Vertigo bir hastalık mı?

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) tarafından düzenlenen etkinlikte Üniversite Kültürü dersi kapsamında “Vertigo” konusu ele alındı. Zoom platformu üzerinden gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Odyometri Bölümü Öğr. Gör. Elifnur Taşdemir gerçekleşirdi.  

SHMYO tarafından Üniversite Kültürü dersi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte “Vertigo” konusu öğrenciler tarafından ilgi gördü.

Online gerçekleştirilen etkinliğe katılım sağlayan Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Odyometri Bölümü Öğr. Gör. Elifnur Taşdemir; “Vertigo, baş dönmesi, çevre dönmesi, zeminin ayaklarının altından kayması, gözlerinin kararması, boşlukta bulunma hissi ya da bir tarafa doğru çekilme şeklinde tarif edilebilir. Pek çok farklı sebepten oluşabilen baş dönmesi, kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Tekrarlayan, uzun süren, ani gelişen ve şiddetli baş dönmesi vakaları için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Vertigo bir hastalık mı?

Halk arasında bir hastalık olarak bilinen Vertigonun aslında bir semptom olduğuna dikkat çeken Taşdemir, “Vertigo, hastanın çevre dönmesi veya kendisinin dönmesi olarak tariflediği bir durumdur ve bu durum bir hareket illüzyonudur. Bu yüzden baş dönmesi şikâyeti ile gelen hastanın öyküsü dinlendikten sonra gerekli incelemeler yapılır ve elde edilen bulgular değerlendirilir. Bu süreçte genellikle multidisipliner bir yaklaşım gösterilir. KBB uzmanı, nöroloji uzmanı, psikiyatri uzmanı, dahiliye uzmanı ve diğer alanlarda uzman hekimler ile odyolog, fizyoterapi ve rehabilitasyon uzmanı gibi sağlık personelleri yer alır.” dedi.

Bazı baş dönmesi türleri müdahaleye gerek kalmaksızın geçebilir”

Öğr. Gör. Elifnur Taşdemir; “Çoğunlukla tedavi, baş dönmesine neden olan odak hastalığın iyileştirilmesine yönelik olarak uygulanır. Kan değerlerinin normal seviyeye getirilmesi, enfeksiyonun tedavi edilmesi veya BPPV mevcutsa gerekli manevralar ile baş dönmesi şikâyeti giderilebilir olduğunu” dile getirdi.

Etkinlik, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)