Kadimden Geleceğe Doğu-Batı Köprüsü

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42904

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü, Interkulturelles Forum zur Förderung des Austausches und der Integration Derneği ve Kerim Vakfı tarafından hayata geçirilen “Kadimden Geleceğe Doğu-Batı Köprüsü” projesinin kapanış programı Essen Başkonsolosluğu ev sahipliğinde 100. Yıl kutlama etkinleri kapsamında yapıldı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından desteklenen, Kadimden Geleceğe Doğu-Batı Köprüsü Projesi, Interkulturelles Forum zur Förderung des Austausches und der Integration Derneği, Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ve Kerim Vakfı tarafından hayata geçirildi. 11 ayda tamamlanan projede Türkiye’den Avrupa’ya giden ailelerin 4’üncü ve 5’inci nesil çocukları olarak doğmuş 18-25 arasındaki gençler görev aldı. Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Dilek Güldütuna yürütücülüğündeki proje, Essen’de Güldeniz Willer Koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. 

Projenin kapanışı Essen Başkonsolosluğu ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve ‘Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılını kutlama programı’ kapsamında düzenlenen özel programla yapıldı.

Taylan Özgür Aydın: “Yeni yüzyılda Avrupa Türk Gençliği onurla yürüyecek”

Projenin manevî ve somut çıktılarının paylaşıldığı özel kapanış programında Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın; “Artık yük gençlerin üzerindedir ve sizler aydınlık yüzümüzsünüz. Yeni yüzyılda Avrupa Türk Gençliği onurla yürüyecek ve Türkiye’nin iftihar sebebi olacaktır. Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri vesilesiyle Sivil Toplum Kuruluşları ile sık sık buluştuk, YTB tarafından desteklenen kapanış toplantısı da bunlardan birisidir.” dedi. 

Projenin özellikle Almanya’da yaşayan ve üniversite öğrencisi olan gençler üzerindeki olumlu etkilerine değinen Başkonsolos Aydın, projenin kültürel boyutunun önemini vurguladı. Aydın, projenin kapanışının Essen’de yapılan Cumhuriyetin 100. yıl kutlama etkinlikleriyle birleştirilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti de ifade etti.

Dr. Öğr. Üyesi Hatice Dilek Güldütuna: “Bu yalnızca bir coğrafyaya bağlılık değil, kültürel bir bağlılıktır”

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Dilek Güldütuna; “Cumhuriyetimizin 100.yıldönümünü kutluyoruz, burada birlikte olmaktan çok mutluyuz. Memleketimizi çok seviyoruz; bu yalnızca bir coğrafyaya bağlılık değil, kültürel bir bağlılıktır. Bizler bu kültürün bütün dünya için birleştirici değerler içerdiğini düşünüyoruz. Yunus Emre dört kitabın manası; ‘La ilahe illa Allah’tır.’” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sinan Canan da katılım sağladı

“Kendi Haritamızda Yolculuk” başlıklı bir konferans veren ve katılımcılarla söyleşi gerçekleştiren Prof. Dr. Sinan Canan, Essen’de programa davet edilerek katılımcılarla bir kez daha yüz yüze olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Güldeniz Willer: “Proje hepimize kendimize bir medeniyet aynasından bakma fırsatı verdi”

Proje Essen Koordinatörü Güldeniz Willer; “Projeye katılan 60 öğrenci bulunmakta ve yüzde 70’in üzerinde katılım sağladılar. Aynı zamanda okullarına devam eden ve çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde görev alan bu öğrenciler proje çalışmalarıma çok değerli bir zaman ayırdılar. Kendi kültür coğrafyalarına farklı bir derinlikte ve farklı bir pencereden bakma imkânı buldukları için çok mutlular. Birbirleriyle tanıştılar, ortak konularını, ortak sorunlarını gördüler. Çözüm yollarını birlikte buldular. Bu proje hepimize kendimize bir medeniyet aynasından bakma fırsatı verdi.” dedi.
Proje kapsamında Türkiye ve Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk gençleri arasında ortak bir zemin oluşturmak, ulusal ve uluslararası dostlukları pekiştirmek, bu gençlerin uluslararası platformlarda yer alabilmeleri ve fikirlerini projelendirme ve uygulama konusunda cesaretlerini artırmaları, girişimcilik ve savunuculuk becerilerini yükseltmeleri, Almanya'da ve Türkiye'de pozitif değişime öncülük edecek nitelik kazanmalarına katkıda bulunacak çalışmalar yapıldı.

Ocak 2023 tarihi itibariyle uygulamaya girmiş olan proje, Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nden Dr. Öğr. Üyesi Dilek Güldütuna, Dr. Öğr. Üyesi Cangüzel Güner Zülfikar, Dr. Öğr. Üyesi Arzu Eylül Yalçınkaya, Dr. Sema Süvarioğlu, Dr. Edibe Nuray Saatci, Prof. Dr. V. Emre Ömürlü ve Kerim Güç olmak üzere Prof. Dr. Sinan Canan’ın da katkılarıyla farklı konulardaki derslerle yürütüldü.

Programın yüzde yetmişine katılım sağlayan gençlere, projenin İstanbul ayağında batı kültürünün de temellerini oluşturan Türk İslam tarihi ve kültürünü derinlemesine inceleme fırsatı verilmiştir. Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü, İslam ve Bilim Tarihi Müzesi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Vakfında yapılan çalışmaların sonunda 29 Ağustos’ta Üsküdar Üniversitesi Fuat Sezgin Salonunda bir sonuç oturumu gerçekleştirilmişti. Oturumda proje katılımcıları ile Enstitü arasında geleceğe yönelik çalışmalar yapılması için değerlendirmelerde bulunuldu. 
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)