“Gündelik Yaşam Sosyolojisi” etkinliği kapsamında ‘Hasta’ isimli belgesel-filmi analiz edildi

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü ve Sosyoloji Kulübü’nün katkısı ile ‘Gündelik Yaşam Sosyolojisi’ etkinliği düzenlendi. Üsküdar Üniversitesi Güney Yerleşke Sokrates Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Sosyoloji Bölümü akademisyenleri tam kadro katılım sağlarken etkinlik, öğrenciler tarafından yoğun ilgiyle takip edildi.

"Gündelik Yaşam Sosyolojisi’ adlı etkinlikte Michael Moore’un yönettiği “Hasta” adlı belgesel filmi ilgiyle izlendi. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan, belgeselin tanıtımını yaparak sağlık ve hastalık konusunda psikolojik, ekonomik ve politik yönlerin etkisi olduğu kadar, toplumsal ilişkilerin de oldukça etkili olduğunun altını çizdi.

“İnsani değerleri kapsayıcı bir sağlık hakkı sağlanmalıdır”

‘Hasta’ belgeseli hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Barış Erdoğan, sağlık hakkının önemine değindi. Erdoğan; “ABD’de uygulanan neo-liberal sağlık sistemi ile çeşitli Avrupa ülkelerindeki sosyal sağlık sistemi ve Küba’daki toplumcu sağlık sistemini karşılaştıran belgesel de çarpıcı örnekler vardır. Bu çerçeve de insanî değerlere yönelik eşitlikçi, adil ve kapsayıcı bir sağlık hakkı toplumsal bağlamda sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“İnsana değer veren ve önceleyen sistemde yaşamak yeterlidir”

Belgeselin işaret ettiği konu dâhilinde sağlığın önemli bir alan olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Barış Erdoğan; “Mutlu ve sağlıklı olmak için illaki ekonomik olarak zengin bir ülkede yaşamaya gerek yoktur. İnsana değer veren ve önceleyen sistemde yaşamak yeterlidir.” dedi.

Etkinliğin sonunda katılımcılara teşekkür eden Prof. Dr. Erdoğan, bundan sonraki belgesel ve filmlerin seçiminde öğrencilerden gelecek önerileri heyecanla beklediklerini söyledi. 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)