CV hazırlarken sizi farklılaştıran noktaları belirtin!

CV hazırlarken sizi farklılaştıran noktaları belirtin!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Endüstri ve Liderlik kulübünün düzenlediği  “Start- Off İnsan Kaynakları” etkinliği gerçekleştirildi. Programa, E-bebek Kıdemli İşe Alım Uzmanı Göksel Işıklar ve Penti İnsan Kaynakları Müdürü Müge Tuğcu konuk oldu.

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte etkili CV hazırlama aşamaları, mülakatta nelere dikkat edilmesi gerektiği, insan kaynakları departmanında çalışma ortamının nasıl olduğu konuşularak mülakat simülasyonu yapıldı.

CV hazırlarken sizi farklılaştıran noktaları belirtin! 2

Neden ret alıyorum?

İnsan kaynakları tecrübelerini anlatan Işıklar,  “Bana neden insan kaynakları diye sorduklarında; çünkü insanları seviyorum derdim, 35 ret aldıktan sonra başka bir şey söylemeliyim dedim. İnsan kaynaklarının alt kırımlarının olduğunu biliyordum ve bunu söylediğimde teorik bilgisi var dedirterek bir adım öne çıktım. Yani şuan işe alımcıların sizden beklediği şey teorik de olsa bilgi. İstekli olmak yetmiyor, neler bildiğine bakıyorlar. Kendimize fark yaratmamız lazım” diyerek sunumuna başladı.

CV gönderirken nelere dikkat edilmeli?

CV hazırlamanın püf noktaları ile iş başvurularında yapılması gerekenlere değinen Işıklar, Kariyer.Net’ te başvuru yaptığınız zaman CV içeriğini değiştirmeseniz de tarihini her gün güncellemelisiniz diye vurguladı. “Başvuru yapıyorum geri dönmüyorlar diyeceksiniz, iş tanımı sizin neler yapacağınız ile alakalı şeyler ve iş tanımına ne kadar uygunsanız o kadar dönecekler. Hobilerinize spesifik şeyler yazın, başarılarınız varsa mutlaka ekleyin” dedi.

Çalışmak istediğiniz alanı tecrübe edinmeden nasıl bulacaksınız

Işıklar şunları söyledi: “İki fonksiyonu var sayısalcı mı, sözelci miyim? Sayısalcılar muhasebe ve finansa ve bu tarz kısımlara yönelirken sözelciler de insan kaynakları, pazarlama gibi kısımlara yönelecekler. Çünkü bir sözelcinin finansta mutlu olması imkânsız ve tam satışçı olacak bir tipin de muhasebeci olması imkansız. Mezun olmadan ne yapmak istediğinizin kararını verin” dedi.

E-bebek tarihçesini de değinen Işıklar,  öğrencilerin sorularını da cevapladı.

Katılımlarından dolayı Işıklar’a teşekkür belgesi taktim edildi.

CV hazırlarken sizi farklılaştıran noktaları belirtin! 3

Penti İnsan Kaynakları Müdürü Müge Tuğcu ise Penti’nin kuruluşundan ve markalaşma sürecinden, kültüründen, 8 yıldır çalıştığı kurumdan bahsetti.

CV hazırlarken sizi farklılaştıran noktaları belirtin! 4

CV hazırlarken sizi farklılaştıran noktaları belirtin!

CV hazırlarken insanların çok hata yaptığını ve dikkat edilmesi gereken noktaları öğrencilere aktaran Tuğcu: “Size benzeyen bir fotoğraf olsun, en doğal halinizle kendinizi yansıtın. Yalın bir dil ve sade bir özgeçmişiniz olsun. Anlaşılır ve sade hedefler, net tutarlı deneyimler (staj tecrübeleri) yazın. Ek bilgiler; sosyal kulüp üyelikleri, ödüller başarılar gönüllü çalışmalarınızı belirtin. Bizde mesela hep sinemaya gitmek, kitap okumak var. Sizi farklılaştıran noktaları belirtin ama bunları yazmak için değil gerçekten yapıyorsanız ekleyin. Aile veya arkadaş olmayan referanslar yazın çünkü bizim için iş referansı önemli, güncel e-posta adresi, telefon bilgilerinizin yer almasına dikkat edin” dedi.

“Ne yaparsanız yapın, dijitalleşmek zorundasınız”

Görüşme öncesi yapılacaklardan bahseden Tuğcu, dijitalleşmenin önemi üzerinde durarak iş yeriyle irtibatta olunması gerektiğini söyledi. ”Bizde her şey müşteri odaklıdır. Ne yaparsanız yapın, dijitalleşmek zorundasınız. Bir kere nerede görüşme yapılacağını bilmek lazım sizi çağıran kişiden teyit kontrol edin. Devir hız, dijitalleşme zamanı. Görüşme yapacağınız kişiden konum isteyin. Ben adaylara konum atıyorum. Hepsi rehberimde kayıtlı, adlarının sonunda aday yazan 45 tane kişi var. Hepsiyle irtibatta oluyorum” şeklinde konuştu.

CV hazırlarken sizi farklılaştıran noktaları belirtin! 5

“Havayı koklayarak hareket edin!”

Tuğcu: “Görüşmeye mutlaka 5-10 dakika erken gidin, form doldurtabilirler. Kıyafet konusuna gelirsek; bizde kıyafet zorunluluğu yok. Temiz ve başkalarını rahatsız edici olmaması yeterli. Ama bazı şirketlerin kültürü biraz daha farklı.  Perakende hangi firmaya giderseniz gidin benzer durum vardır. Finans ve mali işler gibi bir pozisyon varsa resmi giyinin. Görüşme günü geldiğinde masanın neresine oturacağım tarzı düşünceler çokta bir şey ifade etmiyor. Havayı koklayarak hareket edin” diye tavsiye verdi.

“Mülakatın geri dönüşü yoktur”

En son mülakatlarda yapılan; kendini fazla göstermek, cevaplar uydurmak, hiç soru sormamak, gereksiz özür dilemek, yanlış tokalaşmak, sürekli evet-hayır demek ve telefona bakmak gibi hatalara değinen Tuğcu, mülakatın geri dönüşü olmadığını bu yüzden bu hataları yapmamaya dikkat etmemiz gerektiğini söyledi.  

Katılımlarından dolayı Işıklar ve Tuğcu’ya teşekkür belgesi verilmesi ardından program sona erdi.
 
CV hazırlarken sizi farklılaştıran noktaları belirtin! 6
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)