Hakkında

Yapılan çalışmalar kalp-damar hastalıları, kanser, diyabet ve solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalığın  günümüzde  dünya genelinde ölümlerin % 70’inden fazlasına neden olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda 60 yaşın üzerindeki nüfusta yaşa bağlı ortaya çıkan eklem ve nörodejeneratif hastalıklar yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu amaçla, rejeneratif tıp alanında gerçekleştirilen kök hücre teknolojileri büyük potansiyel taşımakta ve giderek daha çok uygulamada yerini almaktadır. 

Günümüzde, hematopoietik hastalıkların tedavisi, ortopedik hasarların iyileşmesi, yara izi onarımı, diyabet ve retinopati tedavisi, nörodejeneratif hastalıklar, bilişsel fonksiyonların restorasyonu, beyin ve kanser tedavisi, kulak akustik fonksiyon restorasyonu, bağırsak mukozasının rejenerasyonu, görme kusurlarının tedavisi, kas rejenerasyonu, mesane dokusunun rejenerasyonu, diş dokusunun rejenerasyonu gibi birçok hastalık veya hasarın giderilmesinde kök hücreler büyük bir umut olmaktadır. Özellikle yetişkin kök hücrelerinden Mezenkimal Kök Hücreler (MKH) ve Hematopoietik kök hücreler adı geçen kronik hastalıkların tedavisi ve de doku restorasyonuna yönelik çalışmalarda yoğun bir şekilde kullanılmaktadırlar. 
 Klinikte en sık kullanılan bu kök hücreler kemik iliği (BM), mobilize edilmiş periferik kan (mPB), göbek kordonu kanı veya yağ dokusundan elde edilirler.

MKH kullanılarak yapılan klinik denemelerin başında nörolojik hastalıklar gelmektedir. Bu hastalıklar içerisinde de omurilik yaralanmaları,  Multipl Skleroz (MS), Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS), inme, Alzheimer Hastalığı (AH), travmatik beyin hasarı, otizm uygulamalardaki en büyük grubu oluşturmaktadır. Ayrıca Parkinson Hastalığı (PH) ve retina dejenerasyonu da MKH uygulamalarının yapıldığı nörolojik hastalıklar arasındadır. MKH klinik denemeleri için en yaygın ikinci hastalık grubu ise eklem hastalıklarıdır. Eklem hastalıklarının içerisinde en fazla osteoartrit tedavisinde MKH uygulamaları yapılmaktadır. Ayrıca femur başı nekrozu ve rotator manşet yırtığı hastalıklarında da sıklıkla MKH Klinik uygulamaları yapılmaktadır. MKH klinik denemelerinin yapıldığı üçüncü sıradaki hastalık grubu ise kardiyovasküler hastalıklardır. Diğer hastalıklar sırasıyla;  Graft Versus Host Hastalığı, Akciğer Hastalıkları, İltihabi Bağırsak Hastalığı, Karaciğer Hastalıkları, Diyabet, Kemik Hasarları, Deri Hastalıkları, Kas ve Böbrek Hastalıkları şeklinde klinik uygulamalar sıralanmaktadır.
Yukarıda belirtilen tedaviler için gerekli hücreler farklı kaynaklardan toplanır ve klinik uygulamalar için GMP standardında çoğaltma ve manipulasyon işlemlerine geçmeden önce mutlaka hücre kültürü araştırma laboratuvarlarında standart protokolleri oturtulana kadar çok sayıda araştırma yapılır. 

Merkezin Amaçları:                                                                
Üsküdar Üniversitesi, Hücresel Tedaviler ve Kök Hücre,  Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin amaçları şunlardır:
a) Kök hücre protokollerinin kullanıldığı Hücre Tabanlı Tedavi alanında Üsküdar Üniversitesi’ne bağlı Tıp Fakültesi bünyesindeki tüm klinik anabilim dallarının tedavi bazlı ihtiyaçlarını karşılaması,
b)  Kök hücre konusunda yeni teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlanması,
c) Kök hücre ve hücresel tedavilerin uygulamaya konulması amacı ile ilgili her alanda bilimsel araştırmaların yapılması, alt yapının ve işleyişinin hazırlanması, ilgili hücrelerin işlenmesi,  çoğaltılması, saklanması, çözülmesi tedaviye hazır hale getirilmesi ve uygulamalarının gerçekleştirilmesi,
d) Hücresel tedaviler ile ilgili hücre ve hücre ürünlerine yönelik çalışmalar yapılması, klinik uygulama ve tedavilerin yapılabilmesi için klinik birimler yürütücülüğünde Sağlık Bakanlığına başvurulması, ayrıca hücre ve kök hücre alanında akademik eğitim faaliyetlerinin takibi ve yürütülmesidir. 
        
Aynı zamanda akademik birikimin katma değer ortaya koyabilecek ticari bir ürüne dönüşmesi, ülke ekonomisine ve akademik gelişime katkıda bulunması, bilginin geniş bir tabana yayılması ve işbirliği süreçleri ile disiplinlerarası çalışmalar yapılması, proje geliştirilmesi ve öğrencilerin de bu projelerde görev alarak istihdam olanakları ortaya çıkarılması merkezin temel misyonudur. Bu bağlamda, Üsküdar Üniversitesi; bilimsel gücü, geniş ve yetkin akademik kadrosu, yapmış olduğu “affiliation” anlaşması ile bütün imkanlarını kullanabildiği Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi ile birlikte bütün alt yapı ve laboratuvar olanakları, yaygın katılımcı lisansüstü eğitimleri ve sürekli eğitim merkezi destekli eğitimleri, sosyo-kültürel imkânları ve tematik yapısıyla alanında ülkemizin en önemli eğitim kurumlarından biridir. Bir sorumluluk bilinci ile ülkemizin akademik, teknik, ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmayı amaç edinen üniversitemiz, “ulusal ve uluslararası eğilimleri ile bilimsel gelişmeleri takip ederek, ürettiği bilgi ve deneyimleri, bilimsel yayın, seminer, konferans ve sempozyumlar aracılığı ile ülkemizin menfaatleri yönünde kullanmaktadır. 

Merkezin Faaliyet Alanları:

a) Kök hücre ve diğer hücre tiplerinin kaynak olarak kullanıldığı hücre tabanlı tedavi alanında, Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalları ve NP İstanbul Beyin Hastanesi bünyesindeki tüm kliniklerin araştırma ihtiyaçlarını karşılamak başta olmak üzere, Üniversite bünyesindeki sağlık hizmetleri ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren fakülte, enstitü, yüksekokullar, meslek yüksekokulları, uygulama ve araştırma merkezleri ve diğer kurumlar ile işbirliği yapmak, eğitim ve sağlık hizmetlerinin verimliliği ile niteliğini arttırmak, tıbbi araştırma ve uygulamaların en üst düzeyde gerçekleşmesi için bilimsel araştırma koşullarını hazırlamak ve ulaşılabilir kaliteli hücresel tedavi ve araştırmaların sunulmasını sağlamak.
b) Gerekli alt yapıyı sağlayıp Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırıldıktan sonra, ülkemizde üretim izni verilmiş tüm kök hücre ve hücresel tedavi ürünlerinin GMP koşullarında sağlayıcısı olarak, Merkezden üniversiteler dâhil tüm sağlık kuruluşlarına, bireye özgü tedavi seçenekleri sunmak, çeşitli kök hücre ve hücresel tedavi araştırmaları için altyapı ve üretim desteği vermek.
c) Merkezin kuruluş amacına uygun olarak, kök hücre biyolojisi, moleküler biyoloji, doku mühendisliği ve hücresel tedavi alanlarında süreç, teknik ve ürünlere yönelik taleplerin karşılanabileceği modern bir alt yapıyı oluşturmak, laboratuvarların düzeyini Sağlık Bakanlığı ve uluslararası standartlara eşdeğer kılmak ve belgelemek.
ç) Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalları ve NP İstanbul Beyin Hastanesi bünyesindeki tüm kliniklerdeki, Üniversite bünyesindeki sağlık hizmetleri ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren fakülte, enstitü, yüksekokullar, meslek yüksekokulları, uygulama ve araştırma merkezleri ve diğer kurumlardaki bilim insanlarının, mevcut ürünleri farklı alanlarda kullanmak veya yeni ürün geliştirmek üzere AR-GE projelerini yürütmek.
d) Uluslararası düzeyde nitelikli bilimsel yayına dönüşen araştırma programlarını sürdürmek.
e) Üniversite ve diğer üniversitelerin araştırma fonu yönetimleriyle işbirliği çerçevesinde projelere eğitim ve teknik destek sağlamak.
f) Merkezin işlevsel alanlarında biyogüvenlik ve biyoetik kurallarını uygulamak.
g)Hücresel tedavi ve kök hücre konusunda temel ve uygulamalı araştırma yürüten ulusal ve uluslararası araştırma ve eğitim kuruluşları ile iletişim ağı oluşturmak.
ğ) Ulusal ve uluslararası düzeyde seminer, konferans, sempozyum, kongre ve teorik ve uygulamalı kurs programları düzenlemek.
 

Paylaş: