Tunuslu Ünlü Yönetmen Nacer Khemir Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünü ziyaret etti

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.44396

Bab'Aziz, Whispering Sands, Looking for Muhyiddin ve Güvercinin Kaybolan Kolyesi gibi drama ve belgesellerin yönetmeni Tunuslu Nacer Khemir eşi Nawara Khemir ile Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünü ziyaret etti. Khemir, ziyarette yürütülmekte olan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. 

2023 yılı Necip Fazıl Ödülleri kapsamında “Necip Fazıl Uluslararası Kültür Sanat Ödülü” ne layık görülen Khemir ödül törenine katılmak üzere İstanbul’da bulunduğu esnada eşi Nawara Khemir ile Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünü ziyaret etti.

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitü Müdürü Prof. Dr. Elif Erhan ve doktora öğrencileriyle buluşan Nacer Khemir, Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünün lisansüstü programları hakkında bilgi aldı.

Ders işleyişi ile ilgili de sorular yönelten Khemir ile özellikle tasavvufî metin incelemeleri üzerinde, tasavvufun şiirsel ve estetik boyutunun kavranması konusunda değerlendirmelerde bulunuldu. Enstitüde yürütülen Tasavvuf musikisi çalışmaları, gelenekte “zikr” ve ayin-i şerifler hakkında yapılan lisansüstü tezler hakkında kendisine bilgiler verildi. 

Khemir’e enstitünün Kyoto Üniversitesi ile ortak yürüttüğü proje kapsamında tasavvuf edebiyatı, özellikle şiir ve müzik konularının çalışıldığından bahsedildi. Enstitü bünyesinde yapılan Klasik İslam Sanatlarından hat, tezhip konularında yapılan derslerin yanı sıra sanat tarihi seminerlerine de değinildi.

Tunus sineması denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan usta yönetmen Khemir, özellikle 11 Eylül sonrası dünyada giderek artan İslamofobik eğilimlere karşı İslam tasavvuf düşüncesini ön plana çıkaran bir filmografiye sahip. 

3 saatlik epik belgeseli Looking for Muhyiddin ile İslam düşünce geleneğinin en büyük isimlerinden biri olan Muhyiddin İbnü'l-Arabî'nin izini süren Khemir, onun şahsi yaşamı üzerinden İslam'ın ruhuna doğru uzun bir seyahate çıkıyor. 

En iyi bilinen ve şiirsel anlatımıyla göz önüne çıkan filmlerinden biri olan Bab'Aziz ise bir dede ve torunun yolculuk hikayesi üzerinden aşkın farklı hallerini işliyor. 

Khemir ile etkinlik planlanıyor…

Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü, ilerleyen günlerde Khemir ile ortak bir çalışma kapsamında sinema ve tasavvuf konulu bir program gerçekleştirmeyi planlıyor. 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)