Cerrahi sonrası fizyoterapi neden önemli?
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından “FTR’de Yenilikler ve Multidisipliner Çalışma Anismus ve Kabızlıkta Genel Cerrah Fizyoterapist İş Birliği” başlıklı etkinlik düzenlendi. Multidisipliner çalışmanın öneminin konuşulduğu etkinlikte fizyoterapinin cerrahi sonrası süreçteki rolü ve hasta yaşam kalitesine etkisi değerlendirildi. Cerrahi sonrası uygulanacak fizyoterapinin büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.
Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbni Sina Oditoryumunda düzenlenen etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Deniz Demirci, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Fatih Kavak, Genel Cerrah Prof. Dr. Korhan Taviloğlu ve Fizyoterapist Sultan Büşra Kavak katıldı.
Prof. Dr. Deniz Demirci: “Cerrahi sonrası uygulanacak fizyoterapi büyük önem taşıyor”
Fizyoterapist ve cerrah iş birliğinin oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Deniz Demirci; “Anismustan şikayetçi olan bireylerde cerrahi sonrası uygulanacak fizyoterapi büyük önem taşıyor. Bu noktada cerrahlarla fizyoterapistler arasında kurulacak doğru iş birliği hem etkin tedavi hem de hastanın yaşam kalitesi açısından kritik.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Korhan Taviloğlu: “Her zaman doğal olanı öneriyorum”
Katılımcılara bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, beslenmenin tedavi sürecindeki rolüne dikkat çekti. Taviloğlu; “Hastalarımız, ‘Hocam probiyotik falan duydum. Siz hangi marka öneriyorsunuz?’ diye hep marka sorarlar, merak ederler. Ben markasız probiyotik öneriyorum. Elli tane marka verebilirim yerlisi var, yabancısı bir sürü var. Markalar A’dan Z’ye kadar gidiyor. Markasız dememin sebebi ise ben her zaman doğal olanı öneririm. Nedir doğal probiyotik? Kefir, ayran, yoğurt, salatalık turşusu, lahana turşusu, çikolata. Bunların tamamı probiyotiktir.” ifadelerini kullandı.
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Fatih Kavak: “Kendini yetiştirenlerin yeni iş sahalarına kavuşacağını düşünüyoruz”
Seminerin temel motivasyonuna dikkat çeken Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Fatih Kavak; “Genel cerrah-fizyoterapist iş birliği başlığı altında, fizyoterapistlerin yeni alanlarda nasıl yer alabileceğini göstermek istedik. Bu alanlarda kendini geliştiren meslektaşlarımız, çok daha farklı ve verimli sahalarda çalışma imkânı bulabiliyor. Bu yüzden aslında birçok alan bizim için yeniliklere gebe ve kendini geliştiren, kendini yetiştiren fizyoterapistlerin ciddi anlamda yeni iş sahalarına da kavuşacağını düşünüyoruz.” dedi.
Fzt. Sultan Büşra Kavak: “Etkili tedavi için doğru değerlendirme şart”
Her bireyin farklı ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Fzt. Sultan Büşra Kavak; “Her bireyin ihtiyacı farklıdır. Bu yüzden etkili bir tedavi için değerlendirme çok önemli. Yani biz tanı koymuyoruz evet, tanısı koyulmuş bir hastayı alıyoruz ama bizim de değerlendirme kriterlerimiz aslında hastanın nasıl iyileştiğini bize gösteriyor. Biz tanı koymayız ancak tanısı koyulmuş bir hastayı değerlendirir ve ilerlemesini takip ederiz. Etkili bir tedavi için doğru değerlendirme şarttır.” dedi.
Soru cevap yapılmasının ardından fidan belgelerinin takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile etkinlik sona erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)