‘Psikoloji Araştırmaları Sempozyumu’ Yapıldı

Psikoloji Araştırmaları Sempozyumu,

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Gri Cevher iş birliği ile bu yıl ilki düzenlenen Psikoloji Araştırmaları Sempozyumu yapıldı. Psikoloji alanında bireysel araştırmalar ve tez çalışmalarının sunulduğu sempozyuma ilgi oldukça yoğun oldu.
Sempozyumda 63 sözel bildiri yer aldı

Düzenleme kurulunda Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ünübol ve Dr. Öğr. Üyesi Remziye Keskin, Öğr. Gör. İdil Arasan Doğan ile Öğrenci Konseyi Başkanı Büşra Özdoğan’ın yer aldığı sempozyum 7 oturum şeklinde gerçekleşti. 63 kişinin sözel bildiri sunduğu, Psikoloji Araştırmaları Sempozyumunda tüm bildiriler Gri Cevher Youtube kanalı üzerinden de yayımlandı.

Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar

 

 

Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar:“Covid- 19 ile birlikte sempozyum, kongre alışkanlıklarımız değişti.”

Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, Covid- 19 salgınıyla birlikte değişen alışkanlıklara ve günümüzün yeni normallerine değindi. Hızlı Sayar, “Covid- 19 salgınıyla birlikte birçok alışkanlığımız değişti. Sempozyum ve kongre alışkanlıklarımızın değişmesi de bunlardan biri. Eskiden yüz yüze kongrelerde etkileşimin daha fazla olması avantajı vardı. Ancak bunun yanı sıra kabul edilebilen katılımcı kapasitesinin sınırlı olması, şehir dışından katılan katılımcıların sayısının düşük olması,  kongre ya da sempozyuma katılmak için normal hayattaki sorumluluklarınızın bazılarını bir tarafa bırakarak belirli bir mekânda bulunma zorunluluğu gibi dezavantajları da vardı. Çevrim içi olan bu sempozyumda salon kapasitemiz sınırsızdı, şehir dışından katılabildiler, ulaşım zorluğu yoktu ve hiçbir sorumlulukları da aksamadı. Sempozyumun oturumlarını ilk gün 800 civarı kişi izledi. Çevrim içi etkinliklerin avantajı, video kayıtlar dijital ortamda sunulmaya devam ettikçe, izlenmeye de devam edecek ve daha çok kişiye ulaşacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

 

 

 

“Yeni bir sempozyum için yoğun talep aldık”

Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, yeni bir sempozyum yapılıp yapılmayacağı konusuna ilişkin ise şunları söyledi: “Sempozyumu yapıp bitirmemizle birlikte yeni bir sempozyum için çok sayıda talep geldi. Her akademik dönem sonunda mesela Şubat ve Haziran aylarında sempozyum düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu da altı ayda bir yapılmasına denk geliyor. Katılmak isteyenlere buradan duyurmuş olalım. Sonraki araştırma şenliğine hazırlanmaya başlasınlar.” Dedi.

 

 

 

 

“Gri Cevher Psikoloji Eğitim Platformu 5 bin kişilik bir aile oldu”

Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, Gri Cevher platformu ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, “Gri Cevher platformu adı altında Psikoloji Eğitim platformu kurduk. Covid-19 süreciyle başladığımız bir oluşumdu. Başarılı bir dönem geçirdik. 30 üzerinde eğitim semineri, psikoloji yarışmaları, kitap hediyeleri, soru bankası projesi, kitap bölümleri, kitap hediyeleri, istihdam duyuruları, proje duyuruları ve sempozyum gerçekleştirdik. Kendisini geliştirmek isteyenlerin faydalanacakları bir grup.  Bu gruba katılmak isteyenlerin gokben.hizlisayar@uskudar.edu.tr mail adresine eğitim bilgilerini mail atarak katılmaları mümkün. 5 bin kişilik bir Gri Cevher grubumuz var. Bu grup genellikle psikoloji lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri, psikiyatristler, psikolojik danışmanlar, çocuk gelişimciler, alanın diğer çalışanları ve psikoloji meraklılarından oluşuyor. Güncel eğitim duyurularını da mail grubumuzdan, Youtube hesabımızdan ve Instagram hesabımızdan (@gricevher)  takip edebilirsiniz.” Şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Dereceye girenler ödüllendirildi

Sempozyumdaki 63 sözel bildiri psikoloji ve psikiyatri alanından kişilerden oluşan 5 kişilik bir jüri tarafından bilimsel içerik, dil içeriği, sunum kalitesi, anlatımda sadelik, araştırmanın gerektirdiği emek, alana katkı gibi kriterler ile titizlikle değerlendirildi. Sempozyumda ilk üç belirlenirken finale kalan 7 çalışmaya da başarı belgesi verildi.
Sempozyumun birinciliğini; Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Ailelerinde DEHB Belirtilerinin Taranması ve Aile İşlevlerinin Değerlendirilmesi ile Zeynep Gamze Kalkanlı ve arkadaşları, ikinciliği, Otizm Spektrum Bozukluğunda Covıd-19 Sürecine Uyumu Etkileyen Bireysel Faktörlerin Araştırılması çalışması ise Zehra Babat ve arkadaşları, üçüncülük derecesini de Yetişkinlerin, Çocukluk Döneminde Deneyimledikleri Annelik Algısı, Halihazırdaki Baş Etme Becerileri ve Stres Algıları Arasındaki İlişki çalışması ile Yasemin Ozan Şavkay kazandı.

 

 

 

 

Finalistlere başarı ödülü verildi

Sempozyumda finale kalan diğer 7 çalışmaya da başarı belgesi verildi. Başarı belgesi alan öğrenci ve çalışma isimleri şu şekilde:

 

 

  • Annelerin Öz-Yeterlik Düzeylerinin Çocuklarının Beslenmelerine Yönelik Tutumlarına Etkisi - Mürüvvet Nil Gönce
  • Bir Ortaokulda Obezite Prevalansı Sosyal Anksiyete, Depresyon ve Benlik Saygısı ile İlişkisi - Samet Taşkıran ve Ark.
  • Çarkçı Tiyatro Sanatçıları Öz yeterlik Ölçeği Geliştirme Geçerlik Güvenirlik Çalışması - Jaklin Çarkçı ve Ark.
  • Eşi Şizofreni Tanısı Almış Kadınların Akıl Hastalıklarına Yönelik İnançları: Karşılaştırmalı Bir Çalışma - Büşra Özdoğan ve Ark.
  • Kişilerarası Psikoterapi Temelli Alzheimer Bakım Veren İyi Oluş Programı- İdil Arasan Doğan ve Ark.
  • Sağlık Çalışanlarının Fark Edilmeyen Gebeliklerle İlgili Farkındalık ve Tutumları. Banu Bostancı 
  • Seçmenlerde Kaygı, Belirsizliğe Tahammül ve Yenilikçiliğin Siyasi Tutum ile İlişkisi- Ümran Okan 

Dereceye giren öğrenciler duygularını anlattı

Dereceye giren öğrenciler duygu ve düşüncelerini paylaştı. Birincilik derecesi kazanan Zeynep Gamze Kalkanlı, “Bu kadar çalışma arasında birinci olmak benim için büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı oldu.” Dedi.İkincilik derecesi kazanan Zehra Babat, “Öncelikle bu çalışmayı staj yerimdeki hocalarımla beraber gerçekleştirdik. İkincilik ödülünü beraber aldık. Mutluluğumu tarif edemem. İlk defa böyle bir çalışmaya katılıyorum ve katıldığım ilk sempozyumda ödül almak beni oldukça motive etti.” Şeklinde konuştu.Üçüncülük ödülü kazanan Yasemin Ozan Şavkay, “Çalışmamın sosyal değişime katkısının kıymetli hocalarımız tarafından da desteklenmiş olmasının bana verdiği mutluluk tarif edilemez.” İfadelerini kullandı.  
 

Kalkanlı: “Farklı konulardaki bildiri sunumları bilgilerimi zenginleştirdi”

Dereceye giren öğrenciler gerçekleştirilen sempozyumun kendilerine neler kazandırdığını anlattı. Zeynep Gamze Kalkanlı “Bu sempozyum sayesinde tez çalışmamı yayınlayabildim. Bu benim için büyük bir şanstı. Ayrıca farklı konulardaki bildiri sunumları bilgilerimi zenginleştirdi. Bu açıdan da çok kıymetliydi.” Dedi.Zehra Babat, “Sempozyum son sınıf öğrencisi olarak bana inanılmaz bir tecrübe kattı. Bölümümde tez çalışması yok. Bu sempozyum ile hocalarımla birlikte çalışma yapmayı deneyimledim.” Şeklinde konuştuYasemin Ozan Şavkay ise “Bu sempozyumla beraber çalışmamı baştan sonra tekrar gözden geçirmeme ve değerlendirmeme neden oldu. Bu da benim için çok faydalı oldu” İfadelerini kullandı 
 

Kalkanlı: “Gri Cevher Covid-19 sürecinden güçlenerek çıkmamızı sağladı”

Derece girmeye hak kazanan öğrenciler, Gri Cevher Eğitim Platformu çalışmaları hakkında paylaşımlarda bulundu. Birincilik derecesi kazanan Kalkanlı “Gri Cevher Covid-19 sürecinden güçlenerek çıkmamızı sağladı. Başta Gökben Hızlı Sayar olmak üzere Üsküdar Üniversitesine teşekkür ediyorum.” Dedi.
İkincilik derecesi almaya hak kazanan Babat ‘Hocalarımızın Gri cevher projesi bende hayranlık oluşturdu. Bizimle birebir ilgilenilmesi ve Youtube kanalında çok özel eğitimler verilmesinin sağlaması konusunda olağanüstü bir çaba sergilendiğini düşünüyorum. Tüm bunlar klinik psikoloji yüksek lisansımı kesinlikle Üsküdar Üniversitesinde yapmam gerektiğiyle ilgili bir düşünce oluşturdu bende, bu kadar ilgili ve bu kadar üretken hocalarımı başka yerde bulamam.” Şeklinde konuştu.

Üçüncülük derecesi kazanan Yasemin Ozan Şavkay, “Gri Cevher Eğitim Platformu birçok alandaki farklı bilgileri yüzlerce kişiye ulaştırıyor. Bu sebeple Gri Cevher’in topluma uzmanlara ve bilime katkısı oldukça fazla ve kıymetli. Umarım Gri Cevher’in çalışmaları bu şekilde başarıyla devam eder.” İfadelerini kullandı.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)