Onkoloji hemşiresi ne yapar?


Onkoloji hemşiresi ne yapar?

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri, Anadolu Sağlık Merkezinden Uzman Hemşire Sevgi Aktaş’ı ağırladı. Aktaş, onkoloji hemşireliği ve tedavi yaklaşımları, kemoterapi ve ilaç hazırlama aşaması ve vaka yönetimine dair önemli paylaşımlarda bulundu.

Aktaş, onkoloji hemşireleri hakkında bilgi verdi

Üsküdar Üniversitesi Çarşı yerleşke Emir Nebi 2 salonunda gerçekleşen “Onkoloji ve Tedavi Yaklaşımları” konulu programın konuğu, Anadolu Sağlık Merkezinden Uzman Hemşire Sevgi Aktaş oldu. Aktaş, onkoloji hemşirelerini belirli aşamalardan geçirerek seçtiklerini, sonrasında oryantasyon programları verdiklerini ve çalışacağı birimi kendi tercihine bıraktıklarını söyledi. Aktaş onkoloji hemşirelerinin çalıştıkları alanlara ilişkin de bilgi verdi: Aktaş, “ Kemoterapi, kitve onkoloji bölümünde yatan hasta katında, primer ve ilaç hazırlama hemşireliğinde, vaka yönetiminde,  navigatör ve bölüm hemşireliği gibi bölümlerde görev alabiliyorlar” dedi.

"Kemoterapi ilaçlarını hemşireler hazırlamıyor! "

Kemoterapi ilaçlarını hemşirelerin hazırlamadığını söyleyen Aktaş, hastanelerinde ilaçların pyxis denilen ilaç istasyonlarında bulundurulduğunu, tüm güvenlik önlemleri alınarak iki biyolog tarafından hazırlandığını belirtti ve güvenlik önlemlerin önemine dikkat çekti. Birçok hastanede güvenlik önlemleri ve özel kabin olmadığını dile getiren Aktaş, "Eğer siz onkoloji bölümünde çalışmak istiyorsanız tercih edeceğiniz hastanenin bu güvenlik önlemlerine ne kadar dikkat ettiğine bakın" diyerek öğrencilere önemli tavsiyede bulundu.

Onkoloji hemşiresi ne yapar? 2

“9 yıl vaka yönetimi yaptım”

9 yıl vaka yönetimi yaptığını ve konuya hâkim olduğunu söyleyen Aktaş, vaka yönetiminin ne olduğunu öğrencilere açıkladı. Bakım ve tedavi hizmetlerinin kalitesini yükseltmek amacıyla uygulanan bir sunum şekli olduğundan bahsederek,  hastayla sürekli iletişim halinde bulunulan bir sistem olduğunu ifade etti.

Navigatör Hemşire nedir? 
 
Vaka yönetimi konusu ardından kemoterapi bölümünün genel akış şemasındaki navigatör hemşireliğin ne olduğunu anlatan Aktaş, tıpkı bir navigasyon gibi insanlara yol gösterdiğini, adını buradan aldığını söyledi. Gelen hastaya kanser veya herhangi bir hastalık teşhisi konulduğunda, hastanın doktorun verdiği tahlilleri anlayamadığını ve ne yapacağını karıştırdığını, bu anda navigatör hemşirenin devreye girdiğini ve hastaya yol gösterdiğini belirtti.
Eğitim şeklinde gerçekleşen sunum öğrencilerin soruları ile devam etti.

Pragram, Uzman Hemşire Sevgi Aktaş’a çiçek takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi.

Onkoloji hemşiresi ne yapar? 3
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)