize kan yapar. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye’den neden 10 tane unicorn çıkmasın ki?
- 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri ile 2209-B - Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği
- 2209 PROJELERİ ÇAĞRISI AÇILIYOR !
- Tübitak Japonya İkili İş Birliği Çağrısı
- 2566 – TÜBİTAK – Çin Ulusal Doğal Bilimler Vakfı (NSFC) İkili İş Birliği Programı Deprem Araştırmaları Çağrısı Başvuru Tarihi Uzatıldı
- BİDEB 2211 - Yurt İçi Doktora Burs Programları 2023 Yılı 1. Dönem Başvuru Sonuçları Açıklandı!
- TÜSEB A2-01 Yüksek Lisans Öğrencilerine Yönelik Proje Çağrısı
- TÜSEB A2-01 Yüksek Lisans Öğrencilerine Yönelik Proje Çağrısı
- Ufuk Avrupa projesinde 1. aşama başvurusunu geçerek 2. aşama başvurusu için onay almıştır.
- TÜBİTAK - TEYDEB (1501) projesi kabul almıştır.
- Proje Yazım Süreçlerinde Lucid Uygulamaları Eğitimi