Hemşirelik öğrencileri Edirne’de…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.45178

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı koordinesinde, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Kulübü tarafından Edirne Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesine kültürel gezi gerçekleştirdi. Düzenlenen geziye Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Uysal, bölüm akademisyenleri ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı.

Geçmişte verilen sağlık hizmetleri hakkında bilgi edinildi…

Hemşirelik bölümü öğrencileri 15’inci yüzyıldaki sağlık alanında yapılan uygulamaların canlandırıldığı müzeye yoğun ilgi gösterdi. 

Gezi kapsamında öğrenciler geçmişte verilen tıp eğitimi ile sağlık hizmetleri hakkında önemli bilgiler edindi. 

Müze gezisinin ardından tarihi dokusu ile öne çıkan kentin önemli mimari yapıları da ziyaret edildi.

Edirne Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi hakkında:

Sultan II. Bayezid tarafından 1488 yılında Edirne'de yaptırılan ve Osmanlı Döneminin önemli yapılarından biri olan külliye 30 yataklı Darüşşifa, tıp medresesi, cami, misafirhane, imaret ve hamam gibi çok sayıda birimden oluşuyor.

Darüşşifa’da psikiyatri, plastik cerrahi, kulak-burun-boğaz cerrahisi, kadın hastalıkları, göz hastalıkları, bulaşıcı hastalıklar gibi birçok alanda sağlık hizmeti verilmiştir. 

Darüşşifa’nın en büyük özelliği tedavide hekimlik uygulamalarının yanı sıra özellikle psikiyatri hastalarının tedavisinde musiki, su sesi, aromaterapi ve meşguliyet terapisinin kullanılmış olmasıdır. Tıp medresesinde okutulan tıp kitapları ile sağlık uygulamalarını anlatan önemli belgeler günümüze kadar ulaşmış ve Selimiye El Yazması Eserler Kütüphanesi'nde koruma altındadır.


 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)