COVID-19’un Psikolojik Etkileri İncelendi

Harvard Üniversitesi öncülüğünde yapılan aralarında Üsküdar Üniversitesi’nin de yer aldığı dünya çapındaki bir araştırmada COVID-19’un psikolojik etkileri incelendi. Bilim dünyasının saygın dergilerinden olan "Nature Human Behaviour" adlı dergide sonuçları yayımlanan araştırmaya göre insanların salgın hakkındaki düşüncelerini şekillendirmeleri COVID-19’un duygusal sonuçlarını etkiliyor.

Araştırmanın Üsküdar Üniversitesi koordinatörü Psikoloji (İng.) Bölüm Başkanı Doç. Dr. Asil Özdoğru araştırmaya dair şu bilgileri verdi: “Psikoloji Bilim Hızlandırıcısı adlı araştırma ağı tarafından koordine edilen çalışma kapsamında aralarında Türkiye’nin yer aldığı 87 ülkeden 21 binden fazla katılımcıya çevrimiçi anket deneyi uygulandı. Ülkemizden de 694 katılımcının yer aldığı çalışmada aralarında üniversitemizin de bulunduğu 12 Türk üniversitesinden araştırmacılar görev aldı. 2020 Mayıs ila Ekim aylarında ankete cevap veren katılımcılara pandemiyle ilgili fotoğraflar gösterildi. Rastgele bir şekilde deney ve kontrol gruplarına ayrılan katılımcılardan deney grubunda olanlara kısa sürede bakış açısını değiştirme ve olumluya odaklanma gibi bilişsel yeniden değerlendirme teknikleri öğretilirken kontrol grubundakilere öğretilmedi. Katılımcıların fotoğraflara verdikleri duygusal tepkiler incelendiğinde deney grubunun daha az negatif ve daha çok pozitif duygusal tepkiler verdikleri görüldü. Bu bulgular da bu gibi ‘hızlı, düşük maliyetli ve ölçeklenebilir stratejilerle’ salgından olumsuz yönde etkilenen hasta ve sağlık çalışanlarının duygusal ve psikolojik sağlamlıklarının iyileştirilebileceğini gösteriyor.”

Araştırmanın dergide yayımlanan makalesine ve Harvard Üniversitesi’nin konuyla ilgili haberine şuralardan erişilebilir.

Makale: A multi-country test of brief reappraisal interventions on emotions during the COVID-19 pandemic

https://doi.org/10.1038/s41562-021-01173-x

Haber: Study across 87 countries shows simple intervention helps build emotional resilience during COVID-19

https://www.hks.harvard.edu/faculty-research/policy-topics/health/study-helping-people-rethink-their-response-covid-19-can-lead

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)