100. Yılında Cumhuriyet'i Öncesi ve Sonrası İle Anlamak…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42747

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından “100. Yılında Cumhuriyet'i Öncesi ve Sonrası İle Anlamak” konulu etkinlik gerçekleştirildi. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Kazım Dalkıran önderliğinde düzenlenen etkinlikte Cumhuriyet’in ilan edilme sürecindeki önemli noktalara dikkat çekildi.

“100. Yılında Cumhuriyet’i Öncesi ve Sonrası İle Anlamak” başlığında düzenlenen etkinlik, Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleşti. 

Katılımcıların ilgisinin yoğun olduğu etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çerezci de katıldı. 

Tüm yönleriyle Cumhuriyet konuşuldu… 

Multidisipliner ve kronolojik yaklaşım dikkate alınarak gerçekleştirilen etkinlikte İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Kazım Dalkıran, Tarihte Cumhuriyet uygulamaları, mutlakiyet ve Cumhuriyet uygulamaları karşılaştırmaları, inanç ve Cumhuriyet yönetim sistemi değerlendirmesine dikkat çekti.

Tarihte yaşanan kronolojik olaylar değerlendirildi

Türkiye Cumhuriyeti ilan edilmeden önce Osmanlı imparatorluğu döneminde Meşrutiyet ilan edilmesi ve İkinci Meşrutiyet’in ilan edilmesinden sonra İkinci Abdülhamit'in tahtan indirilmesi konusunun altını çizen Dalkıran, sonrasında meydana gelen gelişmeler ile Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sürecinde yaşanan olaylar hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Türk Devletler ailesi ile hareket edecek ülkeler dünya için önemli kazanımlar sağlayabilir

Türk tarihinde yeni bir sayfa açan Cumhuriyet'in ilan edilme sürecinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Kazım Dalkıran, yeni kurulan Türk Devletleriyle son dönemlerde özellikle Savunma Sanayi ve diğer alanlarda ortaya konulan önemli gelişmeler gösteren Türk Devletler Ailesi ile hareket edecek inanç değerlerine sahip ülkelerin, dünya için önemli kazanımlar sağlayabileceğini belirtti. 

Etkinlik, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. 
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)