Kubilay Aktaş’la kadim bilgiler

Kubilay Aktaş’la kadim bilgilerÜsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Metafizik Kulübünün birlikte düzenlemiş olduğu 'Kubilay Aktaş ile Kadim Bilgiler' adlı söyleşiye katılım yoğun oldu. Konuşmacı Kubilay Aktaş'ın samimi tavırları katılımcıların ilgisini çekti.

İnsanın bu dünyadaki varlığının sorgusuyla konuşmaya başlayan Kubilay Aktaş, birçok insanın üstündeki elbiselerle bir kimlik oluşturmaya çalıştığına dikkat çekerek, insaniyetin herhangi bir dini, ırkı, cinsi, milliyeti olmadığı gibi, insaniyet sureten insan olmak değil, aslında bir bilince, şuura ulaşma çabası olduğunu dile getirdi.

Dünya ile varlık arasından benzetmelerde bulunurken, hakikati güneş, insaniyeti ise bir prizmaya benzeten Aktaş, ''Nasıl ki prizma güneş değil ama güneşten ise, elma toprak değil ama topraktan ise bizlerde Allah değiliz ama Allah'danız'' ifadelerine yer verdi.

İyi kareler kötüyü, kötüler de iyiyi doğuracak

Bir film var ve bizler filme o kadar dalmışız ki izleyeni unutmuşuz, işte tam da burada metafizik bizlere diyor ki, izlenenden önce izleyen buradadır. Eğer ki izleneni izleyene bağlı olarak yani Allah'ı unutmadan izlersek işte o zaman bilineni bilme farkındalığına ulaşırız, diyen Aktaş filmde kötü kareler gelir korkarız, iyi kareler gelir seviniriz oysa bilmeyiz ki iyi kareler kötüyü, kötülerde iyiyi doğuracaklardır, dedi.

Hz. Muhyiddin Arabi'nin: Firavun ile Musa sana bir şey anlatmak için sahnedeler hâlbuki sahne arkasına baksan onlar kol koladır cümlesinden örnek vererek; ''Celal ve Cemal, yine ve yani bize bir şeyler anlatmak için sahnededirler fakat bizler anlatılana değil öznelere takılırız işte o zaman kaybedenlerden oluruz'' ifadelerini kullandı.

Hakikatleri metafiziksel okumak

Bütün bu bilince ulaşma, farkında olma şuuru zekâyladır, akılla değil! Diyen Aktaş, akıl silsilerle, matematiksel ilişkilerle ilerlerken, zekânın bir kuantum sıçraması olduğuna değindi. Bir tırtılın kelebeğe dönüşme evresi tırtılın akıl edebileceği bir şey değildir derken, yaşanan hadiseleri metafiziksel okumak gerektiğini fakat bu okumanın da bilgi ve deneyimle oluşabileceğini vurguladı. Bir şeyi bilmek için dışarı çıkmak gerektiğini söyleyen Aktaş, ''bedenimizden dışarı çıkamıyorsak yaşanan hadiseleri hakikat nazarında anlayamayız'' dedi.

Konuşmasında yedi nefis terbiyesinden de bahseden Kubilay Aktaş; su, ateş, toprak gibi kavramların nasıl ki, iyi-kötü kategorisinde ele alabilmek için kullanım şekillerine bakılması gerekiyorsa, işte nefse de bu nazarda bakılması gerektiğini belirtti.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)