Perfüzyon Bölümü, Şubat Ayı 2. Aylık Bilimsel toplantısını gerçekleştirdi
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS), Sağlık Bilimleri Fakültesi Perfüzyon Bölümü ve Perfüzyon Kulübü iş birliği ile “Şubat Ayı 2’nci Aylık Bilimsel Toplantı” gerçekleştirildi. Toplantıda ECMO cihazlarının kullanımından replantasyon tekniklerine kadar birçok tıbbi konu ele alındı. Aynı zamanda kalp cerrahisinden pediatrik kalp cerrahisine kadar geniş bir yelpazede tıbbi yenilikler tartışıldı.
Toplantı Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İbni Sina Oditoryumunda gerçekleşti.
Düzenlenen toplantı Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Koçak, Başkent Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Süha Küçükaksu, Yeditepe Üniversitesi Hastanesinden Prof. Dr. Noyan Temuçin Oğuş, Sağlık Bilimleri Fakültesi Perfüzyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Kocailik’in oturum başkanlıklarında yapıldı.
Perf. Işık Betül Kutlu, Perf. Hasan Bayram ve Perf. Cüneyt İmamoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte Perf. Tarık Demir, Perf, İsmail Yerli, Perf. Hilal Can, Perf. Ramazan Bacaksız panelist olarak yer aldı.
Perf. Işık Betül Kutlu: “ECMO gelişmiş tekniklerle üst seviyelere ulaşmış durumda”
Perf. Işık Betül Kutlu, “Kahramanmaraş Depreminde Enerji Kaynağı Olarak Sadece Pnömatik Güç Kullanan ECMO İle İlgili Deneyimlerimiz” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Kutlu; “Depremin ikinci günü birçok ülkeden yardımlar geldi. Bunlar arasında bir ECMO cihazı da vardı ve Kahramanmaraş’a gönderildi. Ancak hastaneler yetersiz olduğu için kullanılamadı. Gaziantep’e danışıldığında bir şekilde değerlendirebileceğimizi düşündüm. Soğuk hava nedeniyle üşümeye bağlı kardiyolojik şoklar yaşanıyordu. Yardımcı olabileceğimizi tahmin etsek de cihazı bu kadar hızlı kullanacağımızı beklemiyordum. Yaklaşık 40 yıllık geçmişe sahip ECMO, bugün gelişmiş teknikler ve özel enstrümanlarla daha üst seviyelere ulaşmış durumda.” ifadelerini kullandı.
Perf. Hasan Bayram: “Replantasyonun başarısını artırmayı hedefliyoruz”
Perf. Hasan Bayram, “Ekstrakorporeal Dolaşım Desteğinin Farklı Kullanımı: İzole Kol Perfüzyonu” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Bayram; “Replantasyon işlemlerinde uzuvların korunması ve başarı şansının artırılması için gelişmiş teknikler kullanıyoruz. Yalnızca soğutma yeterli olmayabileceğinden, özel koruma yöntemleri uyguluyoruz. Özellikle yenidoğan oksijenatörü ve özel tüp setleri gibi ileri tıbbi cihazlar, uzuvların dolaşımını sağlamak ve komplikasyon risklerini en aza indirmek açısından büyük önem taşıyor. Bu yöntemler sayesinde, uzun süren operasyonlarda uzuv fonksiyonlarını koruyarak replantasyonun başarısını artırmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Perf. Cüneyt İmamoğlu: “Kalp koruma çok önemli bir faktördür”
Perf. Cüneyt İmamoğlu, “Pediatrik Kalp Cerrahisinde Kardiyopleji: Del Nido mu? Calaflore mi?” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. İmamoğlu; “Ameliyat sonrası erken dönemdeki ölümler genellikle düşük kalp debisi ve postoperatif sorunlarla ilişkilidir, bu yüzden kalp koruma çok önemli bir faktördür. Pediatrik kalp, enerji kaynağı olarak glikozu kullanırken, yetişkin kalbi uzun zincirli yağ asitlerini kullanır, bu da fizyolojik olarak bir fark yaratır. Yeni doğan kalbi, iskemik duruma daha duyarlıdır ve hipoksi sırasında kalsiyum birikmesi nedeniyle daha fazla hasar görebilir. Pediatrik kalp cerrahisinde kullanılan teknikler çoğunlukla yetişkinlerden alınmış olsa da bunlar küçük çocuklar ve yenidoğanlar için uygun olmayabilir. Bu sebeple farklı stratejiler geliştirilmiştir. En yaygın kullanılan yöntemlerden biri Del Nido tekniğidir. Bu yöntem, uzun etkili bir çözümdür ve kalp koruma açısından büyük avantaj sağlar.” dedi.
Sunumların ardından soru cevap oturumu yapıldı.
Düzenlenen program kokteyl ve sohbetle devam etti.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)