Üsküdar Üniversitesi “İnsan Hakları Temelinde Eşitlik İlkesi ve Ayrımcılık Yasağı” konulu çevrimiçi konferans gerçekleştirildi

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42749

Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi İnsan Hakları Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İHAMER) Müdürü, Sosyoloji Bölüm öğretim üyesi  Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı’nın gerçekleştirdiği konferansta Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku ABD öğretim üyesi Dr. Özgür Aydın konuşmacı olarak yer aldı. Ayrımcılık temellerinin insan hakları felsefesi ve pozitif düzenlemeler boyutuyla tartışıldığı programda, Dr. Aydın, AİHM ve Anayasa Mahkemesi içtihatlarından örnekleri üzerinde durdu. 

Ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesinin uluslararası insan hakları hukukunun temel bileşenleri olduğu ve ekonomik, sosyal ve kültürel haklardan yararlanmanın ve uygulanması bakımından önemli olduğu Dr. Aydın tarafından dile getirildi. 

Anayasanın 10’uncu maddede ise eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı ile herkesin hak ve hürriyetlerden ayrım gözetilmeksizin yararlanması güvence altına alındığını söyleyen Dr. Aydın, TİHEK’in ayrımcılıkla mücadelede öneminden bahsetti.

Konferansın sonunda öğrencilerin soruları doğrultusunda ayrımcılık durumunda hukuki ve idari mücadele konularına ilişkin hususlar değerlendirildi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)