“Uzaktan Eğitim” Tecrübemiz Sınırları Aştı!

Dr. Öğr. Üyesi Yeşim Özdemir 
Pandemi döneminde dijital dönüşümü hızla gerçekleştirerek eğitim faaliyetlerine kesintisiz şekilde devam eden Üsküdar Üniversitesi’nin bu yöndeki tecrübesi, ülke sınırlarını aştı. Haftanın 6 günü canlı ders yayınları yapan Üsküdar Üniversitesi Televizyonu (ÜÜTV) ile dünyanın her yerine ulaşan uzaktan eğitim derslerimiz, Mekadonya’daki Türk öğrenciler tarafından da ilgiyle izleniyor.
 
COVID-19 nedeniyle uzaktan eğitime geçen Üsküdar Üniversitesinin bahar dönemi boyunca ÜÜTV’den canlı yayınlanarak resmi Youtube hesabına yüklenen ders videolarına diğer üniversite öğrencileri de yoğun ilgi gösterdi. Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yeşim Özdemir sosyal medya üzerinden video dersler hakkında teşekkür mesajları aldıklarını belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Yeşim Özdemir, uzaktan eğitim sürecini ÜHA’ya değerlendirdi.

 

 

“Üsküdar Üniversitesinde eğitim aksamadan devam etti”

Pandemi sürecinde eğitim alanında büyük bir değişiklik yaşandı. Örgün eğitim alan öğrenciler birdenbire evlerinden eğitim almaya başladı. Üsküdar Üniversitesi uzaktan eğitim sürecinde neler yaptı?

Ben ve benim gibi genç Öğretim Üyeleri zaten bu tür iletişim araçlarını kullanıyordu. Bizim Z kuşağı, yani öğrencilerimiz de buna hazırdı. O yüzden pandemi ve izolasyon süreci başlar başlamaz hatta aynı hafta içinde, için tüm alt yapıya zaten sahip olan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Dekan Hocalarımız sayesinde benim de istediğim ulaşım metodlarını bize sundu. Biz de bu imkânı genç arkadaşlarımızla kullanmak için elimizden geleni yaptık. Gerek Üsküdar Üniversitesi TV den canlı yayınlanan ve daha sonra Youtube’dan paylaşılan ders videoları, gerekse sanal sınıflar sayesinde teorik eğitim hiç aksamadan devam etmiş oldu.

 

 

 

 

“Derslerimizi gönül rahatlığı ile anlattık”

Tıp Fakültesi hem teorik hem uygulama gerektiren bir disiplin. Pandemiyle birlikte birçok şeyi deneyimledik eğitimci ve öğrenciler olarak. Öğrencilere ders anlatma konusunda sorun yaşadınız mı?

Herhangi bir sorun yaşamadık. Çünkü Üsküdar Üniversitesinin teknik alt yapısının buna hazır olması ve çok hızlı alınan aksiyon ve kararlar sayesinde Kurucu Rektör ve Dekanımızla belirlediğimiz hususlarla gençlere ulaşmayı başardık. Diğer hocalarımız sanal sınıflarda derslerini anlattılar. Canlı yayın derslerinin verildiği Üsküdar Üniversitesi TV de bina girişinde bireysel kontroller, maske, izolasyon ve dezenfeksiyon kurallarını zaten çok düzgün bir şekilde uygulanıyordu. Böylelikle hiçbir zorluk yaşamadan derslerimizi gönül rahatlığı ile anlattık. Bunun için başta Ayça Türk Hanım olmak üzere tüm ekibe teşekkür ediyorum. Hem keyifli, hem de yeniliklerle dolu bir dönem oldu açıkçası.

 

 

 

 

“Yeni bilgilere açık olmak beni çok mutlu etti”

Üsküdar Üniversitesi uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerine senkron ve asenkron farklı kanallardan ulaştı. Verilen eğitimin kalitesini değerlendirir misiniz? 

Genç bir Genetik Uzmanı Öğretim Üyesi olarak zaten insanlara en iyi ve en son bilgileri verebilecek düzeydeydim ama önemli olan bunu öğrencilerimize aktarabilmekti. TV’den yaptığım canlı yayın ve sonrasında izleme imkanı olan videolar ile onların geri dönüşlerinden de bunu başardığım ortaya çıktı. Derslerde bu kadar keyifle, yeni bilgilere açık olmak beni çok mutlu etti. Üniversitemizin bize sağladığı imkânlar sayesinde bu bilgiler öğrencilerimizin zihnine keyifle yerleşti.

 

 

 

 

Makedonya’dan bile dersler dinlendi!

Öğrencilerinin verilen eğitimden memnun kaldığını düşünüyor musunuz, öğrencilerden ya da dışarıdan gelen tepkiler nasıl? Öyle ki farklı ülkelerden kişiler sizin ders videolarınızı seyrederek, çok memnun kaldığını, sizlere çok teşekkür ettiğini bizlere de iletti?

Z kuşağında her işin başarısı geribildirimler/ geridönüşler sonunda değerlendirilir. Burada geri dönüşler çok olumluydu, hatta beni ağlatacak kadar mutlu etti. Üsküdar Üniversitesi’nin öğrencileri kadar üniversitemizin cömertliği sayesinde yeryüzünde Türkçe konuşan bütün öğrencilere açık bir görüntülü kütüphane oluşturmamızı sağlayan bu alt yapı sayesinde Makedonya’dan bile dersleri dinlediğini hatta bu dersler sayesinde sınavlarını başarıyla geçtiklerini bildiren ve buna teşekkürlerini sunan insanlarla dolu bir kariyerim oldu. Bunu da Üsküdar Üniversitesine ve Rektör ve Dekanımızın bize sunduğu alt yapıya borçluyum.

 

 

 

 

Bilgi çağında, bilgiyi paylaşmak ve bilgi veren olmak çok gurur verici.

Uzaktan öğretim öyle ki sınırları ortadan kaldıracak... Bu konuyla ilgili neler söyleyebilirsiniz? 

Biraz önce de söylediğim gibi sadece üniversitemizin öğrencilerinden değil yurt dışında bu görüntülü kütüphanemizden faydalanan gençlerin başarılarını bana bildirmeleri, Üsküdar Üniversitesinin bize sağladığı olanaklar hepimizi daha ileriye, daha güzele taşımak için bir fırsat. O yüzden çok çok mutluyum. Bu geribildirimler gelmeye devam ediyor. Umarım Makedonya, Avrupa ya da dünyanın Türkçe konuşulan diğer ülkelerinden öğrencileri, sanal sınıflarımızdan, Üsküdar Üniversitesi TV’den ve Youtube videolarımızdan faydalandıklarını görebiliriz. Bilgi çağında, bilgiyi paylaşmak ve bilgi veren olmak çok gurur verici. Bunun mutluluğu ise tarifsiz
teşekkür ederim .

 

 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)