İnsanın Anlam Arayışı ve Logoterapi

İnsanın Anlam Arayışı ve Logoterapi

Viktor Frankl Enstitüsü Türkiye kurucusu Memduh Özmert, Üsküdar Üniversitesinin konuğu oldu. Üsküdar Üniversitesi [n]Beyin, Pozitif Psikoloji, Felsefe, Sosyoloji ve Metafizik Kulüplerinin birlikte düzenlediği etkinliğe öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.

İç sesinize kulak verin

Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte kuruluş amaçlarının Viktor Frankl’ın öğretilerini aktarmak olduğunu belirten Memduh Özmert, “İç sesinize daha çok kulak verin. Acı çekebilirsiniz ama o yol sizi, daha siz yapacaktır.” İfadelerini kullanarak, kendi deneyiminden de yola çıkarak katılımcılara önerilerde bulundu.

İsmini, Yunancada “anlam” anlamına gelen logos kelimesinden alan Logoterapi; felsefe, kişilik kuramı olmasının yanı sıra, aynı zamanda psikoterapi kuramı olduğunu belirten Özmert şu değerlendirmelerde bulundu.

“Gençliğinde Freud’la tanışıklığı bulunan ve ondan oldukça etkilenen Frankl, Alfred Adler’in öğrencisiydi. Fakat Frankl farklı düşüncelerinden dolayı Adler tarafından aforoz ediliyor, yani okuldan kovuluyor.”

İnsanın Anlam Arayışı ve Logoterapi 2

Dört sene Auschwitz Toplama Kampı’nda tutuklu olarak kalan Frankl’ın insanın ölüm ve acı karşısında nasıl bir tutum sergilediği hakkındaki gözlemlerinin Logoterapi üzerinde etkili olduğuna değinen Memduh Özmert, Frankl’ın 1971 yılında Amerika’da bir üniversitedeki konferansında tanınmaya başlayarak dünyada en çok “İnsanın Anlam Arayışı” adlı kitabıyla bilindiğini, çalışmalarını da bu konu üzerine temellendirdiğini ve hayattaki anlam arayışının, Logoterapi’ye göre, insanın birincil motive unsuru olduğunu kaydetti.

Yaşamda anlamsızlık en önemli problem

Özmert, Frankl’a göre, sıkıcı tekdüze işlerin şevkle yapılabilmesini sağlayacak, koşullardan bağımsız en kötü koşulda dahi insanı en çok motive eden şeyin anlam arayışı olduğundan bahsederken, çağımızda insanın en önemli psikolojik sorununun, yaşamda anlamsızlık ve varoluşsal boşluk olduğunu belirtti.

Zaman zaman soru cevap olarak ilerleyen program plaket, çiçek takdimi ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.

İnsanın Anlam Arayışı ve Logoterapi 3
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)