En tehlikelisi yağ yangınlarını su ile söndürmek!
Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ile Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSGÜMER)'in düzenlediği 1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 61’inci oturumu gerçekleştirildi. Programın konuğu Sakarya Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Teker oldu. Özellikle yağ yangınları istatistiksel verilere göre oldukça tehlikeli olduğuna dikkat çeken Teker, yağ yangınlarında en yaygın yapılan hatanın su kullanmak olduğunu söyledi.
Online gerçekleştirilen etkinlikte Prof. Dr. Murat Teker “Mutfak Yangınları ve Çözümleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Mutfak yangınları alevli yangınlar arasında
Mutfak yangınlarının, pek çok kişinin en çok karşılaştığı ve paniklediği durumlardan biri olarak öne çıkıyor olduğuna dikkat çeken Sakarya Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Teker, yağ yangınların tehlikeli olduğunu söyledi. Teker; “Yangın bir kimyasal tepkime olan alev, ısı ve ışık enerjisinin yayılmasıyla meydana gelir. Alevli ve korlu olmak üzere iki farklı yangın türü bulunuyor. Mutfak yangınları genellikle alevli yangınlar arasında yer alıyor. Bu kimyasal tepkime olayı bilgi sahibi olunmadığında nasıl müdahale edileceği konusunda kafa karışıklığına neden olabiliyor. Mutfak yangınlarının diğer yangın türlerinden farklı özellikleri var. Özellikle yağ yangınları istatistiksel verilere göre oldukça tehlikeli. Bu tür yangınları söndürmek için gerekli önemli bilgiler bulunuyor ve bu konuda eğitici videolar mevcut. Mutfak yangınlarının en dikkat çekici yanı, yağların yüksek ısıda buharlaşması ve buharların yanıcı gazlar oluşturmasıdır. Bu nedenle yağ yangınlarında en yaygın yapılan hata su kullanmaktır. Su, yağın üzerine döküldüğünde yüksek sıcaklık nedeniyle anında buharlaşır ve yağ damlalarını atmosfere taşır. Bu durum alevlerin kontrolsüz bir şekilde yayılmasına ve yangının kontrol altına alınamamasına neden olabilir. Ayrıca su buharının içerdiği oksijen yangının daha da güçlenmesine yol açabilir.” şeklinde konuştu.
3 Temel bileşen ve yangın üçgeni
Mutfak yangınlarında dikkate alınması gereken bir diğer önemli faktörün de sıvı yangınlarının sınıflandırılması olduğundan bahseden Prof. Dr. Murat Teker; “Avrupa Birliği'nde F sınıfı olarak adlandırılan mutfak yangınları, Amerika'da ise A, B, C, D ve özel karakterler E ve F sınıfları olarak tanımlanmaktadır. Yangın yanıcı madde, oksijen ve ısı gibi üç temel bileşenin bir araya gelmesiyle gerçekleşir ve bu bileşenlere ‘Yangın Üçgeni’ denir. Yangını kontrol altına almak için bu üç bileşenden en az birinin ortadan kaldırılması gereklidir. Bunun dışında mutfak yangınlarından korunmak ve güvenli bir ortam sağlamak için şu önlemler alınmalıdır:
- Pişirme sırasında yüksek ısıya maruz kalan yağlardan uzak durulmalı ve dikkatli kullanılmalı.
- Mutfak ekipmanları düzenli olarak bakım ve kontrol edilmeli.
- Yangın tespit ve söndürme ekipmanları (duman detektörleri, yangın söndürücüler vb.) hazır bulundurulmalı ve periyodik olarak kontrol edilmeli ve olası bir yangın durumunda hızlı ve doğru müdahale için acil durum planı hazırlanmalı ve aile bireyleriyle paylaşılmalıdır.
“Doğru müdahale hayati önem taşıyor”
Yangın güvenliği konusunda eğitim almanın bilinçlenmek ve önlemde etkili yöntemlerden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat Teker; “İlgili eğitimler ve seminerlere katılarak yangınla mücadele teknikleri öğrenmek, yangının olumsuz etkilerini en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Uzmanlar, mutfak yangınlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini ve doğru müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Unutmayalım ki yangınların büyük bir kısmı önlenebilir ve kontrol altına alınabilir. Herkesin, yangın güvenliği konusunda bilinçli ve hazırlıklı olması, güvenli bir ortam sağlamada önemli bir adım olacaktır.” dedi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)