Müdürün Mesajı

Nöropsikiyatri, sinir sisteminin her türlü hastalığının teşhis ve tedavisiyle uğraşan tıp dalıdır. Sinir sistemi beyin, omurilik ve sinirlerden oluşur. Bütün faaliyetlerimizi yöneten parçamız sinir sistemimizdir. Beş duyumuzla (yani gözümüzle, kulağımızla, burnumuzla, dilimizle, cildimizle) çevreden aldığımız uyarılar sinir sistemi tarafından yorumlanır. Bu uyarılara nasıl bir tepki vereceğimizi sinir sistemi belirler ve bu belirlenen tepkiyi sinir sistemi yürütür.

Sinir sistemi kas hareketlerimizi yönetir; yani kollarımızı kullanmamızı, yürümemizi, dans etmemizi, futbol oynamamızı, yazı yazmamızı sağlar. Sinir sistemi ayrıca iç organlarımızın işlevlerinin de idarecisidir. Sinir sistemimizin yönetiminde konuşuruz, anlarız, düşünürüz, duygulanırız, iyi hissederiz, haz duyarız, seçim yaparız, karar veririz, yersiz dürtülerimizi bastırırız, plan yaparız, işlerimizi organize ederiz. Bellek, dikkat, zekâ, sevgi, mutluluk, cinsel istek hep sinir sisteminin bize sağladığı özelliklerimizdir.

Sinir sistemi arızalandığında felç, epilepsi, çeşitli hareket bozuklukları (mesela titreme, seri hareket edememe), uyuşma/karıncalanma, baş ağrısı, konuşma bozuklukları, el becerisinde kayıp, unutkanlık, bunama, ruhsal çöküntü, kaygı, fobi, takıntı, kuşkuculuk, taşkınlık, halüsinasyon, zekâ geriliği gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu sorunlarla nöropsikiyatri uğraşır. Nöropsikiyatri günümüzde iki ayrı kola ayrılmıştır: nöroloji ve psikiyatri.

Üsküdar Üniversitesi kurulduğu günden beri insana ve insan sağlığına bütüncül bakışı misyon edinmiştir. Bu nedenle merkezimizde nöroloji, psikiyatri ve psikoloji disiplinleri sıkı bir iş birliği içinde çalışırlar. Hepsi birer öğretim üyesi olan hekimler ve psikologlar beynimizin ve sinir sisteminin hastalıklarını tedavi ederler. Sadece yetişkinlerin değil çocuk hastaların tedavisi de merkezimizin ilgi alanları arasındadır.

İnsan sağlığına bütüncül bakışın bir gereği olarak faaliyet alanını fizik tedavi ve rehabilitasyon, ortopedi, kardiyoloji, kulak burun boğaz gibi kapsayacak şekilde genişletmiştir.

Merkezimizin sağlık hizmeti vermek kadar önemli diğer amacı bilimsel araştırma yapmaktır. Hekim ve psikologlarımız hasta kabul edip tedavilerini yürütmenin yanı sıra üniversitede ders verirler, makale yazarlar, yurt içinde ve yurt dışında sunum yaparak tecrübelerini ve araştırmalarını hem öğrencilere hem bilim camiasına aktarırlar.

Özetle, hasta odaklı ve kişiye özel sağlık hizmeti misyonunu bilimsel gözlem titizliğiyle birleştiren bir tedavi, araştırma ve eğitim kurumudur.

Doç. Dr. Oğuz TAN (Psikiyatrist)