Türkiye’yi G20 – N20’de Üsküdarlı araştırma grupları çalışmalarıyla temsil ediyor
ABD’de gerçekleştirilen kongreye Üsküdar Üniversitesi, Kurucu Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan başkanlığındaki araştırma ekibi ile katılarak, iki ayrı oturumda ülkemizi temsil etti.
Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği Başkanı Dr. Babak Kateb, (Nörobilim20) çatısı altında fikirlerin birbirinden ilham alması için gibi farklı alanlardan bilim insanlarını bir araya getiren bölgesel inisiyatifler oluşturduklarını söyledi. Bu alanda bugüne kadar yürütülen çalışmalara yer verilen videoda Türkiye’yi temsil eden Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi araştırmacılarına ise geniş yer veriliyor…
2013 yılında kurulan ve ABD başta olmak üzere sinirbilim alanında seçkin araştırmacıların yer aldığı Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (Society for Brain Mapping and Therapeutics - SBMT) küresel düzeydeki çalışmalarını Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesinin desteğiyle sürdürüyor. Üsküdar Üniversitesi, G20 - Neuroscience20 (BRAIN- SPINE- MENTAL- HEALTH) konferansında ülkemizi temsil eden tek üniversite olurken, Kurucu Rektör, Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 10 yılı geride bırakırken ülkemizi başarıyla temsil ediyor.
Üsküdar Üniversitesi ekibi iki ayrı oturumda ülkemizi temsil etti
Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneğinin (Society for Brain Mapping and Therapeutics - SBMT) ABD başta olmak üzere sinirbilim alanındaki seçkin araştırmacıların yer aldığı 21’inci yıllık kongresi ABD’nin Los Angeles şehrinde yapıldı. Görüntülemeden genomik ve nanoya kadar tüm nörolojik bozuklukları kapsayan, ABD başta olmak üzere sinirbilim alanındaki seçkin araştırmacıların yer aldığı yıllık kongrenin 21’incisine Türkiye'den sadece Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi araştırmacıları katıldı.
Kongreye Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan başkanlığında katılan araştırma ekibi, “Advances in Neuroimaging Techniques” ve " Addiction Medicine” başlıklı iki ayrı oturumda ülkemizi temsil etti.
Nöromorfik bilgisayar teknolojilerinin de tartışıldığı sunumlarda yer aldı
Yeni nesil sinirbilim çalışmaların odağında yer alacak olan nöromorfik bilgisayar teknolojilerinin tartışıldığı sunumlarda Üsküdar Üniversitesinin; yüksek hız ve performans prensibi ile çalışan cloud computing teknolojisi yerine, uygulamaları ve bilgi işlem kabiliyetini, onlara ihtiyaç duyan kullanıcılara veya "nesnelere" yaklaştırmak için tasarlanan “edge computing” teknolojisi dönüşüme öncülük etti.
Yapay sinir ağları yerine sinaptik sinir ağlarını esas alan yeni nesil nöromorfik bilgisayarlar, kuantum bilgisayarlardan çok daha düşük enerji tüketimi ve daha yüksek hesaplama kapasitesi ile edge computing dönüşümüne de katkı sağlıyor.
Nöromorfik bilgisayarların hedefi ne?
İnsan beyninin sahip olduğu ancak bilgisayarların sahip olmadığı üç temel özelliğe ulaşmayı hedefleyen nöromorfik bilgisayarlar;
-Düşük güç tüketimi: İnsan beyninin enerji tüketimine yakın güç,
- Hata toleransı: Nöromorfik çiplerde yer alan nöron kaybı sistemin performansına ihmal edilecek etki yapar ve hata toleransını yüksektir
- Programlanmaya ihtiyaç duymaz: Bilgi ile etkileşime girdikçe kendi kendine öğrenir ve değişir.
Türkiye’de sinirbilim alanındaki dönüşüme öncülük ediyor
Bu alanda Yapay Zeka odaklı ve Derin öğrenme algoritmalarını Cloud üzerinde kullanarak akıllı öngörü modelleri geliştiren Üsküdar Üniversitesi araştırmacıları sinirbilim alanındaki çalışmalarını nöromorfik bilgisayarlar üzerine kaydırma stratejisi ile Türkiye’de sinirbilim alanındaki dönüşüme öncülük ediyor.
Türkiye’den yapılan yaptığı sunumlar yoğun ilgi çekti
Türkiye’den Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi akademisyenlerinin yaptığı sunumlar, araştırmacıların da yoğun ilgisini çekti.
NPİSTANBUL Hastanesi, geliştirdiği yeni ürün ile Vielight firmasının Alzheimer, Travmatik Beyin Hasarı, Parkinson, Otizm, TSSB, Long-covid tedavilerinde kullanılan ve fotobiyomodülasyon (PBM) adı verilen bir süreçle, kırmızı ila NIR dalga boyu aralığındaki ışık enerjisi emilerek mitokondriyal sağlık iyileştiren, mitokondri, biyokimyasal reaksiyonları ve diğer hücresel süreçleri yürütmek için enerji sağlayan hücresel "piller" gibi çalışarak teknoloji bilişsel yeteneği geliştiren ve serebral kan akışını artıran The Vielight Neuro™ ürününü tedavi protokolüne alarak yenilikçi tedavi süreçlerine katkı sağladı.
Sinirbilim alanındaki çalışmalarıyla Türkiye’yi temsil ediyor…
Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesinin Nöroteknoloji odaklı çalışmalarının uluslararası araştırmacılar tarafından yakın ilgi görmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ülkemizin bu alanlardaki çalışmalarının referans adres olmaktan ise mutluluk duyduklarını söyledi.
Mutabakat metni 2022 yılında Üsküdar ev sahipliğinde imzalandı…
Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde, Prof. Dr. Nevzat Tarhan önderliğinde N20 Girişiminin ABD, Avrupa, ME+ ve Endonezya delegasyonları ile nöroteknolojilerin dönüşümü, paylaşımı, entegrasyonu ve ticarileştirilmesi yoluyla nöro – teşhiş ve tedavilerin hızlandırılması ve uygulamaya alınabilmesinin uluslararası bir ortaklıkla sağlanabileceği hususunda mutabakat metni, 2022 yılında İstanbul zirvesinde imzalanmıştı.
Videoda Türkiye’ye geniş yer verildi…
Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (Society for Brain Mapping and Therapeutics – SBMT) Başkanı Dr. Babak Kateb, Neuroscience20 (Beyin, Omurga ve Ruh Sağlığı) olarak yeniden adlandırılan G20 çalışma grubu hakkında yayınladığı videoda Türkiye temsilcisi Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi ile yürütülen çalışmalara geniş yer veriyor…
Bu alandaki çalışmalarını küresel düzeyde Üsküdar Üniversitesinin desteğiyle yürüten Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği hazırladığı videoda bu çalışmalarını anlatıyor…
Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (Society for Brain Mapping and Therapeutics – SBMT) Başkanı Dr. Babak Kateb, Neuroscience20 (Beyin, Omurga ve Ruh Sağlığı) olarak yeniden adlandırılan G20 çalışma grubu hakkında bilgi verdi.
Brain Maping TV youtube kanalında kongre hakkında bilgi veren Dr. Babak Kateb, Neuroscience20 (Nörobilim20) çatısı altında fikirlerin birbirinden ilham alması için bilgisayar uzmanları, nöroloji uzmanları, psikiyatristler, omurga cerrahları ve psikologlar gibi farklı alanlardan bilim insanlarını bir araya getiren bölgesel inisiyatifler oluşturduklarını söyledi.
Farklı alanlardan bilim insanlarını bir araya getirildi
2014 yılında, beyin, ruh sağlığı ve omurgayı içeren Nörobilim20’yi nörolojik rahatsızlıkların dünya ekonomisine maliyetini ele almak için başlattıklarını hatırlatan Dr. Babak Kateb, şunları dile getirdi:
“Böylelikle maaliyeti en yüksek nörolojik rahatsızlıkları incelemek ve bu maliyeti azaltabilmek için nüfus üzerindeki hem mali yükü hem de sağlık yükünü azaltabilecek ve hastalara erişim sağlayabilecek hangi teknolojileri piyasaya getirebileceğimizi ele almak için Nörobilim20 çatısı altında fikirlerin birbirinden ilham alması için bilgisayar uzmanlarını, nöroloji uzmanları, psikiyatristleri, omurga cerrahlarını ve psikologlar gibi farklı alanlardan bilim insanlarını bir araya getiren bölgesel inisiyatiflerini oluşturduk.”
Asya Pasifik ve Latin Amerika LA Beyin İnisiyatifleri oluşturuldu
Ayrıca, Asya Pasifik Beyin İnisiyatifinin var olduğunu kaydeden Dr. Kateb, Latin Amerika Los Angeles Beyin İnisiyatifini de oluşturduklarını, teknoloji ve yenilikleri, Fast Track (ortalamadan daha kısa sürede sonuç almayı sağlayan yöntem) tedavileri inceleyen ve sağlık hizmetlerine erişim sağlayan karar alıcılarla da iletişime geçildiğini ifade etti.
Dr. Babak Kateb, Üsküdar Üniversitesi Senatosu tarafından “Fâhri Doktora” unvanına layık görülmüştü…
Bu arada Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (Society for Brain Mapping and Therapeutics – SBMT) Başkanı Dr. Babak Kateb, “sinirbilim çalışmalarına bölgesel ve küresel ölçekte yaptığı değerli katkılar ve beyin hastalıkları tedavisinde gösterdiği yüksek adanmışlıktan dolayı Üsküdar Üniversitesi Senatosu tarafından “Fâhri Doktora” unvanına layık görülmüştü.
Toplantılara 2015 yılında Üsküdar Üniversitesi ev sahipliği yaptı…
Üsküdar Üniversitesi, 2’nci G20 Dünya Beyin Haritalaması ve Tedavileri Bilimsel Zirvesi’nde, alanında uzman bilim insanlarını bir araya getirmişti. 13 Kasım'da İstanbul'da düzenlenen sempozyumda beyin Girişimi 2025 Bilimsel Vizyonu belgesi doğrultusunda kilometre taşlarından ‘Kliniğe Yansımalar’ tartışılmıştı.
Türkiye’yi Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi araştırmacıları temsil ediyor…
Beyin ve omurga girişimlerinde nörolojik bozuklukları olan hastalar için hızlı klinik çözümler sunmak amacıyla gerçekleşen G20 Zirvelerinde psikiyatrik ve nörolojik hastalıklar bir çok yönüyle ele alınıyor.
Üsküdar Üniversitesi de her yıl düzenli gerçekleştirilen G20 Zirvesilerinde Türkiye’yi temsilen tek üniversite olarak yer alıyor. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan başkanlığında Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi araştırmacıları zirveye katılım sağlıyor.
Beyin Girişimi Projesi’nin Türkiye Temsilcisi
Üsküdar Üniversitesi, ABD Eski Başkanı Barack Obama öncülüğünde 2013 yılında hayata geçirilen Beyin Girişimi Projesi’nin (Brain Initiative) Türkiye'deki temsilciliğini ve proje ortaklığını yürütüyor. Beynin bilinmeyen sırlarının çözülmesi; otizm, şizofreni, parkinson, Alzheimer gibi önemli beyin hastalıkların araştırılıp tedavilerinin geliştirilmesini hedefleyen proje kapsamında bu zamana kadar çok sayıda araştırma yapıldı.
Video için:
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)