“Biyomedikal Uygulamalar için Yenilikçi Malzemeler ve Biyosensörler Geliştirilmesi” etkinliği düzenlendi.

Doç. Dr. Şenel: “Pandemi Sağlık Alanına Daha Fazla Önem Verilmesine Vesile Oldu”

    

30.12.2020 - 10:54

Üsküdar Üniversitesi AR-GE Yenilik Politikaları Direktörlüğü ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Biyomedikal Uygulamalar için Yenilikçi Malzemeler ve Biyosensörler Geliştirilmesi” etkinliğinin konuğu Kaliforniya Irvine Üniversitesi Farmasötik Bilimler bölümü araştırmacısı Doç. Dr. Mehmet Şenel oldu. Şenel, çalışmaların temelinde disiplinlerarası etkileşimlerin söz konusu olduğuna değinerek biyomedikal alanda değerlendirmelerde bulundu.

Zoom üzerinden gerçekleştirilen programın moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Işık yaptı.

“Çalışmaların temelinde disiplinler arası etkileşim var”

Biyomedikal uygulamalarda malzeme kullanımı konusuna değinen Şenel; “Fonksiyonel malzemeler, belirli bir etkinlik kazanmış malzemeler olarak tanımlanabilir. Bu malzemeleri biyomedikal uygulamalarda kullanabilmek için çeşitli temel alanlarda hazırlıyoruz ve ona göre şekillendiriyoruz. Bunlar temelde kimya, biyoloji ve belirli mühendislik alanları. Bu alanların bir araya gelmesiyle ilaç taşıma sistemleri rejeneratif tıp ve biyosensörler konusu üzerine değişik çalışmalar yapma imkânım oldu. Bu çalışmaları iş birlikleri çerçevesinde şekillendirdik. Bunların temelinde disiplinlerarası etkileşimler söz konusu.” Dedi.

“Pandemi, sağlık alanına daha fazla önem verilmesine vesile oldu” 

Rejeneratif tıp konusunda değerlendirmelerde bulunan Şenel; “Rejeneratif tıp, içerisinde üç farklı alt bilim dalı diyebileceğimiz geniş çalışma alanını kapsıyor. Bunlar kök hücre terapisi, biyomalzemeler ve doku mühendisliği. Bunların da kesiştiği noktalarda rejeneratif tıp dediğimiz, bu alan için çeşitli ürünler ortaya çıkıyor. Bu ürünler özellikle günümüz dünyasında tıp sektöründe insanlığın ihtiyaç duyacağı malzemeler. Teknolojiler, tedavi alanları, bu çalışma kollarının iş birliğiyle veya bağımsız olarak geliştirdiği teknolojilerle ilerliyor. Özellikle son dönemde yaşadığımız pandemi süreci sağlık bilimlerinin parlamasına, insanların sağlık alanına daha da önem vermesine vesile oldu. Tabi ki öncesinde de önemliydi ama çok ciddi bir derecede popülaritesi arttı.” İfadelerini kullandı.

“Biyosensörler çok geniş bir uygulama alanı”

 Biyosensörler konusunun çok geniş bir uygulama alanı olduğuna dikkat çeken Şenel şunları söyledi; “Biyosensörler pek çok alan için çok kıymetli bir konu. Sadece medikal alanla sınırlı değil. İnsanlar, çevre, gıda ve laboratuvar ortamında yapılan çalışmalar için bunları söyleyebiliriz. İnsanda ölçümler, laboratuvardaki deneylerin takibi, fabrikalardaki üretim takibi gibi birçok alanda kullanılıyor dolayısıyla uygulama alanı çok geniş.” Dedi.