Aday Üsküdar | Üniversitemizle ilgili tüm merak ettiklerin için uskudar.edu.tr/aday

Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce)

Üsküdar Üniversitesinde Güçlü Bir Altyapı ile Yeni Mühendisler Yetişiyor…

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Nedir?

Elektrik-Elektronik Mühendisliği, bilgi toplumunu oluşturan teknolojilerin alt yapısını sağlar. Elektrik-Elektronik Mühendisliği, günlük hayatımız için gerekli yüksek teknolojiyi sağlayarak, yaşam kalitesini ve konforunu doğrudan etkilemektedir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği, bilim ve teknolojinin diğer alanlarında da birçok yeniliğin ve keşfin itici gücünü oluşturmaktadır. Elektrik-Elektronik Mühendisliği, elektronik devreler, biyomedikal sistemler, enerji sistemleri (üretimi, iletimi, dağıtımı), kontrol sistemleri, iletişim, otomasyon, hesaplama, bilgilerin depolanması ve aktarılması gibi alanların temelini oluşturmaktadır.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Ne İş Yapar?

Elektrik-Elektronik Mühendisliği “geleceğin mesleği” olarak da tanımlanır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan mobil iletişim, elektronik ticaret, bilgisayarlar ve internet de elektrik-elektronik mühendisliğinin başlıca konuları arasında yer almaktadır. Hayatın pek çok farklı alanında çok önemli bir işleve sahip olan Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin hızla gelişen teknoloji ile gelecekte çok daha önemli bir role sahip olacağı bilinmektedir.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Programı

Günümüzde tıptan iletişime, bilgisayar teknolojilerinden internete ve uzay araştırmalarına kadar birçok farklı alanda elektrik-elektronik mühendisliğine ve bu alanda yetişen donanımlı uzmana ihtiyaç duyulmaktadır. Tıp alanında modern teşhis ve tedavi teknikleri, elektrik-elektronik mühendisliği biliminin katkısını gerektirmektedir. Akıllı evler, akıllı yollar, akıllı şehirler gibi uygulamalar elektrik-elektronik bilimi olmadan asla düşünülemez. Endüstrinin çeşitli alanlarında kullanılan otomasyon sistemleri ve robotlar ağırlıklı olarak Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin uygulama alanlarında yer almaktadır. Özetle; elektrik-elektronik mühendisi sadece bilgi çağının altyapısını oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda bilim ve mühendisliğin diğer alanlarında karşılaşılan sorunları da çözmektedir.

Tam Donanımlı Elektrik-Elektronik Mühendisleri Yetiştirilmesi Hedefleniyor

Elektrik-Elektronik Mühendisliği sektöründeki hızlı gelişime uyum sağlayan, araştıran, tasarlayan, üretim ve uygulama aşamalarını planlayıp yürütülmesini sağlayabilecek birikime sahip Elektrik-Elektronik Mühendislerine ülkemizin ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda, Üsküdar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nün elektrik-elektronik mühendislerinin yetiştirilmesi ve hızlı teknolojik gelişme yaşayan Türkiye'nin elektrik-elektronik endüstrisine katkı sağlaması hedeflenmektedir.

Elektrik-Elektronikteki hızlı gelişime uyum sağlayacak bilgi ve beceriye sahip mühendislere ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda Üsküdar Üniversitesi, ulusal ve uluslararası düzeyde teknolojik gelişime katkıda bulunabilecek en ileri becerilere sahip elektrik-elektronik mühendislerini mezun etmeyi amaçlamaktadır.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Lisans Programı Dersleri

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ile Üsküdar Üniversitesi öncelikle matematik, temel bilimler ve temel mühendislik alanlarında güçlü bir altyapı kurmayı amaçlamaktadır. Daha spesifik olmak gerekirse; elektrik-elektronik alanındaki mühendislik problemlerini tanımlamak ve ilgili disiplinlerde analitik düşünerek çözüm bulmak amaçlanmaktadır. Bunun dışında öğrencilerimiz günlük mühendislik uygulamaları için gerekli teknikleri, ekipmanları ve modern iletişim araçlarını etkin bir şekilde kullanabilecektir. Programımızın en belirgin avantajı Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'ndeki çeşitli bölümlerden yararlanarak çok disiplinli alanlarda çalışma kapasitesine erişebilmesidir.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Laboratuvar Donanımı

Elektronik Devreler Laboratuvarı, öğrencilerin teorik olarak öğrendikleri elektrik ve elektronik devre bilgilerini pratik olarak uygulamak ve devre simülasyonlarını bilgisayar ortamında gerçekleştirebilmek amacıyla tefriş edilmiştir. Deneylerde kullanılacak muhtelif direnç, kondansatör, lojik kapılar ve benzer deney komponentleri bulunmaktadır. Sayısal Sistem Laboratuvarı lojik kapıların mantığını anlamak, çeşitli tekniklerle lojik devre tasarımı yapabilmek ve ileri düzeyde sayısal sistem deneyleri gerçeklemek üzere düzenlenmiştir. Laboratuvarımızda öncelikli olarak Verilog HDL yazılımı ile sayısal çip tasarımı kavramları öğrencilere öğretilmektedir.  Bunun yanında sayısal sistem kitleri 4-çekirdekli Arm işlemcisi bulunmakta olup Linux tabanlı mikroişlemci deneyleri yapılması da imkan dahilindedir. Bununla birlikte öğrenciler, “Güç Sistemleri ve Elektrik Makineleri Laboratuvarı” sayesinde güç sistemlerinin bakım işletme ve tasarımlarına, elektrik makinelerine ve yenilenebilir enerji sistemleri konularına uygulama yaparak pratik kazanmış olacaklardır.

Ayrıca mezuniyet projelerinde de bu laboratuvarı kullanacaklardır. Laboratuvar ayrıca lisansüstü öğrencilere motor kontrolörleri, güneş enerjisi uygulamaları ve güç elektroniği uygulamaları gibi
ileri seviyedeki projeleri hayata geçirebilecekleri ortamı tesis edecek ve mesleki deneyimlerini ilerletme fırsatı sunacaktır. Lisans öğrencileri, bitirme tez çalışmalarını Elektrik-Elektronik Mühendisliği Araştırma & Proje Laboratuvarında yapmaktadırlar.

4 Yıllık Lisans Programı Uygulanıyor

Üsküdar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde öğrenim süresi, bir yıl İngilizce hazırlık sınıfı hariç, 8 yarıyıldır. Eğitim dili % 100 İngilizcedir. Program tamamlandıktan sonra lisansüstü programa devam edilebilir.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından sunulan dersler, elektrik-elektronik mühendisliğinin uygulama alanları olan aşağıdaki disiplinlerin temelini oluşturmaktadır. Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunları aşağıdaki alanlarda iş imkanları bulabilmektedir:

  • Bilgisayar sistemleri ve iletişim ağları
  • Mobil iletişim ve kablosuz ağlar
  • Optik ve mikrodalga iletişimi
  • Tümleşik devre tasarımı ve mikro-elektronik sistemler
  • Gelişmiş robotlar ve akıllı makineler
  • Video ve görüntü işleme sistemleri
  • Kuantum cihazları ve kuantum hesaplama
  • Elektromanyetik uyumluluk
  • Yenilenebilir enerji sistemleri
  • Uzay araştırma ve teknolojileri
  • Antenler ve propagasyon
  • Nesnelerin interneti
  • Yapay zeka
  • Derin öğrenme
  • Bulut bilişim
  • Duyarga ağlar
  • Biyomedikal sistemler
Bölüm

Puan Türü

2023 KONTENJAN

2022 ÖSYS Taban Puanı

2022 ÖSYS Başarı Sırası

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) (BURSLU)

SAY

8

418.63468

86096

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) (%50 İNDİRİMLİ)

SAY

48

304.05229

281407


Üniversitemizle ilgili “AKLINDA NE VARSA” bize sor!