Prof. Dr. Sevil Atasoy: “Önyargısız, gerçeğin peşinde Adli Bilimciler yetiştiriyoruz”

Prof. Dr. Sevil Atasoy: “Önyargısız, gerçeğin peşinde Adli Bilimciler yetiştiriyoruz”

Üsküdar Üniversitesinin düzenlediği “Kanıt Peşinde Semineri”, Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Yüksek lisans adayları ve lisans aday öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği seminere konuşmacı olarak Prof. Dr. Sevil Atasoy katıldı.

“Kanıt dizisi tekrar yapılabilir”

Konusu, “Kanıt Peşinde” olan seminerde Üsküdar Üniversitesi Rektör Yrd. Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü, Adli Bilimler Bölüm Başkanı Atasoy, Kanıt dizisinin aynı kadroyla olmak suretiyle tekrar yapılabileceğini söyledi. Birçok şehirde ve ülkede Kanıt dizisinin izlendiğinden de bahseden Atasoy, bu dizinin oldukça rağbet gördüğünü kaydetti.

İnsanın hayatının her noktasında kanıt peşinde olduğunu, bunun bazen aşkta, işte ve eğitim hayatında da söz konusu olduğunu vurgulayan Atasoy, adaletin kanıtsız olmayacağının ve kanıtın bu noktada çok önemli olduğunun altını çizdi.

Tarihteki ilk kanıt belgesi

5. Moğol Hanı Kubilay Han’dan bahseden Atasoy, tarihte var olan en geniş topraklara sahip olan ve en büyük imparatorluğu kurmuş olan lider olduğunu da konuşmasına ekledi. Kubilay Han ile Marco Polo’nun çok yakın olduğunu ve bu iki şahsiyetin yazdığı, içeriği “kanıt” olan tarihteki ilk kanıtsal nitelikli belge yerine geçen “Hataları Yıkamak (Sung Tz’u)” adlı eserden bahsetti. Atasoy, tarihin ilk bilinen otopsisinin “Sezar Suikasti, bıçak yarası (M.Ö. 44,23)” olduğunu da söyledi.


Prof. Dr. Sevil Atasoy: “Önyargısız, gerçeğin peşinde Adli Bilimciler yetiştiriyoruz” 2

“En önemli kanıt örneği parmak izidir”

En önemli kanıt örneği olan parmak izini 1880 yılında ortaya koyan William James Herschel ve Henry Faulds de bahseden Atasoy, Osmanlı İmparatorluğunda da parmak izinin kanıt olarak kabul eden ilk kullanan padişahın 2. Abdülhamid (1898) olduğuna değindi.

“Parmak izi konusunda bir uzman gözü çok önemlidir”

2004 yılında Madrid’deki bir tren istasyonunda aynı anda birçok bombanın patlamasıyla yüzlerce insanın can verdiğini söyleyen Atasoy, tarihin en büyük terör eylemlerinden biri olan bu patlamanın failinin bir parmak izi yoluyla bulunmaya çalışıldığını fakat neticenin doğru sonuç vermediğini söyledi. Atasoy, parmak izinin öncelikle bilgisayar arayıcılığıyla veri tabanında arandığını, daha sonra bir listenin çıkarıldığını söyledi. Parmak izi konusunda bir uzman gözünün de çok önemli olduğunun altını çizdi.

Dünyanın dört bir yanında, önyargı yaygındır

Dünyanın dört bir yanında önyargının yaygın olduğunu söyleyen Atasoy, bunun sonuçlarının da birçok haksızlığa neden olduğunu vurguladı. Atasoy; “aynı şeylere farklı pencerelerden bakıldığı surette farklı şeyler görürüz ve ne görmek istiyorsak karşımızda da onu görürüz” dedi.


Prof. Dr. Sevil Atasoy: “Önyargısız, gerçeğin peşinde Adli Bilimciler yetiştiriyoruz” 3

“Ön yargısı olmayan ve gerçeğin peşinde çabalayan Adli Bilimcilere ihtiyacımız var”

Üsküdar Üniversitesinde 2016’da başlanıp büyük bir hızla devam eden Adli Bilimler Bölümü, ilk olarak Yüksek Lisans formatıyla müfredata girdi. Daha sonra lisans eğitimi olarak da eğitim hayatına dâhil olan bu bölümde önceliğin, ön yargısı olmayan ve gerçeğin peşinde çabalayan Adli Bilimcilerin yetiştirilmesi olduğunu söyleyen Atasoy, bu bölümün Türkiye’de bir ilk olduğunu da vurguladı. Türkiye’de olay yerlerinin iyi delillendirilmediğini söyleyen Atasoy, yetiştirilen bu öğrencilere bu nokta da yardım edileceğinden bahsetti.

“Bu iş tek başına yapılacak bir iş değildir”

İşinin sadece eğitim olmadığını, onun dışında toplantılara ve kongrelere katıldığını söyleyen Atasoy, bu programlara Adli Bilimler ve Otopsi Yardımcılığı Bölümlerinde okuyan öğrencilerle beraber gittiğine değindi. Son olarak bu işin tek başına yapılamayacağını, tek başına adaletin söz konusu olmayacağını, ancak bir grup eşliğinde yapılabileceğini söyleyen Atasoy, bu işin zor bir iş olduğunun da altını çizdi.
Programın sonunda Atasoy öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Sonrasında öğrenciler için kitaplarını imzaladı.

Programa katılan Azerbaycanlı ressam Garip Garibli Atasoy’a kendi çizdiği resmi hediye etti.

Prof. Dr. Sevil Atasoy: “Önyargısız, gerçeğin peşinde Adli Bilimciler yetiştiriyoruz” 4
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)