Kitap Tanıtımı ve Söyleşi: Çağdaş İslam’da Ortodoksi Siyaseti ve Suudi Arabistan’da Tasavvuf

Etkinlik Bilgileri
- Başlangıç:
- 10 Nisan 2026 14:18
- Bitiş:
- 10 Nisan 2026 14:18
Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü olarak, Dr. Besnik Sinani’yi son çalışması "Sufism in Saudi Arabia Since 1979: The Politics of Orthodoxy in Contemporary Islam" başlıklı monografisini tanıtmak üzere ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.
Tarih: 29 Nisan Çarşamba
Saat: 19.00 – 20.30
Yer: Fuat Sezgin Konferans Salonu, Üsküdar Üniversitesi Güney Yerleşke
Konuşmacı: Dr. Besnik Sinani (Tübingen Üniversitesi)
Sizi, Besnik Sinani ile yeni monografisi üzerine gerçekleştireceğimiz söyleşiye davet ediyoruz:
1979’dan Günümüze Suudi Arabistan’da Tasavvuf: Çağdaş İslam’da Ortodoksi Siyaseti
Bu eser, modern dönemde Suudi Arabistan’daki tasavvuf üzerine yapılmış ilk kapsamlı çalışmadır. Kapsamlı saha çalışmaları, tasavvuf ehliyle yapılan mülakatlar ve arşiv araştırmalarına dayanan bu eser, Krallığın dini hayatının büyük ölçüde göz ardı edilmiş bir boyutunu gün yüzüne çıkarmaktadır.
Kitap, Hicaz’daki tasavvuf ağlarının sürekliliğini izlemekte, uluslararası ilmi bağlantıları incelemekte ve tecrübe edilen maneviyat ile devlet eliyle dayatılan dini ortodoksi arasındaki gerilimleri ele almaktadır.
Çalışma; Muhammed Alevî el-Mâlikî gibi şahsiyetler ve daha geniş entelektüel akımlar üzerinden, hakim anlatılarda genellikle gizli kalmış karmaşık bir dini manzarayı ortaya koymaktadır. Eser aynı zamanda, Muhammed b. Selman döneminde Suudi Arabistan’da yaşanan dönüşümlerin zamanlı bir analizini sunmaktadır.
Besnik Sinani, Almanya’daki Tübingen Üniversitesi İslam İlahiyatı Merkezi’nde AIWG Araştırmacısıdır.
Dr. Besnik Sinani
Dr. Besnik Sinani, Almanya'daki Tübingen Üniversitesi İslam İlahiyatı Merkezi'nde AIWG Araştırmacısıdır. Doktora derecesini Berlin Freie Üniversitesi’nden Tarih ve İslam Araştırmaları alanında almış; yüksek lisansını ise New York Üniversitesi’nde Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde tamamlamıştır. Berlin Freie Üniversitesi’nde dersler vermiş; Berlin’deki Leibniz-Zentrum Moderner Orient (ZMO) ve Ürdün, Amman’daki Amerikan Araştırma Merkezi'nde (ACOR) araştırmacı olarak görev yapmıştır.
İslam düşünce tarihi üzerine yaptığı çalışmaların ilmi başarısını yansıtan doktora tezi, 2021 yılında Alman Ortadoğu Araştırmaları Kongresi (DOT) tarafından "En İyi Doktora Tezi Ödülü"ne layık görülmüştür. Dr. Sinani’nin araştırmaları; İslam düşüncesi, tasavvuf, nübüvvet ve çağdaş Müslüman bağlamlarda gelenek ile reformun kesişim noktalarına odaklanmaktadır. Dr. Sinani, aynı zamanda Arnavutluk'taki Konak Enstitüsü’nün direktörlüğünü yürütmekte ve şu anda Arnavutluk'taki ilk İslam Eserleri Müzesi’ni kurma çalışmalarına devam etmektedir.

