Üsküdar Üniversitesinde Çözüm Odaklı Terapi Yöntemleri konuşuldu



Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çözüm Odaklı Terapi Uygulama Örnekleri etkinliği düzenledi. Sosyal Bilimler Enstitüsü öğrenci ve mezunlarına yönelik düzenlenen etkinlikte çözüm odaklı terapi yöntemleri konuşuldu. Etkinliğin konuğu Psikoterapist Lütfü Kaan Özdemir oldu.



Çarşı Yerleşke Emir Nebi 1 Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Doktora Programı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar yaptı. Eğitim dizisinin ilk etkinliğini gerçekleştiğini belirten Sayar, düzenli olarak her ay bu etkinliklere devam edileceğini ifade etti.

Özdemir: “Çözüm odaklı terapinin amacı kısa sürede fayda sağlamaktır”

Programı konuşmacı olarak katılan Lütfü Kaan Özdemir, eğitim niteliğindeki etkinlikte çözüm odaklı terapi yöntemleri ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Özdemir, çözüm odaklı terapinin kısa süreli ekollerden bir tanesi ve psiko - analizin alternatifi olarak çıkarılmış bir yöntem olduğunu söyledi.  

Özdemir: “Her an mutlu olma beklentisi bizi her an mutsuz yapar”

Psikoloji ve terapi gibi kavramların tanımına değinen Özdemir, tüketim toplumu kapitalizmin insanlara dayattığı ‘her an mutlu olman gerekiyor’ önergesi ile ilgili bilgi verdi. Özdemir, her an mutlu olmamızın mümkün olmadığını, hem aile hem ilişki hayatında da durumun geçerli olduğunu dile getirdi. İlişkilerdeki tartışma konusuna da değinen Özdemir; “Tartışılan ilişki değil tam tersine tartışılmayan ilişki en büyük problemdir. Bütün ilişkilerin ve insanların kalitesi tartışma becerisi kadardır. O yüzden ilişkilerde ailede her an mutlu olmak ya da mükemmellik beklentisi o ilişkiyi kötü yapar. Aslında her an mutlu olma beklentisi bizi her an mutsuz yapar” dedi.



“Kişiyi olduğu yerden olmak istediği yere getiriyoruz”

Terapi yöntemlerinden bahseden Özdemir, çözüm odaklı terapi yöntemlerinde bazı tekniklerin tercih edilmediğini ifade etti. Özdemir, “Temel olarak mantığımız; kişiyi olduğu yerden olmak istediği yere getirmek. Çözüm odaklı terapi toplumun yüzde yüzüne uygulanabilecek bir terapidir. Çünkü herhangi bir hastalık bozukluk sınıflandırılmaları kabul etmiyor. Temel olarak terapi şimdiki an ve gelecek üzerine odaklıdır ve ortalama 8-10 seans sürer’ şeklinde konuştu.

“En iyi terapist, terapide olmayan terapisttir”

Özdemir, terapistin nasıl davranması gerektiği ile ilgili bilgi verdi. Özdemir “Çözüm odaklı terapi de, en iyi terapist terapide olmayan terapisttir. Yani biz terapist olarak dini görüş, inançlar gibi değil sadece çözüm teknikleriyle orada olmalıyız. Çözüm odaklı terapide ‘ben hiç orada yokum sadece tekniklerim var’ mantığı bulunmaktadır” dedi.

Soru cevap şeklinde gerçekleşen etkinliğin ardından Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, Psikoterapist Lütfü Kaan Özdemir’e plaket taktim etti.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)