Endüstriyel Uygulamalara Hâkim Olacak Uzmanları Sahaya Kazandırıyoruz
Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Programı Nedir?
Üsküdar Üniversitesi Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Programı ile temel nükleer yapı, radyasyon kaynakları ve uygulama alanları, radyasyon zırhlama prensipleri, radyasyonun biyolojik etkileri, radyoaktif malzemeler ve atık yönetimi, uygulamalı sağlık fiziği, reaktör teorisi ve işletme, ulusal ve uluslararası nükleer düzenlemeler ve mevzuat alanlarında edindikleri bilgi ve yeteneklerle nükleer teknolojilerin endüstriyel uygulamalarına hâkim, radyasyon alanlarında çalışma bilincine sahip, yeni teknolojileri anlama ve mevcut problemlere uygulama becerisi olan nitelikli ve alanında uzman ara eleman yetiştirilmektedir. Özellikle ülkemizde açılması planlanan ve enerjide dışa bağımlılığın önüne geçecek atılımlardan olan nükleer enerji santrallerinde de yetişmiş personel gereksinimi, bu programın önemini daha da artırmaktadır.
Nükleer teknolojilerin tıbbi ve endüstriyel alanlarda son yıllarda kat ettiği ivme, bu konuda yetişmiş profesyonellere ihtiyacı artırmaktadır. Radyasyon faktörünü bulunduran her türlü ortamda yapılacak olan işlemler büyük dikkat ve titizlik gerektiren çalışmalardır. Radyoaktif maddenin üretiminden, medikal kaynakların hazırlanmasına, radyoaktif atıkların depolanmasından, çalışanların bu konuda rutin güncelleme eğitimleri almasına kadar her süreç büyük dikkat ve özveri gerektirmektedir.
Üsküdar Üniversitesi Medikal Radyasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSMERA)
Üsküdar Üniversitesi Medikal Radyasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSMERA) yaklaşık iki yıldır faaliyet göstermekte olup bu alanda Türkiye’de bir ilk niteliği taşımakta ve birçok bilimsel yayın ve çalışma gerçekleştirmektedir. Üsküdar Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan bu program, ÜSMERA ile iş birliği içerisinde olacak ve eğitim-öğretim kalitesini daha da yukarılara taşımayı hedeflemektedir.
Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Programında Alınan Dersler Nelerdir?
Öğretimimizin birinci yılında, Genel Kimya, Temel Matematik, Radyasyon Fiziği I, Temel Biyomekanik, Temel Bilgi Teknolojileri, İlk Yardım, Üniversite Kültürü I, İngilizce I, Türk Dili I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Nükleer Teknolojide Matematik, Radyasyon Fiziği II, Temel Elektrik, Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri, Radyasyonun Biyolojik Etkileri, Üniversite Kültürü II, İngilizce II, Türk Dili II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Yaz Stajı dersleri alınmaktadır. Öğretimimizin ikinci yılında, Radyasyon Ölçüm Yöntemleri, Radyasyon Kaynakları ve Uygulama, Temel Elektronik, Nükleer Enerji Teknolojileri, Meslek Etiği, Radyasyon Güvenliği Uygulamaları I, Radyasyon Zırhlama İlkeleri, Hızlandırıcı Fiziği, Radyolojik Acil Durum Planlama Esasları, Radyasyon Güvenliği Uygulamaları II, Sağlık Fiziği, Ulusal ve Uluslararası Nükleer Mevzuat, Endüstriyel Kontrol ve Motorlar, Radyoaktif Malzemeler ve Atık Yönetimi, Reaktör Teorisi ve İşletme dersleri alınmaktadır.
Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Programı Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir?
Bu programdan başarılı bir şekilde mezun olan öğrencilere “Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Teknikeri” unvanı verilmektedir. Nükleer güç santralleri, radyoizotop üretim merkezleri, devlet hastaneleri ve özel hastaneler, kalibrasyon firmaları radyoaktif malzeme üreticisi ya da radyoaktif kaynakları kullanarak hizmet veya servis sağlayan kurum ve kuruluşlarıdır.
Bölüm | 2020 ÖSYS Taban Puan |
Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği (BURSLU) | 270,71123 |
Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği (%50 İNDİRİMLİ) | 195,99290 |