Özel gereksinimli çocukların yeteneklerini ortaya çıkarmak bizim elimizde…

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) tarafından çevrimiçi olarak “Özel Gereksinimli Çocuklarda Güçlendirme ve Hak Temelli Yaklaşım” etkinliği gerçekleştirildi. “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” kapsamında düzenlenen etkinlik özel gereksinimli çocukların gündelik hayatı, ebeveynleri ile olan iletişimi ve geleceklerini tüm kapsamıyla ele alındı.

Etkinliğin moderatörlüğünü SHMYO Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Program Başkanı Öğr. Gör. Ezgi Tesir ve Çocuk Gelişimi Program Başkanı Öğr. Gör. Müge Çolakoğlu Özer üstlendi.

Etkinliğe konuk olarak 29 Mayıs Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Sosyal Hizmet Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bilge Aslan Açan katıldı.

Ebeveynler kendi özelliklerini bir kenara bırakıyorlar

Çocuklarıyla anlaşmak için farklı iletişim yolları arayan ebeveynlerin aynı şekilde özel gereksinimli çocuklar içinde farklı yollar araması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Bilge Aslan Açan; “Anneler de aynı şekilde çocuklarını çok seviyorlar. Normalde öfkelenen bir insan olsa bile kendi özelliklerini bir kenara bırakıp, ‘Ben çocuğumla nasıl anlaşırım, onunla uyuşmak için nasıl bir yol bulmalıyım, ne yapsam iyi gelir?’ derler. Tamamen o çocuğa iyi gelecek yöntemleri keşfedip o doğrultuda iletişim kurmaya çalışıyorlar. Aynı şeyin özel gereksinimli bireyler için de olması gerekiyor.” dedi.

İlk olarak kendi çocuğumuza kötülük yapıyoruz…

Ebeveynlerin özel gereksinimli çocuklara ön yargıyla yaklaştığına değinen Dr. Öğr. Üyesi Bilge Aslan Açan; “Bir çocuğun güvenli bir bağlantı kurması sadece anneyle olan iletişimi etkileşimiyle değil, diğer insanlarla olan etkileşimiyle de mümkün oluyor. Ebeveyn olarak baktığımızda, ‘Bu çocuk engelli, benim çocuğum ders başarısını düşürecek.’ dediğimizde çocuğa şu mesajı veriyoruz; ‘Yarın bir gün engelli olma, farklı olma dışlanırsın.’ Çocuk bu sefer dünyaya kaygılı olarak bakıyor. Böyle baktığımızda ilk olarak kendi çocuğumuza kötülük yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yeteneklerini ortaya çıkarmak bizim elimizde 

Özel gereksinimli olan çocukların yeteneklerinin ortaya çıkmasının topluma faydası olduğuna vurgu yapan Açan; “Onların yeteneğini ortaya çıkaracak bir potansiyel sunduğumuzda bundan en çok biz fayda sağlamış oluyoruz. Asperger, otizmin bir türü ama baktığımızda entelektüel yetenekleri, sözlü dil becerileri ve hafızaları çok güçlü olduğu için okuduklarını çok iyi hatırlıyorlar. Aktarma yetenekleri çok güçlü olduğu için çok iyi akademisyenler olabiliyorlar. Disleksi olanların ise sağ beyinleri çok güçlü, çok yaratıcı insanlar ama farklı şekilde öğreniyorlar. Tahtada gördüklerini okurken zorlanıyorlar ama ne kadar değişik yetenekleri var.” ifadelerini kullandı.

Zoom üzerinden gerçekleşen etkinlik katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.

Paylaş: