İçeriğe atla

İçerik

TBMM himayesinde Üsküdar Üniversitesinden uluslararası sempozyum!

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

SDGS IconSDGS IconSDGS IconSDGS IconSDGS Icon

Türkiye’nin iki asırlık modernleşme serüveni, akademi ve siyaset dünyasını aynı çatı altında buluşturacak uluslararası bir sempozyumda yeniden ele alınacak. Üsküdar Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSSAM) tarafından TBMM himayesinde düzenlenecek “Çağdaşlaşma: Küresel Karşılaştırmalar ve Alternatif Arayışlar Işığında Türk Modernleşmesi” başlıklı sempozyumda, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan dönüşüm süreci disiplinlerarası bir perspektifle tartışılacak.

Türk modernleşmesini tarihsel, siyasal, toplumsal ve kültürel boyutlarıyla değerlendirmeyi amaçlayan sempozyum, 20-22 Mayıs 2026 tarihlerinde Hilton Istanbul Bomonti Hotel & Conference Center’da gerçekleştirilecek. Sempozyumda Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan dönüşüm süreci disiplinlerarası bir perspektifle tartışılacak. Açılış konuşmasını ise TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yapacak.

Uluslararası isimler katılacak…

Sempozyum, uluslararası katılımcılarıyla da dikkat çekiyor. Modernleşme, kimlik ve kamusal alan çalışmalarıyla tanınan Nilüfer Göle ile Türkiye siyaseti ve modernleşmesi üzerine çalışmalarıyla bilinen İngiliz akademisyen William Hale etkinliğin öne çıkan isimleri arasında yer alıyor.

Türk modernleşmesi farklı boyutlarıyla ele alınacak

“Çağdaşlaşma: Küresel Karşılaştırmalar ve Alternatif Arayışlar Işığında Türk Modernleşmesi” başlıklı sempozyumda, Türkiye’nin modernleşme deneyimi yalnızca tarihsel bir dönüşüm süreci olarak değil günümüz tartışmalarına yön veren çok boyutlu bir mesele olarak değerlendirilecek.
Sempozyum kapsamında modernleşmenin Batı dışı örnekleri de karşılaştırmalı biçimde incelenecek. Rusya, Japonya, Çin, Hindistan ve Afrika’daki modernleşme deneyimlerinin ele alınacağı oturumlarda, Türkiye örneğinin küresel bağlam içerisindeki yeri tartışılacak.

Disiplinlerarası yaklaşım öne çıkacak

Etkinlikte tarih, siyaset bilimi, sosyoloji, iktisat, hukuk, ilahiyat ve sanat alanlarından akademisyenler bir araya gelecek. Sempozyumun, modernleşme ve kimlik tartışmalarına akademik katkı sunmasının yanı sıra kamuoyundaki güncel tartışmalara da farklı perspektifler kazandırması hedefleniyor.

Üsküdar Üniversitesinin düzenlediği sempozyumun, Türkiye’nin geçmişini yeniden değerlendiren, bugünü tartışan ve geleceğine ilişkin düşünsel bir zemin oluşturan önemli bir akademik platform olması amaçlanıyor.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

Paylaş

Oluşturulma Tarihi08 Mayıs 2026

Sizi Arayalım

Phone