İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin açılış dersi Prof. Dr. Sevil Atasoy’dan…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.57107

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Bağımlık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi güz dönemi açılış dersine konuk oldu. Prof. Dr. Sevil Atasoy, ‘Türkiye’nin bağımlılıkla mücadelesi’ konusunda önemli mesajlar verdi. Madde bağımlılığının önlenmesinde iletişimin büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Atasoy, gençlere de hayati uyarılarda bulunarak, “Bir kere denemekten bir şey olmaz demeyin, maddeyi kullanmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Unutmayın ki, tek seferde bile bağımlı olabilirsiniz” dedi.

İEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi 2024-2025 Akademik Yılı Güz Dönemi Açılış Dersi, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aslı Ceylan Öner ve Prof. Dr. Gözde Yazgı Tütüncü, akademisyenler, eğitimciler ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. 

İEÜ Konferans Salonunda düzenlenen programda, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy’un ‘Türkiye’nin bağımlılıkla mücadelesi’ konulu sunumunu dikkatle dinleyen öğrenciler, salonu tamamen doldurdu.

‘Hayır’ demeyi bilin!

Bağımlılıkla mücadele konusundaki bilgi ve tecrübelerini paylaşan Prof. Dr. Atasoy, “Üniversite hayatı, en güzel anıları biriktireceğiniz zaman dilimidir. Üniversite, sizin gelecekte ne olacağınızı ve başarılarınızı belirleyecek. Öncelikle kendi fiziksel sağlığınıza çok dikkat etmeniz gerekiyor. Bir gün size uzatılan bir maddeye, ‘hayır’ demekten çekinebilir ya da bir kere denemekten bir şey olmaz diye düşünebilirsiniz. Ancak bunu asla yapmayın. Çünkü bir kere denemek bile çok kötü sonuçlar doğurabilir. Tek seferde bile bağımlı olabilirsiniz. Bu nedenle hiç denememeniz ve ‘hayır’ demeyi bilmeniz lazım. Böyle bir durumla karşılaştığınıza yapabileceğiniz en iyi şey, derdinizi en yakınınıza anlatmaktır. Bu üniversite çatısı altında size yardım elini uzatacak, sizi dinleyecek çok önemli profesyoneller var. Dolayısıyla bu kişilerden destek almaktan çekinmeyin. Çünkü başarınız için sadece fiziksel sağlığınız değil, ruhsal sağlığınız da çok önemli.” dedi.

Aile faktörü önemli!

Madde bağımlılığının önlenmesinde aile faktörünün de büyük önem taşıdığını dile getiren Prof. Dr. Atasoy, yapılması gerekenleri anlatarak, “Aile bireyleri, her akşam yemek masasına birlikte oturacak. Herkes, o gün yaşadıklarını paylaşacak. Hiç kimse, ‘Sen yapamadın, senden olmaz’ diye eleştirmeyecek. Dolayısıyla eleştirmeden, aynı masanın etrafında iyi ve kötüyü paylaşabildiğimiz sürece bu sorunları yaşamayız.” dedi.

İlaç kullanımına dikkat!

Bilinçsizce kullanılan birtakım ilaçların da bağımlılığa yol açabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Atasoy, “Reçeteye bağlı ilaçlar, sadece hekimin söylediği dozda ve zaman diliminde alınmalı. O ilaçları sadece kendimiz kullanmakla kalmıyor, arkadaşlarımıza da vermeye başlıyoruz. Sonra da bağımlılık başlayabiliyor. O nedenle dikkat eksikliğiyle, depresyonla ve uykusuzlukla ilgili ilaçlar, doktor kontrolü olmaksızın kullanılamaz. Kullanıldığı takdirde bağımlılık yapabilir. Bilinçli davranarak bu durumun önüne geçmeliyiz.” diye konuştu.

Prof. Dr. Yetkiner, destek ve katılımlarından dolayı Prof. Dr. Sevil Atasoy’a teşekkür ederek sözlerini tamamladı.


 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)