Doç. Dr. Dina Abdelzaher Üsküdar Üniversitesi’nde Seminer Verdi

Küresel ısınma kaynaklı felaketler tüm dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Bilim insanları ve çevreciler her platformda küresel ısınma ve sonuçları hakkında toplumu bilinçlendirmeyi sürdürürken, Mayıs 2021’de kurulan Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Forumu (ÜÇAF) da toplumda farkındalık oluşturma adına önemli çalışmalara imza atıyor. Bu alanda çalışmalar yapan yetkin araştırmacı ve akademisyenleri bir araya getiriyor. ÜÇAF’ın son konuğu, ABD Houston-Clear Lake Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Doç. Dr. Dina Abdelzaher oldu.

Doç. Dr. Dina Abdelzaher, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı aynı zamanda ÜÇAF Direktörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir’i ziyaret ederek Üsküdar Üniversitesi’nin faaliyetleri ve ÜÇAF hakkında bilgi aldı.

Prof. Dr. İbrahim Özdemir’in araştırmacıları arasında olduğu “el-Mizan: Dünya Çevre Sözleşmesi”yle ilgili takdirlerini belirten Abdelzaher; “Bu sözleşme tüm Müslümanlara ve insanlığa bir çağrı olacak. Hükümetler, STK’lar ve toplum için bir yol haritası olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

“Eko İslam: Ne, Nasıl ve Sonrası: Şirketlerden Dersler” (Eco Islam: the what, the how, and the next: Lessons from Corporations) başlıklı sunum gerçekleştiren Doç. Dr. Abdelzaher, bu konuda somut örnekler vererek insan-tabiat ilişkisinin dinamik yapasını anlattı. Ayrıca İslam ülkelerindeki üretici ve tüketicilerin el-Mizan: Dünya Çevre Sözleşmesi’nin mesajına kulak vererek; İslam’ın ruhuyla uyumlu, ahlaki bir sorumlulukla çevreye daha duyarlı bir işletme ve tüketici kitlesi oluşması gerektiğinin altını çizdi. Abdelzaher, sunumda tüketicilerin kendilerini daha iyi tanımaları ve neler yapabilecekleriyle birlikte işletmelerin de daha ‘yeşil’ olma çabalarıyla ilgili örnekler verdi.

Üsküdar Üniversitesi’nden çeşitli fakültelerin yoğun katılımıyla gerçekleşen seminere, dışardan da ilgi büyüktü. Sunumun ardından soru-cevap ile devam eden program tartışma bölümü ile son buldu.

Konuşmanın sonunda Prof. Dr. Özdemir, Doç. Dr. Abdelzaher’e Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın The Rumi Therapy kitabını takdim etti.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)