Ortopedik Protez ve Ortez de doğru ölçüm ve hasta odaklı uygulama olmazsa olmaz!

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

SDGS Icon

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Ortopedik Protez ve Ortez programı tarafından “Alt Ekstremite Ortez Ürünleri” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe konuşmacı olarak Üsküdar Üniversitesi SHMYO Ortopedik Protez ve Ortez Programı mezunu Ortotist Prostetist Selçuk Sunar katıldı. Mesleki bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaşan Sunar, mesleki kariyer sürecinden bahsetti. Doğru ölçüm ve hasta odaklı uygulamanın bu meslekteki en önemli şey olduğuna dikkat çeken Sunar daha sonra öğrencilere ortezlerin hastaya nasıl uygulandığını pratik örneklerle anlattı.

Çarşı yerleşkede düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi SHMYO Ortopedik Protez ve Ortez Program Başkanı Öğr. Gör. Kübra Akkalay gerçekleştirdi.

“Doğru ölçüm ve hasta odaklı uygulama bu işin olmazsa olmazı”

Protez Ortez merkezlerinde yürütülen çalışmalardan bahseden Ortotist Prostetist Selçuk Sunar; “Üsküdar Üniversitesi SHMYO Ortopedik Protez ve Ortez Programı mezunuyum. Şu anda kendi iş yerimde çalışıyorum. Protez ve ortez alanında farklı çalışma imkanları var. Tekniker olarak atölyede çalışmak, mağaza içinde satış yapmak, tanıtım personeli olarak sahada görev almak ya da ilerleyen süreçte kendi işini kurmak bu alanın sunduğu seçenekler arasında yer alıyor. Protez Ortez merkezlerinde ayakta durma sehpaları, yürümeye yardımcı alüminyum ürünler, protezler, kasklar, metal ortezler, göğüs korseleri, pediatrik ortezler, skolyoz korseleri, tabanlıklar, kişiye özel postoperatif ortezler, hazır ortezler ve silikon protezler hazırlanıyor ve hastalara uygulanıyor. Bu işi yaparken deneyimli ve uyumlu bir ekiple çalışmak, kullanılan cihaz ve materyalleri iyi tanımak, uygun çalışma ve depolama alanlarına sahip olmak ve zamanı iyi planlamak oldukça önemli. Ayrıca hastaya uygun ürünün seçilmesi, doğru ölçüm ve değerlendirme yapılması, hammadde bilgisi, üretim sürecinin düzenli ilerlemesi, hasta prova ve uygulamalarının dikkatli yapılması ve doğru fiyatlandırma işin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Ortezlerin hastaya nasıl uygulandığı pratik örneklerle anlatıldı

Daha sonra halluks valgus ateli, bunion makarası, çeşitli tabanlık uygulamaları, metatars pedi, ark desteği ve kamalar, topukluk, mantar tabanlık, refleks AFO, dorsifleksiyon bandı, foot guard, gece splinti, havalı bot, ROM walker, aircast ayak bilekliği, dizlik çeşitleri, açı ayarlı dizlik ve kalça breysi gibi ortezlerin hangi durumlarda kullanıldığı ve hastaya nasıl uygulandığı öğrencilere pratik örneklerle anlatıldı.

Etkinlik, teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. 
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

Paylaş

Güncelleme Tarihi26 Şubat 2026
Oluşturulma Tarihi18 Aralık 2025

Sizi Arayalım

Phone