Medikal Akademi’nin düzenlediği Dijital Sağlık Teknolojileri Forumuna Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan konuk oldu. Taştan, gen tedavileri ve bu alanda hedeflenen çalışmaları ile güncel uygulamaları anlattı.
İçerik
Genetik Tedavilerde Son Gelişmeler Konuşuldu…

“Birçok kalıtsal hastalıkların iyileşmesinde gen tedavilerinin etkisi var”
Genetik tedaviler konusunda Türkiye’nin bu konuda geç kaldığını ancak alt yapıya sahip olduğuna işaret eden Taştan; “Ekonomik anlamda zorlayacak düzeyde olduğu için dış ülkelerden satın alıyorduk. Ama artık alt yapıya sahibiz. 2013 yılında genetik tedavi onaylandı ve artık her sene birçok tedavinin onay alarak iyileştirebileceğini bize gösterdiler. Kendi yerli DNA’larımızı, genetik tedavi uygulama çalışmalarına başladık. Bizim ülke olarak bunlara ihtiyacımız var. Çünkü birçok kalıtsal hastalıkların iyileşmesinde gen tedavilerinin etkisi var.” Diye konuştu.
“Klinik denemeler hayal değil”
Bu kapsamda Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulduğuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan; “Ülkemizin epigenetik tabanlı milli ilaç geliştirme çabalarına katkı sağlamak amacıyla da planlanmıştır. Klinik denemeler hayal değil. Vizyon ve misyon yetmiyor. Bilen insan yetiştirmek gerekiyor ihtiyacımız var. Biz de üniversite olarak 25 kişilik bir TRGENMER LAB ekibiyle uygulamaları ve çalışmaları hayata geçiriyoruz. Gerçekleştirmek için çaba sarf ediyoruz. Üsküdar Üniversitesi bilen, çalışan insan yetiştirmek için her zaman hazır.” İfadelerini kullandı.
Paylaş
Sizi Arayalım
Diğer Haberler
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Öncelikle psikiyatrik geçmişi ve klinik durumu incelenmeli”
- Bitki biyoteknolojisine yeni araştırma üssü: PlanTech Laboratuvarı açıldı
- Türkiye’nin ilk ve tek Nöropsikofizyoloji laboratuvarı Üsküdar Üniversitesinde açıldı
- 3. Uluslararası Âl-i Beyt Sempozyumu'ndan insanlığa çağrı…
- TANPA Başkanı Prof. Dr. Tarhan’dan ABD Bağımsızlık Günü mesajı: "Bilimsel köprülerimiz güçlenerek devam edecek"

