Avustralya Griffith Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi Üsküdar’ı ziyaret etti



Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenlediği program kapsamında Avustralya Griffith Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesinden Dr. Adis Duderija ve öğrencileri Üsküdar Üniversitesini ziyaret etti. 

Avustralya Griffith Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesinden Dr. Adis Duderija ve öğrencileri Üsküdar Üniversitesine gelerek Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünün kendileri için hazırlamış olduğu programa katıldı.

Enstitü hakkında bilgiler verildi

Program Dr. Öğr. Üyesi Cangüzel Güner Zülfikar’ın açılış sunumu ile başladı. Enstitünün kuruluşu ve sürdürülen müfredat konusunda verilen bilgilerin ardından Dr. Güner Zülfikar “Osmanlı’da Vakıf Müesseseleri” konulu bir ders verdi.

Programın ikinci sunumu Prof. Dr. Emine Yeniterzi tarafından gerçekleştirildi. Yeniterzi, Hz. Mevlana’nın Mesnevisinden örneklerle “Tasavvufta Hikâye Geleneği” konusunda bir ders verdi.



İslam’da kadın konuları hakkında değerlendirmeler yapıldı

Sunumların ardından katılımcıların sorularıyla devam eden program, Prof. Dr. Reşat Öngören, Prof. Dr. Emine Yeniterzi ve Dr. Öğr. Üyesi Cangüzel Güner Zülfikar’ın değerlendirmeleriyle İslam’da tasavvuf, tasavvufun günümüzde yaşanma şekli, tasavvuf müesseseleri, İslam’da kadın konuları üzerine yoğunlaştı ve verilen dersler pekiştirildi.

Konuşma ve değerlendirmelerin ardından Öğr. Gör. Arzu Eylül Yalçınkaya, Yunus Emre, Aziz Mahmud Hüdayi ve Kenan Rifai’nin eserlerinden oluşan bir tasavvufi musikisi dinletisi sundu. Okunan ilahilerin İngilizce tercümeleri yazılı halde katılımcılara takdim edildi ve tasavvufi içerikleri hakkında da açıklamalarda bulunuldu.



Üniversiteler arasında karşılıklı işbirliği görüşüldü

Osmanlı tekke musikisinin geleneksel enstrümanlarının da tanıtıldığı programın ardından heyete Üsküdar Üniversitesinde öğle yemeği ikram edildi ve yemek sırasında üniversiteler arasında karşılıklı işbirliği imkânları görüşüldü.

Heyet aynı zamanda 31 Ekim Perşembe günü Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul Şubesi Başkanı ve aynı zamanda Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanlarından Cemlanur Sargut’u ziyaret ederek temaslarda bulunmuştu.

Toplantıya Dr. Öğr. Üyesi Cangüzel Zülfikar Enstitü adına katılarak Avustralya’dan gelen heyet ile ilk yüz yüze temasları başlatmıştı.

Heyet İstanbul’daki görüşmelerini tamamlamalarının ardından Saray Bosna’ya geçecek.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)