Genel Bilgi
Dünya siyasi tarihinde ve günümüz uluslararası ilişkilerinde büyük jeopolitik öneme sahip olan Karadeniz ve Akdeniz arasında yer alan Anadolu yarımadasında bulunan Türkiye Cumhuriyeti gerek coğrafi konumu gerekse siyasal gücüyle sadece bölgesel değil, aynı zamanda küresel aktörlerle doğrudan ilişki içinde olan bir devlettir. Kadim kültürlere yurtluk etmiş olan Anadolu’da Türkiye, coğrafi tarihle birlikte Türklük tarihini de harmanlayarak, geliştirdiği siyasal kültürünü, sosyolojik, jeopolitik, stratejik önemiyle birlikte geleceğe taşımaktadır.
Bu nedenle Anadolu coğrafyası, tarihte jeopolitik önemiyle de var olmuş; sosyo-kültürel olarak derin bir belleğe sahiptir. Tüm bu özelliklerine bağlı olarak hem beşerî bilimler hem de doğa bilimlerini kapsayan çok disiplinli alanlarda araştırma yapılabilecek çok zengin kaynaklara sahiptir.
Günümüz uluslararası ilişkiler sisteminde önemli bir aktör olmasının yanı sıra Türkiye, üzerinde bulunduğu coğrafyanın derin geçmişi itibariyle gerek tarihsel gerekse antropolojik olarak önem taşımaktadır. Binlerce yılık bir tarihin farklı aşamalarında pek çok uygarlığın varlık gösterdiği Anadolu’daki tarihi kültür birikimi ve bu kültürel birikimin harmanlanarak günümüze kadar uzanması şüphesiz içinde bulunduğumuz coğrafya, etnografik ve sosyolojik araştırmalar için de zengin kaynaklar barındırmaktadır.
Küresel sistemde önemi giderek artmakta olan “bölgeselcilik” yaklaşımları çerçevesinde etkin güç olan Türkiye için gerek siyasal gerek ekonomik gerekse sosyo-kültürel olarak öncelikle kendi bölgesinde bulunan komşu ülkeler ve küresel güç rekabeti üzerine akademik çalışmaların arttırılması önemlidir.
Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, sosyoloji, tarih, psikoloji, politik psikoloji, felsefe, iletişim gibi disiplinler kapsamında akademik çalışmalar yürütmek, özgün projeler geliştirmek, yurt içi ve yurtdışındaki üniversiteler, stratejik araştırma merkezleri ve enstitülerle akademik iş birliği içinde katkı sunma hedefiyle kurulmuştur.
Stratejik Araştırmalar Merkezi faaliyetleriyle üniversitemiz bünyesinde bulunan beşerî bilimler kapsamındaki multi-disipliner ve inter-disipliner alanlarda akademik çalışmaların yürütülmesi, özgün projeler geliştirilmesi, yurt içi ve yurtdışındaki üniversiteler, stratejik araştırma merkezleri ve enstitülerle akademik iş birliği içinde katkı sunulması planlanmaktadır.
Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSSAM) bünyesinde spesifik olarak 14 çalışma alanı bulunmakla birlikte bu alanların 10 tanesinde Üsküdar Üniversitesi’nde sosyal bilimler alanında öğrenim görmekte olan öğrencilere yönelik staj programı bulunmaktadır. Stajyer öğrencilerden bağlı bulundukları çalışma masasının kapsadığı bölge ve ülkelere yönelik öğrenim görmekte oldukları uzmanlık alanına uygun olacak şekilde araştırma yapmaları ve proje geliştirmeleri beklenmektedir.
Aktif olarak 90 günlük staj süresince öğrencilerin ÜSSAM bünyesindeki akademik etkinliklerde aktif olarak görev almaları, çalıştıkları alanlarla ilgili olarak gündem takibi, haber analiz ve detaylı analiz yazma, makale yazma, ÜSSAM projelerinde yer alma gibi pek çok sorumlulukları bulunmaktadır. 01.04.2024 tarihinde başlayan 1. Staj Dönemi Programımızda halihazırda toplam 65 stajyer öğrenci görev almaktadır.