12. Uluslararası İletişim Günleri Azerbaycan Bakü’de düzenlendi

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

11 yıldır Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen İletişim Günleri bu yıl Bakü Devlet Üniversitesi iş birliğiyle Azerbaycan’da yapıldı. 12. Uluslararası İletişim Günleri “Dijital Çağda Medya ve İletişim Çalışmaları” temasıyla gerçekleştirilirken 95 üniversiteden gelen akademisyenler 51 oturumda 285 bildiri sundu. 3 gün süren bilimsel programda iki ülke arasında akademik iş birliği vurgulanırken medya ve iletişimde dijitalleşmenin etkileri çok yönlü olarak ele alındı. 

Sempozyumun açılışı Bakü Devlet Üniversitesi Meclis Salonunda gerçekleşti.

Açılış konuşmalarını Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elçin Babayev, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, Azerbaycan Cumhuriyeti Medya Geliştirme Ajansı Direktörü Əhməd İsmayılov, Azerbaycan Matbuat Şurası Başkanı Rəşad Məcid, Bakü Devlet Üniversitesi’nden Rövşan Məmmədov, Cahangir Məmmədli, Qulu Məhərrəmli ve Vüqar Rəhimzadə, Real TV’den Mir Şahin Aghayev ile Azerbaycan Medya Geliştirme Ajansı’ndan Naziq Məmmədli yaptı. 

Düzenlenen sempozyuma Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim (Türkçe) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gül Esra Atalay, Yeni Medya ve İletişim (İngilizce) Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahar Muratoğlu Pehlivan, Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Uğurlu başta olmak üzere İletişim Fakültesi akademisyenleri de katılım gösterdi. 

Prof. Dr. Nazife Güngör: “Asıl olan akademik iş birliğidir, asıl olan bilgi üretimidir”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, sempozyumun 2 ülke arasındaki akademik iş birliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Bakü Devlet Üniversitesi ile yapılan iş birliği protokolünün sadece kâğıt üzerinde kalmadığını, ortak çalışmalarla desteklendiğini ifade eden Güngör, sempozyumun yüz yüze ve çevrim içi toplamda yaklaşık 300 akademisyenin katılımıyla gerçekleştiğini aktardı.

Bilgi üretiminin ülkelerin gücünü belirleyen temel unsur olduğunu söyleyen Güngör, Türkiye ve Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelelerinin benzerliğine değindi ve iki kardeş ülkenin ortak hafızasının sempozyumda yankı bulduğunu belirtti. Medya ve iletişim alanındaki eğitim programlarının teknolojik gelişmelere göre güncellenmesi gerektiğinin altını çizen Güngör, akademisyenler ve gazeteciler arasındaki bağın güçlendirilmesinin önemini dile getirdi. 

Prof. Dr. Elçin Babayev: “Basının gelişimi devletin öncelikli meselelerinden biridir”

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Azerbaycan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elçin Babayev, Azerbaycan’ın anayasa ve egemenlik yılı ile milli basının 150. yılının aynı döneme denk gelmesini “özel tarihî bir anlam” olarak değerlendirdi. Babayev, milli medyanın bağımsızlık mücadelesindeki rolüne vurgu yaparken, 1875 yılında Hasan Bey Zerdabi tarafından çıkarılan “Ekinci” gazetesinin toplumda aydınlanma ve düşünce gelişiminde öncü olduğunu belirtti.

Basın özgürlüğünün 1998 yılında sansürün kaldırılmasıyla yeni bir dönem açtığını ifade eden Babayev, Ulu Önder Haydar Aliyev’in basın özgürlüğü vizyonuna dikkat çekti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in medya politikalarına atıfta bulunan Babayev, devletin medyanın gelişimi için kapsamlı destek sağladığını kaydetti. Ayrıca, 44 günlük Vatan Muharebesi sürecinde medyanın doğru bilginin yayılması konusundaki stratejik rolüne dikkat çekerek gazetecilerin bu alandaki sorumluluğunu hatırlattı. Babayev, medya eğitiminin niteliğinin artırılması için Bakü Devlet Üniversitesi’nin üstlendiği görevleri de anlattı.

 51 oturumda 285 bildiri sunuldu

Dijital Çağda Medya ve İletişim Çalışmaları Sempozyumunda 19’u yüz yüze, 32’si çevrim içi olmak üzere toplam 51 oturumda 285 bildiri sunuldu.
Konuşmalar Türkçe, Azerbaycan Türkçesi ve İngilizce dillerinde oldu. Yüz yüze oturumlar Bakü Devlet Üniversitesi salonlarında gerçekleşirken aynı zamanda çevrim içi oturumlar da düzenlendi. 

Dijitalleşen iletişim dünyası çok yönlü biçimde ele alındı

“Dijital Çağda Medya ve İletişim Çalışmaları” temasıyla gerçekleşen sempozyumda, 3 gün boyunca Türkiye’den ve farklı ülkelerden akademisyenler bir araya gelerek dijitalleşen iletişim dünyasını çok yönlü biçimde ele aldı. Sempozyumda ulusal ve uluslararası 95 üniversiteden 285 bildiri sunumu gerçekleşti.

Türkiye ve Azerbaycan’ın farklı üniversitelerinden akademisyenler de katılım gösterdi

Bakü Devlet Üniversitesi 2 Saylı Tədris Binası, 511 Saylı Auditoriyada gerçekleşen oturuma Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, Bakü Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi Dekanı Vugar Aliyev, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesinden Prof. Dr. Aysel Aziz, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Nilüfer Timisi, Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim (Türkçe) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gül Esra Atalay, Yeni Medya ve İletişim (İngilizce) Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahar Muratoğlu Pehlivan, Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Uğurlu ile Bakü Devlet Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı. 

Sempozyumun kapanış oturumuna Türkiye ve Azerbaycan’ın farklı üniversitelerinden akademisyenler de katılım gösterdi.

Prof. Dr. Nazife Güngör: “Bu kapsamlı bilimsel etkinliği birlikte deneyimledik”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, sertifika takdiminden önce yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Bu çok kapsamlı bilimsel etkinliği birlikte deneyimlemiş olduk. Ben üç gün süren oturumların tamamında herkesin yüzünde tebessüm, gülümseme ve kahkaha gördüm. Dolayısıyla öyle sanıyorum ki Türkiye’den gelen tüm akademisyenlerimiz Bakü’de olmaktan ve Bakü Devlet Üniversitesi’nde olmaktan memnun olarak buradan ayrılıyorlar. Tekrardan burada sürece başından beri emek veren tüm hocalarımıza teşekkür etmek istiyorum.” 

Sertifikalar takdim edildi

Oturumda, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesinden Prof. Dr. Aysel Aziz ve Bakü Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi Dekanı Vugar Aliyev katılımcılara sertifikalarını takdim etti.

İFİG Sempozyumu Azerbaycan medyasında geniş yer buldu…

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Bakü Devlet Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 12. Uluslararası İletişim Günleri / “Dijital Çağda Medya ve İletişim Çalışmaları” Sempozyumu, Azerbaycan basınında geniş yankı uyandırdı. Etkinlik hem yazılı basında hem de dijital haber platformlarında kapsamlı şekilde yer aldı.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)