İstanbul’da Her Gün Bin Trafik Kazası Gerçekleşiyor…


1 Konu 1 Konuk etkinliğinde bu ay Türkiye’de trafik kazaları ve trafikte iş güvenliği ele alındı. Trafik ve Yol Güvenliği Uzmanı Dr. Suat Sarı, İstanbul’da günde bin trafik kazası meydana geldiğini söyledi. Son 10 yılda Türkiye’de iş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölüm sayısının 15 bin 773, trafik kazası sonucu ölüm sayısının ise 53 bin 260 olduğuna dikkat çeken Sarı, trafik çarpışmaları sonucunda yaşanan çocuk ölümlerinin de altını çizerek, ebeveynlere hayat kurtaran önerilerde bulundu.  

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ile Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi ÜSGÜMER'in düzenlediği 1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 30’uncu oturumu online olarak gerçekleştirildi. Programın konuğu Kara Yolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği (KTYG) Genel Başkan Vekili, Trafik ve Yol Güvenliği Uzmanı Dr. Suat Sarı oldu.

30’uncusu düzenlenen online Programda Dr. Suat Sarı “Türkiye’de Trafik Kazaları ve Trafikte İş Güvenliği” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

“Trafik kazası değil, trafik çarpışması”

Son 10 yılda Türkiye’de iş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölüm sayısının 15 bin 773, trafik kazası sonucu ölüm sayısının ise 53 bin 260 olduğuna dikkat çeken Sarı; “Kaza sayısının bu kadar fazla olması bilinçsizlikten kaynaklı. Akademisyenler olarak, her geçen gün artan trafik kazalarına ‘Trafik Çarpışması’ demeyi daha uygun görüyoruz. Bilinçsizlik, dikkatsizlik ve özen göstermeme sonucu trafik kazaları maalesef ki her geçen gün artmaya devam ediyor.” İfadelerini kullandı.

“Anne babaların hassas ve dikkatli olması gerekiyor”

Trafik konusunda Türkiye’de denetlemelerin az olduğuna ve trafik çarpışmaları sonucunda gerçekleşen çocuk ölümlerine değinen Sarı; “Gerçekleşen trafik çarpışmaları sonucunda çocuk ölümlerine baktığımız zaman bunların başlıca sebepleri anne babaların çocuklarını tek başına veya kucaklarına alarak ön koltuğa oturtmaları. Arka koltuğa oturtanların da çocuklarına emniyet kemeri takmamaları veya çocuk koltuğuna sabitlememeleri olduğunu görüyoruz. Anne babaların bu konuda daha hassas ve dikkatli olmaları gerekiyor.” Dedi.

“İstanbul’da günde yaklaşık bin trafik kazası meydana geliyor”

Sarı, konuşmasının devamında artan trafik kazalarının sebeplerinden bahsederek; “İstanbul’da günde yaklaşık bin tane trafik kazası meydana geliyor. Bu kazaların her birinin çözülmesi yaklaşık yarım saat sürüyor. İstanbul’daki herkesin şikâyetçi olduğu trafiğin sebeplerinden birisi de bu. Ne kadar yol, metro, ulaşım aracı yapılırsa yapılsın, trafik kazaları çözülmedikçe, trafik kazalarına karşı gereken önlem ve hassasiyetler gösterilmedikçe İstanbul’da trafik sorunu çözülmez.” Şeklinde konuştu.

“Trafik kazalarına sebep olan unsurlar”

Sarı, kazalara sebebiyet veren unsurlardan bazılarını ise şu şekilde sıraladı: “Uykusuz araç kullanmak ve uyku apnesi hastalığının farkında olmamak, emniyet kemeri kullanımına hassasiyet gösterilmemesi, şoförlerin sürüş öncesi bilinçsiz ilaç kullanımı. Bunlar kaza sebeplerinden yalnızca birkaçı. Eğer bu maddelere dikkat edilirse trafik kazaları %50 oranında azalır.” Dedi.

 Online söyleşi soru cevap bölümünün ardında sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)