‘Aydınlık Bir Yaşam Projesi’ kapsamında yüzlerce çocuğa göz taraması yapıldı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

“Aydınlık Bir Yaşam Projesi” kapsamında İstanbul Sultanbeyli’de Türkiye’de ilk kez eş zamanlı 8 farklı göz tarama parkuru kuruldu. Proje Üsküdar Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Sultanbeyli Kaymakamlığı, Sultanbeyli İlçe Sağlık Müdürlüğü, Sultanbeyli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türk Kızılayı iş birliğiyle kamu, üniversite, sivil toplum modeliyle yürütülüyor. Bu bağlamda çocukların bilişsel ve sanatsal gelişimlerini desteklemek amacıyla resim, müzik ve göz sağlığı atölyeleri de düzenlendi. Yüzlerce çocuğun göz sağlığına yönelik gerçekleştirilen bu öncü uygulamayla, erken teşhis yoluyla çocukların akademik ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi hedeflendi. 

Sultanbeyli İlçe Sağlık Müdürlüğü ile yapılan göz ve işitme tarama protokolü kapsamında Sultanbeyli Mehmet Corcor İlkokulu’nda 766 öğrenciye göz taraması gerçekleştirildi. 

Gerçekleştirilen taramalarda görme keskinliği, pupilla mesafesi, otorefraktometre, iridoskopi, şaşılık ve renk körlüğü gibi çocukların yaşam kalitesini etkileyebilecek temel göz sorunları değerlendirildi. 

Gerekli görülen öğrenciler, ileri tetkik ve tedavi için sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.

Doç. Dr. Mehmet Akif Sezerol: “Sağlıklı çocuk, sağlıklı nesil demektir” 

Sultanbeyli İlçe Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mehmet Akif Sezerol, uygulamanın önemine dikkat çekti. Sezerol; “İlçemizde gerçekleştirilen bu kapsamlı göz taraması, koruyucu sağlık hizmetlerinin sahada ne kadar etkili uygulanabileceğini gösteren örnek bir çalışmadır. Kamu kurumları, üniversiteler ve gönüllülerle birlikte yürütülen bu iş birliği model niteliğindedir. Erken dönemde tespit edilen bir sağlık sorunu ileride çok daha büyük sosyal ve ekonomik yükleri önleyebilir. Sağlıklı çocuk, sağlıklı nesil demektir. Sahada tespit edilen çocuklar ana yürütücülerimizle birlikte takibe alınmaktadır. Bu çalışmalar sayesinde aileler bilinçlenmekte, çocuklarımızın sağlık sistemiyle teması güçlenmektedir. Özellikle kırsal ve erişimi kısıtlı bölgelerde bu tarz saha uygulamalarının devamlılığı büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Haydar Sur: “Sağlıklı bir toplumun temeli çocuklarda başlar”

Göz sağlığı taramasının önemi hakkında bilgiler veren Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur; “Bu model halk sağlığının sahaya inmiş en etkili biçimidir. Erken teşhis sadece bir tıbbi müdahale değil aynı zamanda bir eğitim ve fırsat eşitliği meselesidir. Sağlıklı bir toplumun temeli çocuklarda başlar. Tıbbın koruyucu boyutu her zaman tedaviden önceliklidir. Bu tarz taramalarla çocuklarımızı daha okul yıllarında koruyucu sağlık sistemiyle tanıştırıyoruz. Aynı zamanda tıp fakültesi öğrencilerimiz de bu sahada görev alarak erken teşhis, toplum sağlığı ve saha uygulamaları konularında staj ve deneyim imkanı bulacak. Bu deneyim onların hem mesleki gelişimine hem de halk sağlığı bileşenlerini yerinde öğrenmesine katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Öğr. Gör. Aykut Çağlı: “Bilimsel bilgiyle uygulama arasında güçlü bir köprü kuruyoruz”

İstanbul Bilgi Üniversitesi Optisyenlik Programı Öğretim Görevlisi ve proje koordinatörü Aykut Çağlı, proje kapsamında sağlık bilincinin artırıldığını dile getirdi. Çağlı; “Bu taramalarda sadece öğrencileri değil aslında geleceği görüyoruz. Her tarama çocukların eğitim başarısına, sosyal uyumuna ve yaşam kalitesine yapılan bir yatırımdır. Projemizin sahadaki verileri akademik yayınlara dönüşüyor. Bu sayede bilimsel bilgiyle uygulama arasında güçlü bir köprü kuruyoruz. Yeni geliştirilen tarama modeli 8 eş zamanlı parkur, 3 atölye ve ileri ölçüm teknikleriyle Türkiye’de ilk kez uygulandı. Yeni tarama modelleri sayesinde çocuklarımıza hızlı, güvenli ve etkili biçimde ulaşabiliyor ve saha faaliyetlerini çok daha sistematik şekilde yürütebiliyoruz. Optisyenlik programı öğrencilerimiz bu çalışmalarda aktif olarak görev alarak sahada uygulamalı eğitim süreciyle mesleki bilgi ve becerilerini geliştirme fırsatı buluyor. Aynı zamanda halk sağlığına doğrudan katkı sunmanın bireysel sorumluluğunu da yerinde deneyimliyorlar.” dedi.

Uygulamanın sürdürülebilirliği hedefleniyor

Proje kapsamında, hem çocukların sağlık sistemiyle teması artırılıyor hem de toplum genelinde sağlık bilinci yükseltiliyor. 

Eğitim hayatına da olumlu katkı sunan uygulamanın sürdürülebilir bir model haline gelmesi hedefleniyor.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)