Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Harvard Hukuk Fakültesinin konuğu oldu. Özdemir hukuk öğrencileriyle, “İslam ve Çevre Hukuku” üzerine ders gerçekleştirdi. Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Forumu ile Mizan projesini de anlattığı derste Özdemir, 1998 yılında Harvard’da sunduğu ve daha sonra Harvard University Press tarafından yayımlanan çalışmasının bugün ders kapsamında okutulduğunu görmenin kendini mutlu ettiğini söyledi.
İçerik
Prof. Dr. İbrahim Özdemir, çevre hukuku çalışmalarıyla Harvard kürsüsünde

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Harvard Law School’un daveti üzerine “Introduction to Islamic Law” seminerinin konuğu oldu. Prof. Dr. Özdemir, İslam ve çevre hukuku ilişkisini ele aldığı seminerde, Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Forumu ve Mizan projesi hakkında da öğrencilerle bilgi paylaştı.
28 yıl sonra Harvard’da yeniden aynı çalışmayı anlattı
Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Harvard Hukuk Fakültesinde gerçekleştirdiği seminerde, 1998 yılında Harvard’da düzenlenen “Islam and Ecology” konferansında ilk kez sunduğu “Toward an Understanding of Environmental Ethics from a Qur'anic Perspective” başlıklı çalışmasını yeniden ele aldı. Çalışma o dönemde 2003 yılında Harvard University Press tarafından da yayımlandı.
Aradan geçen 28 yılın ardından aynı çalışmayı Harvard’daki öğrencilerle yeniden buluşturan Özdemir, İslam, etik, doğa ve çevre konularının yıllar içerisinde akademik literatürde giderek daha da önem kazandığına dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Forumu ve Mizan projesi anlatıldı
Seminerde Prof. Dr. Özdemir’e, İslam ve çevre ilişkisine yönelik güncel çalışmalarının yanı sıra “Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Forumu” ve “al-Mizan: A Covenant with the Earth” projesi hakkında da sorular yöneltildi.
Özdemir, Mizan projesinin ortaya çıkış süreci ve mesajı hakkında öğrencilerin sorularını yanıtlarken, İslami çevre ahlakı alanında yürütülen çalışmaların günümüzde kazandığı öneme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çalışması Harvard’da ders kapsamında okutuluyor
Prof. Dr. Özdemir’in Harvard ziyaretini anlamlı kılan gelişmelerden biri de 1998 yılında kaleme aldığı çalışmasının, bugün Harvard Hukuk Fakültesinde ders kapsamında okutulduğunu öğrenmesi oldu.
Özdemir, Harvard’daki buluşmanın kendisi açısından yalnızca akademik bir ders olmadığını belirterek, akademik çalışmalarına dönüp bakma ve yıllar önce üzerinde çalıştığı konuların günümüzde ulaştığı noktayı görme fırsatı sunduğunu ifade etti.
İslam, etik, doğa ve çevre giderek daha önemli hale geldi
Prof. Dr. Özdemir, Harvard ziyaretinin akademik yolculuğunda özel bir anlam taşıdığını belirterek, 1998 yılında kendisini Harvard’daki “Islam and Ecology” konferansına davet eden Prof. Dr. Mary Evelyn Tucker ve Prof. Dr. John Grim’i de andı.
Özdemir, onların İslam, din ve ekoloji alanında çalışan akademisyenleri bir araya getiren vizyonlarının kendi entelektüel hayatında önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.
Harvard Hukuk Fakültesindeki seminerin İslam hukukunun çağdaş dünyadaki önemini yeniden görme fırsatı sunduğunu kaydeden Özdemir, İslam hukukunun hem Müslüman çoğunluklu hem de Müslüman azınlıkların yaşadığı toplumlarda farklı meselelerle ilişkili biçimde ele alınmaya devam ettiğini belirtti.
Prof. Dr. Özdemir, Harvard Hukuk Fakültesinde kendisini ağırlayan Prof. Dr. Kristen Stilt’e, öğrencilere ve akademik yolculuğunun bir parçası olan herkese teşekkür etti.
Paylaş
Sizi Arayalım
Diğer Haberler
- COP31 yolunda kadın liderliği ve iklim güvenliği
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bediüzzaman’ın en büyük gücü şahsi çıkarsızlık” idi
- Üsküdar Üniversitesi 2026–2027 Akademik Yılı törenle başladı!
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Dijital Çağda Ailenin Rolü”nü Rize’de konuştu!
- Propofolün kötüye kullanımına karşı izlenebilirlik ve erken müdahale önemli!






