Kişisel potansiyeli keşfetmenin yolu: Pozitif Psikoloji
Koruyucu Ruh Sağlığı çalışmaları çerçevesinde dünyada hızla yayılan Pozitif Psikoloji akımının Türkiyedeki ilk çalışmaları Üsküdar Üniversitesinde düzenlenen İnsani Değerler ve Pozitif Psikoloji Panelinde ele alındı.
Martin Seligman ve Mihaly Csikszentmihalyi tarafından 1998 yılında ortaya atılan Pozitif Psikoloji akımı hızla yayılmaya devam ediyor. Bireyin güçlü yanları, yetenekleri, kişiliği ve olumlu özelliklerini öne çıkarmayı amaçlayan Pozitif Psikoloji uygulamalarının, davranış sağlığı ve bilimleri alanındaki pek çok çalışmada önemi giderek arttırıyor.
Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesinde İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldızın katılımıyla düzenlenen İnsani Değerler ve Pozitif Psikoloji Panelinde, Pozitif Psikolojinin kişilik ve toplum gelişimine katkısı ve temel eğitimde pozitif psikolojinin etkileri tartışıldı.
Okul yöneticilerinin ve rehber öğretmenlerin yoğun ilgi gösterdiği panel, Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. İzzet Bozkurtun açılış konuşmaları ile başladı.
Panelde İnsani Değerler ve Eğitim Politikaları konulu bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız en büyük hedefinin eğitimin niteliğini arttırmak olduğunu belirterek; Bilgi teknolojilerinin yoğun olarak kullanıldığı bir dünyada zamana uygun adımlar atmamız gerekir. Bu nedenle öğrencilerimizin üretkenliğini arttırmak, yeni şeyler öğrenmelerini sağlamak için pek çok çalışmada yer alıyor, destek oluyoruz. Değişen eğitim politikaları ile birlikte çocuklarımızın dünya standartlarında eğitim alabilmesi için becerilerini geliştirecek ve kendilerini besleyen yeni eğitim çalışmaları geliştirmek çok önemli... Biz okullarda pozitif psikoloji alanında çalışmalara yer veriyoruz. Kavramsal dönüşümü önemsiyoruz. Müfredat içeriklerinin yenilenmesinde de Pozitif Psikoloji temel alıyoruz. Milli eğitim olarak bilgilerin yeniden tanımlanması çalışmaları sürüyor dedi.
Mutluluk genetik değildir, yatırım ister
Panelde Mutluluk Bilimi başlığı altında bir konuşma yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan konuşmasında, Mutluluk Biliminin insan psikolojisi ile uğraşanların son yıllarda çok kafa yordukları önemli konulardan birisi olduğuna değinerek Koruyucu ruh sağlığı alanında hiç bir tedavi psikoterapinin önemini azaltmadı ve insanı mutlu yapmaya yetmedi. Tedaviler insanı Eksi den Sıfıra getirdi. Günümüzün ihtiyacı ise Artıya çıkmak Bu çalışmaları içeren bilim dalı ile uğraşan disipline Pozitif Psikoloji adı verildi. Mutluluk genetik değildir. Geliştirilmesi gereken bir kavramdır. İnsanlar bu bilimi öğrenebilir. Bunun için de duygusal zeka eğitimi çok önemli. Mutluluk yatırım ister. Üsküdar Üniversitesi olarak Pozitif Psikoloji üzerine yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalardan ilk çıkan eserimiz ise akademik kadromuzun katkıları ile hazırlanan Pozitif Psikoloji kitabı oldu. Yeni bir öğrenme modeli olarak karşımıza çıkan Zihin temelli eğitim, eğlenceli ama bir o kadar da disiplinli bir çalışmanın iyi öğrenmeyi sağladığını vurgulamaktadır. Pozitif Psikoloji Uygulaması çalışmasında Zihin temelli eğitim kavramını uygulamalarla birlikte sunuyoruz dedi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Pozitif Psikoloji kitabı iki bakımdan önemlidir. İlki bilimsel olması, bilimsel verilere dayanması, ikinci de dışlayıcı değil içselleştririci bir yaklaşımı olmasıdır dedi.
Mutluluktan uzaklaştıran her şey suça da itebiliyor
Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. İzzet Bozkurt ise yaptığı konuşmada insan psikolojisinin getirisi olarak mutluluktan uzaklaştıran her şeyin onu suça da yönelttiğine değinerek, dijital mecranın yaygınlaşması ile kişilerde beklentinin arttığı, bu beklentilerin karşılanmaması durumunda da mutsuzluğun arttığını belirtti.
Türkiyede Pozitif Psikoloji alanında hazırlanan ilk akademik kaynak Üsküdar Üniversitesi akademik kadrosu tarafından oluşturulan Pozitif Psikoloji_ Çoklu Zekâ Uygulamaları kitabıdır. Eser Türkiyenin ilk tematik kitabı olup hem teorik bilgileri içermekte hem de rehber öğretmenler için uygulama örnekleri sunmaktadır. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Uzm. Psk. Orhan Gümüşel ve Uzm. Psk. Aynur Sayım tarafından kaleme alınan kitapta 19 akademisyenin örnek uygulamalı çalışmaları yer alıyor.
Herkesin hayata katacağı bir renk vardır
Panelde Pozitif Psikoloji ve İnsan Değerlerin Kişilik-Toplum Gelişimine Katkısı başlıklı bir sunum yapan Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Uzm. Psk. Orhan Gümüşel sunumunda; Hepimizin hayata katacağı renk, alacağı keyif vardır. Mutluluk hediye veya rastlantı sonucu elde edebileceğimiz bir şey değildir. Hayatın anahtarı mutlu olmaktır. dedi.
Uygulama kalıcı kazanım sağlar
Üsküdar Üniversitesi Süekli Eğitim Müdür Yrd. Uzm. Psk. Aynur Sayım da Temel eğitimde pozitif psikoloji uygulamaları konulu sunumunda Sözlü eğitimlerden daha çok grup uygulamalarına ağırlık verilmesi kazanımların kalıcı olmasını sağlar. Bu nedenle uygulamalara daha fazla önem verilmesi gerekir. Okul ortamı çocukların kendini tanıma, keşfetme, sosyalleşme, sorun çözme, iletişim becerilerini geliştirebilecekleri alanlardır. Bu nedenle okullarda da uygulamalı eğitim çocuk gelişimi açısından çok önemlidir. dedi.
Pozitif psikoloji nedir, özellikleri nelerdir?
Pozitif Psikoloji 1998 yılında Martin Seligman ve Mihaly Csikszentmihalyi tarafından, psikolojinin bir dalı olarak ortaya konmuştur.
Pozitif Psikoloji insan doğasında yanlış olan noktaları düzeltmek yerine olumlu olan özellikleri vurgulamayı ve kişinin hem topluma fayda sağlamasını, bireyin güçlü yanları, yetenekleri, kişiliği ve olumlu özelliklerini ön plana çıkararak verimli ve mutlu bir hayat sürmesini amaçlamaktadır. Pozitif psikoloji insanın kendi kıymetini bilmek üzerine yoğunlaşır. Gittikçe artan kişisel koçluk faaliyetleri pozitif psikolojinin uygulandığı alanların başında yer almaktadır.