İçeriğe atla

İçerik

Asıl engel ön yargılar ve fırsat eşitsizliği!

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

SDGS IconSDGS IconSDGS IconSDGS IconSDGS Icon

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Çocuk Gelişimi Programı ile Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Programı tarafından “Sevgiyle Büyüten, Azimle Yükselen Kadınlar” başlıklı etkinlik düzenlendi. Engelliler Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte özel gereksinimli çocuk sahibi annelerin yaşam deneyimleri, toplumsal farkındalık, kapsayıcı eğitim ve aile dayanışması tüm yönleriyle ele alındı. Daha sonra etkinlik kapsamında Sanatçı Emirhan Tetik’in “Görmek Sandığın” isimli kişisel fotoğraf sergisi gezildi. Sergi, duyuların sınırlarını yeniden düşündüren yaklaşımıyla ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.
 

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesi Emir Nebi Konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe öğrenciler, akademisyenler ve davetliler yoğun ilgi gösterdi. Etkinliğin konukları ise Eğitim Yöneticisi Nihan Yılmaz, Çocuk Gelişimi Uzmanı Serpil Muşlu ve İletişim Danışmanı-Yazar Bilgen Öniz oldu. Etkinliğe ayrıca SHMYO Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Esad Sadık Demirtaş, Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ümit Tuna ile Çocuk Gelişimi Program Başkanı Öğr. Gör. Müge Çolakoğlu katıldı.

Asıl engel ön yargılar ve fırsat eşitsizliği!

Etkinlikte engelli bireylerin yaşam mücadeleleri ve başarılarıyla topluma ilham verdiği vurgulandı. Engelsiz bir yaşamın ancak anlayış, saygı ve ortak akılla mümkün olabileceğine dikkat çekilen etkinlikte, asıl engelin bedenlerde değil; ön yargılarda, sevgisizlikte ve fırsat eşitsizliğinde olduğu ifade edildi.

Etkinlikte konuşan İletişim Danışmanı ve Yazar Bilgen Öniz, Engelliler Haftasının bir “kutlama” dönemi olmadığının altını çizerek; “Engelliler Haftası kutlanmaz, farkındalık oluşturmak ve mevcut sorunları görünür kılmak için vardır.” diyerek toplumsal bilincin önemine işaret etti. 

Nihan Yılmaz: “Her çocuğun kendine özgü bir öğrenme süreci var”

Özel gereksinimli bir çocuk annesi olarak yaşadığı süreci hem kişisel hem de mesleki perspektiften aktaran Eğitim Yöneticisi Nihan Yılmaz, bu deneyimin hayatına çok önemli katkılar sunduğunu belirtti. Yılmaz; “Bugün burada her şeyden önce öncelikli bir anne olarak bulunuyorum. Özel gereksinimli çocuğu olan bir anne olarak duygularımla konuşmak istiyorum. Bu süreç bizlere sabrı, kriz yönetimini ve empatiyi öğretiyor. Unutmamalıyız ki her çocuğun kendine özgü bir öğrenme süreci vardır.” şeklinde konuştu.

Ailelerin de eğitim sürecine dahil olması gerekiyor

Çocuk gelişimi alanında önemli çalışmalar yürüten Serpil Muşlu ise özel eğitimin yalnızca çocukla sınırlı kalmaması gerektiğini, ailelerin de bu süreçte aktif biçimde bilinçlendirilmesinin şart olduğunu vurguladı. Ailelerin eğitimlere katılmasının çocukların gelişim süreçlerinde önemli bir rol oynadığını belirten Muşlu, toplumdaki önyargıların özel gereksinimli bireylerin ailelerini olumsuz etkileyebildiğine dikkat çekti. Muşlu aynı zamanda engelli bireylerin acınacak kişiler olarak görülmemesi gerektiğini de vurguladı.

Özel gereksinimli çocukların hayatlarına kattığı manevi değerlerden de bahseden Muşlu; “Bu çocuklar gerçekten ceza değil, ödül.” dedi.

“Görmek Sandığın” fotoğraf sergisi büyük beğeni topladı

Katılımcıların ilgiyle takip ettiği etkinlik interaktif bir soru-cevap bölümünün ardından sanatçı Emirhan Tetik’in “Görmek Sandığın” isimli kişisel fotoğraf sergisinin gezilmesiyle sona erdi. 

Protokol ve öğrencilerin birlikte incelediği sergi, farkındalık mesajlarıyla tam not aldı.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

Paylaş

Oluşturulma Tarihi04 Haziran 2026

Sizi Arayalım

Phone