‘Atatürk, Cumhuriyet ve Hekimler’ konuşuldu…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42746

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından ‘Atatürk, Cumhuriyet ve Hekimler’ konulu etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Medipol Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayten Altıntaş ve Memorial Sağlık Grubundan Prof. Dr. Bingür Sönmez katılım sağladı. Cumhuriyeti anlamak için Lozan Antlaşmasını bilmek gerektiğine vurgu yapıldı. 

 Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbn-i Sina Oditoryumunda gerçekleşen etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek ve Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri katılım sağladı.

“Savaşta kazanılanın masada kaybedilmemesi için verilen mücadeleyi bilmek gerekir”

Cumhuriyeti anlamak için Lozan Antlaşmasının bilinmesinin gerektiğini söyleyen Memorial Sağlık Grubundan Prof. Dr. Bingür Sönmez; “Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi olan Lozan Anlaşması’nın 100.yıl dönümünde başta büyük Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, milli mücadeleye maddi ve manevi destek veren, canlarını veren, kanlarını döken aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Cumhuriyeti anlamak için Lozan’ı bilmek gerekir. 1694 yılından beri Karlofça Anlaşması, sürekli toprak kaybeden, yapılan askeri, siyasi ve ekonomik anlaşmalarla batılı devletlere ve Rusya’ya büyük tavizler verildiği Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrasını bilmek gerekir. Mondros Mütarekesinin bize kabul ettiremediklerini, Sevr Anlaşmasının büyük saflar sonrasında imzalanan Mudanya Mütarekesini, Birinci Lozan Konferansında bize kabul ettirtilmeye çalışılan ikinci Sevr üzerine, İsmet Paşa’nın İtilaf Devletleri temsilcilerine nasıl rest çekip Ankara’ya geri dönerek Lozan görüşmelerine ara verdiğini, Türk tarafının savaşta kazanılanın masada kaybedilmemesi için verilen mücadeleyi bilmek gerekir.” dedi. 

Konuşmasında Lozan sırasında Ankara’da yaşanan olaylardan bahseden Prof. Dr. Bingür Sönmez, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)