Opr. Dr. Salih Selman’la tıbbi devadan ruhi devaya…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.44373

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Genç Tıbbiyeliler Kulübü tarafından “Tıbbi Devadan Ruhi Devaya” adlı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe konuk olarak Opr. Dr. Salih Selman katılım sağladı. Selman, sadece sıkıntı ve darlık yaşandığı zaman Allah’a yönelmek yerine mutlu ve iyi olunan zamanlarda da şükretmenin önemine vurgu yaptı. İslam’ın birliktelik dini olduğunu belirten Selman; “Kur’an-ın isteklerine, Allah’ın isteklerine göre yaşarsak hep beraber mutlu oluruz.” dedi. 

Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbn-i Sina Oditoryumunda gerçekleşen etkinliğe fakülte akademisyenleri ve öğrenciler başta olmak üzere dışarıdan da katılımcıların ilgisi yoğun oldu.

Mehmet Hamza Budulgan: “Bir samimiyet oluşturmak amacıyla bu topluluğu kurmuş bulunmaktayız”

Genç Tıbbiyeler Kulüp Başkanı Mehmet Hamza Budulgan, düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Budulgan; “Amacımız hekim adaylarının meslektaş anlayışından öte birbirleriyle samimi bir kardeşlik oluşturabilecekleri bir ortam temin ettik. Çalışmalarımız hep buna yönelik oldu. Temel amacımız meslektaştan öte olacak şekilde ileri zamanda da kendimize yatırım olması açısından bir samimiyet duygusu oluşturabilmek. Bunları yaparken menfaat değil tamamen birbirilerimizle kaynaşmak ve bir samimiyet oluşturmak amacıyla bu topluluğu kurmuş bulunmaktayız.” ifadelerini kullandı.

Opr. Dr. Salih Selman: “Allah’a yönelenler muhakkak rızıklandırılır…”

İnsanın Allah’la ilişkisinin nasıl olması gerektiğini anlatan Opr. Dr. Salih Selman; “Eksiksiz bir hayat istiyoruz, her şey elimizin altında olsun istiyoruz. Bir eksiklik olunca Allah’a yöneliyoruz. Hastalıkta, sıkıntıda Allah’a yöneliyoruz. Hz. Meryem’in bol rızkına bir peygamber şaşırıyor. Şaşırıyor ve nereden geldiğini merak ediyor. Oysa Hz. Meryem rızık peşinde koşmuyor. Hayatını Allah’a ibadete adamış. Dünyaya değil ahirete yatırım yaparsan, dünyada da kimsenin elde edemeyeceği rızıklara sahip olabilirsin. Ayette, ‘Allah’a yönelenler muhakkak rızıklandırılır.’ diyor.” ifadelerini kullandı. 

“Belayı imtihan olarak görüp sabır göstermek çok önemli”

Bir bela karşısında nasıl tepki verilmesi gerektiğinden bahseden Opr. Dr. Salih Selman; “Allah’a yönelen profesyoneller aralarında konuşuyor. Bu kişiler Hasan Basri, İbrahim Ethem, Süfyan es Sevri ve Rabia el Adeviyye. ‘Allah bir bela gönderdiği zaman kullukta hata yapmamak için insanın Allah’a tepkisi nasıl olmalıdır?’ diye konuşuyorlar. Sağlıklıyken normaliz ama zorluğun derecesine göre tepkiler değişebilir. 

Süfyan es Sevri, ‘Ben beladan sevinirim çünkü Allah beni hatırlıyor ve beni imtihan ediyor. Bela gelince hemen sabrederim.’ diyor. 

Rabia el Adeviyye, ‘Ben sabırla kalmam bir de şükrederim.’ diyor. 

Hasan Basri Hazretleri, ‘Sabrederim, şükrederim bir de bu beladan memnun olurum. Allah benimle beraber.’ diyor. 

İbrahim Hakkı da ‘Her şeyle Allah’a yönelmek olduktan sonra hiç insan seçer mi ekşisini, tatlısını, kötüsünü, iyisini.’ diyor. 

Belayı imtihan olarak görüp sabır göstermek çok önemli.” şeklinde konuştu. 

“İslam hep beraber yaşanacak bir dindir”

İslam’ın birliktelik dini olduğuna dikkat çeken Dr. Selman; “Bugünün şükrünü bilirsek, Mevla’ya güzel kul olursak daha güzel bir ortamda yaşarız. İslam hep beraber yaşanacak bir dindir. Bir futbol maçı 11 kişi oynanıyor, kaleci olmazsa olmaz, defans olmazsa olmaz bunlar hep beraber oluyor. Biz de hep beraber Kur’an-ın ve Allah’ın isteklerine göre yaşarsak hep beraber mutlu oluruz. Allah o günler için çalışan kişilerden olmayı nasip etsin. Doktorsan sana verilen görevi hakkıyla yapacaksın, Müslümansan iyiliği emredeceksin, kötülükten vazgeçireceksin öyle bir toplumun içinde olacaksın.” dedi.

“Güzel bakarsan güzel şeyler görürsün”

İnsanın boşluğa düştüğünde yaşadığı sorunlardan bahseden ve bir işi yaparken devamlılığın önemine dikkat çeken Opr. Dr. Salih Selman; “Güzel bakarsan güzel şeyler görürsün. Allah bana ne öğretecek diye bakarsan, güzel düşünürsen, olaylardan ders çıkarırsın. Yapamayacağımız bir şey yoktur yeter ki Allah’tan istemesini bilelim. Başı zordur ama mutlaka kolaylaşır. Bir işe devam ederseniz bir zaman sonra mutlaka yapmak istersiniz. Boşluğa düşüldüğünde beyin hemen tembelleşiyor, ruh hemen zayıflıyor, hedef hemen yok oluyor.” ifadelerini kullandı.

Düzenlenen etkinliğin sonunda Genç Tıbbiyeliler Kulübü tarafından Opr. Dr. Salih Selman’a çiçek takdim edildi. 

Daha sonra ise Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mevlüt Sait Keleş, Opr. Dr. Salih Selman’a plaket takdim etti. 

Etkinlik toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. 


 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)