Üsküdar Üniversitesi Tarih Bölümü 1. sınıf öğrencileri, 13 Mayıs 2026’da, Tarihsel Kaynaklara Erişim dersi saha çalışmaları kapsamında, İslam ve Osmanlı tarihinin nadide eserlerini barındıran Beyazıt Yazma Eser Kütüphanesi ve Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’ni ziyaret etti.
13 Mayıs 2026’da gerçekleşen ziyarette öğrenciler nadir basma ve yazma eserleri alan öğrenciler, yüzyıllık el yazmalarının muhafaza edildiği ve dijital ortama aktarıldığı bu iki köklü kurumu yakından tanıma fırsatı buldu. Gezinin ilk bölümünde, Beyazıt Yazma Eser Kütüphanesi ziyaret edildi. Kurum uzmanları eşliğinde kütüphanenin tarihi atmosferini soluyan öğrenciler; nadir matbu eserler, süreli yayınlar ve koleksiyonlar hakkında bilgi aldılar.
Akademik rotanın ikinci durağı ise dünyanın en zengin İslam el yazması koleksiyonlarından birine sahip olan Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi oldu. Kanuni Sultan Süleyman döneminde kurulan Süleymaniye Külliyesi içerisinde yer alan kütüphanede öğrenciler, hat, tezhip, minyatür ve ebrulu cilt kapaklarıyla birer sanat eseri niteliği taşıyan yüzlerce yıllık yazmaları yerinde inceledi.
Ziyaret sırasında uzmanlar, el yazması eserlerin fiziksel özellikleri ve kataloglama esasları, iklimlendirme ve yüksek güvenlikli iklim odalarındaki saklama koşulları, yazma eserlerin yüksek çözünürlükle dijitalleştirilmesi ve araştırmacıların erişimine sunulması süreçleri hakkında bilgi verdiler. Son olarak, öğrenciler, Yazma Eserler Katalog ve Görüntü Veritabanı (portal.yek.gov.tr) adresine erişim ve portal sisteminin kullanımı hakkında bilgilendirildiler.
Etkinlik, öğrencilerin kütüphane uzmanlarına yönelttiği soruların ardından Süleymaniye Külliyesi’nin tarihi avlusunda çekilen toplu hatıra fotoğrafı ile tamamlandı.




