Haberler

• 14-17 Mayıs tarihlerinde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi katkıları ile düzenlenen EUROPA 2024 Avrupa Parlamentosu Simülasyonu'nda, ÜSSAM stajyer öğrencilerimiz Sultan Boztepe, Büşra Canlı, Esra Nur Yıldız ve Kayra Öztürk katılım sağlamıştır.

Öğrencilerimiz katılım sağladıkları programda 14-15 Mayıs tarihlerinde hem Avrupa Birliği Başkanlığı İletişim Dairesi Başkanı Zerrin Keskin ve Slovakya Ticaret Ateşesi Michal Lanik’in sunumlarını dinleme fırsatı bulurken hem de Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas ile Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği hakkında görüş alışverişinde bulunmuşlardır.

• 22-24 Nisan’da Moskova’da bulunan Primakov Merkezi, Orta Doğu meseleleri üzerine en iyi araştırma ve analitik makalelerin yazarlarının açıklandığı Evgeny Primakov onuruna 7. Uluslararası Orta Doğu Makale Yarışması Konferansını gerçekleştirdi. Etkinliğe 5 farklı ülkeden 16 öğrenci katılırken, Türkiye’yi merekzimiz stajyerlerinden Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 4. Sınıf öğrencisi Melike Esentepe temsil etti.
  • 29.04.2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ÜSSAM stajyerlerinin katılım sağlamasıyla Anayasa Komisyonu Üyesi, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi ve Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi Başkanı 28. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Hulki CEVİZOĞLU ile birlikte toplantı gerçekleştirilmiştir.
  • Balkanlar Masasından Rıdvan Mustafa Öztürk ve Ensar Çimen birlikte, Türkiye - Karadağ Parlamentoları Arası Dostluk Grubu Başkanı 27. Dönem Ankara Milletvekili Zeynep YILDIZ ile Balkanlar ve Karadağ merkezli görüşme gerçekleştirdiler.
  • Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 4’üncü sınıf öğrencisi ve Stratejik Araştırma Merkezi (ÜSSAM) Güney Kafkasya Çalışma Masası Stajyeri M. Kayra Öztürk, ‘Ermenistan’ın Stratejik Köy İadesi ve Bölgesel Dinamikler’ konusunu kaleme aldı. Ermenistan’ın değişen dengeler yüzünden geçmişte fazlaca kullandıkları mağduriyet içeren politikalarını rafa kaldırdığına dikkat çeken Öztürk; “Ermenistan’ın yıllarca düşman olarak betimlenen ülkelerle düğüme dönüşen ilişkileri çözmek konusunda çözülmeyen düğümü kendi makasıyla kesmeyi hedeflemeye çalıştığı iddia edilebilir.” dedi. Öztürk, alınan karar kapsamında Ermenistan’ın iç politikadaki ve dış ilişkilerdeki pozisyonunu güçlendirmeyi amaçladığını da söyledi. Ermenistan’ın tarih algısı değişiyor mu? (uskudar.edu.tr)
  • 24 Nisan’ın Birinci Dünya Savaşı sırasında İttihat ve Terakki Hükümetinin İstanbul’daki Ermeni aydınlarını tutuklamaya başlaması ile Tehcir uygulamasının başladığı gün olarak kabul edildiğini ifade eden Siyaset Bilimci Prof. Dr. Havva Kök Arslan, “Türk Dışişleri açısından yılın belki de en sorunlu günü 24 Nisan’dır.” dedi. Türkiye’nin bu olay karşısındaki tutumunun devlet politikası olarak ‘soykırım’ kavramının reddi üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Havva Kök Arslan, “Eğer bu bölgenin halkları Birinci Dünya Savaşı’nın travmalarını arkada bırakarak geleceğe bakabilirlerse Türkler, Rumlar ve Ermeniler yeniden bir ekonomik ve kültürel birliğin temelini atabilirler.” dedi. Üsküdar Üniversitesi'nde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Kök Arslan, 24 Nisan 1915'te İstanbul'daki Ermeni toplumundan 2 bin 234 kişinin tutuklanarak tehcir edilmesi nedeniyle Ermeni tehcirinin başlangıç günü olarak kabul edilen 24 Nisan tarihinin siyaset ve dışişleri açısından değerlendirdi. Prof. Dr. Havva Kök Arslan: “Türkler, Rumlar ve Ermeniler… (uskudar.edu.tr)
  • 04.04.2024 tarihinde Üsküdar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi ile ÜSSAM Afrika Çalışma Masası bir araya gelmiştir. ÜSSAM müdürü Prof. Dr. Havva Kök Arslan'ın yanısıra ÜSSAM Danışman Kurulu üyesi Enzo İkah'ın da katıldığı toplantıda 14 Mayıs 2024 tarihinde Afrika Günü düzenlenmesi kararlaştırılmıştır.