Uluslararası sosyal hizmette Danimarka ele alındı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.44737

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Uluslararası Sosyal Hizmet: Danimarka’da Sosyal Hizmet Eğitimi ve Çocuk Koruma Sistemi” başlıklı etkinlik düzenlendi. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Karatay’ın çevirmenliğini yaptığı etkinliğe Danimarka’dan Dr. Helle Galberg Jensen, Dr. Pernille Johansen ve Dr. Sandra Krebs Hille katıldı. Etkinlik kapsamında iki ülke sistemleri arasındaki temel benzerlikler ve farklar karşılaştırıldı.

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşke Beylerbeyi salonunda gerçekleşen etkinliğe Rektör Danışmanı, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Barış ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi bölümü Dr. Öğr. Üyesi Demet GüIaldı da katıldı.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Karatay’ın çevirmenliğini yaptığı etkinlik katılımcıların kendilerini tanıtmasıyla başladı. 

Dr. Pernille Johansen: Danimarka sisteminin ana teması bütün yurttaşların eşit haklara sahip olmasıdır”

Akademik hayata girmeden önce kadın istismarı konusunda çalıştığını söyleyen Dr. Pernille Johansen, Danimarka sisteminden bahsetti. Johansen; “Danimarka nüfus ve yüzölçümü olarak küçük bir ülke ve Danimarka refah sistemi herkese eşit olmasıyla tanımlanan bir sistem. Sistemin ana teması bütün yurttaşların eşit haklara sahip olmasıdır. Bizim modelimiz evrensel refah modeli olarak tanımlanmaktadır. Bu model bütün yurttaşların eğitim, sağlık gibi hizmetlere eşit erişim imkanının olduğu modeldir. Vergi yükü açısından da dünyanın en ağır vergi yüküne sahip ülkeyiz. Danimarka’da ilkokul, ortaokul ve üniversiteler tamamen ücretsizdir. Bu hizmetler evrensel faydalardır ve herkes bunlardan faydalanabilir. Herkes hasta olabilir, eğitime ihtiyacı olabilir ama herkes işsiz olmayabilir. İşsiz olduğunda da işsizlik yardımları, engellilik yardımları, yaşlılık yardımları gibi haklar sağlanıyor.” şeklinde konuştu.

Dr. Helle Galberg Jensen: “En önemli problemler sosyal eşitsizlik”

Danimarka’da sayısı çok olmamakla birlikte sosyal eşitsizlikler görüldüğünü de belirten Dr. Helle Galberg Jensen; “Danimarka’da sosyal refah devletlerinin çözülmesiyle birlikte kamu hizmetlerinin paylaşılmasına yönelik itirazlar bütün dünyada olduğu gibi var. Bizce en önemli problemler sosyal eşitsizlik. Gelir dağılımındaki ve kamu hizmetlerine eşit erişimle ilgili eşitsizliktir.” dedi. 

Dr. Sandra Krebs-Hille: “Sosyal hizmette disiplinler arası pratik eğitime odaklanılmaktadır”

Danimarka’daki sosyal hizmet bölümünden bahseden ve katılımcılara bilgilendirmelerde bulunan Dr. Sandra Krebs-Hille; “Sosyal hizmet alanı 3,5 yıllık bir eğitimdir ve başlar başlamaz bu konuda bir alan seçimi yapılmaktadır. Sosyal hizmette tüm disiplinler arası pratik eğitime odaklanılmaktadır. Kişinin kendini geliştirmesine yönelik programlarımız bulunmaktadır. Birinci senenin birinci döneminde bireylerin yurttaşlarla iletişim kurma ve geliştirmeye yönelik dersler bulunmaktadır. Birinci senenin ikinci dönemi alanda daha özelleşmeye yönelik derslerin olduğu dönemdir.” ifadelerini kullandı.

Etkinlik soru cevap bölümünün ardından noktalandı.


 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)