Prof. Dr. Muhsin Konuk: “Bu yüzyıl yaşam bilimlerinin çağı”

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) desteğiyle Moleküler Biyoloji ve Genetik Kulübü tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı ÜNİDES programı kapsamında “5. Moleküler Biyoloji ve Genetik Günleri” etkinliği gerçekleştirildi. İki gün süren kongrede her yıl olduğu gibi bu yıl da sektördeki önde gelen isimler deneyimlerini, fikirlerini ve gelecek vizyonlarını paylaşmak için bir araya geldi. Kongreye öğrenciler yoğun katılım gerçekleştirdi. Etkinlik kapsamında Rektör Danışmanı Prof. Dr. Muhsin Konuk, bilgisayar teknolojilerinin gelişmesiyle bilgi üretimi ve paylaşımının çok hızlandığına dikkat çekti. Bilginin her 20-22 ayda bir katlandığının da altını çizen Konuk, bu yüzyılın yaşam bilimlerinin çağı olduğunu vurguladı. 

Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans salonunda düzenlenen kongre yoğun ilgi gördü. 

Prof. Dr. Muhsin Konuk: “Bu yüzyıl yaşam bilimlerinin çağı”

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Danışmanı Prof. Dr. Muhsin Konuk bilgisayar teknolojilerinin gelişmesiyle bilgi üretimi ve paylaşımının çok hızlandığına dikkat çekti.  Konuk; “Bugün burada 5’inci Moleküler Biyoloji ve Genetik Günleri için toplandık. Aslında bu etkinliklerin 13’üncüsünü yapıyoruz. İlk olarak 2013 yılında, Biyomühendislik bölümüyle birlikte başlamıştık. Bildiğiniz gibi bu yüzyıl biyolojinin, daha geniş anlamıyla yaşam bilimlerinin çağı. Bilgisayar teknolojilerinin gelişmesiyle bilgi üretimi ve paylaşımı çok hızlandı. Bizim alanımızda bilgi her 20-22 ayda bir katlanıyor. Dolayısıyla dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek, güncel kalmak artık bir zorunluluk. Son yıllarda sadece klasik biyoloji değil, hibrit alanlar da ortaya çıkmaya başladı. Mesela biyoinformatik, farmakogenetik, nutrigenetik gibi. Üniversitede aldığınız temel bilgiler sadece bir başlangıç. Hangi alanda derinleşeceğinize bu tür etkinliklerle karar verebilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

Alanında uzman isimler öğrencilerle bir araya geldi

Yoğun ilgi gören kongrenin ilk gününde alanında uzman isimler öğrencilerle bir araya geldi. Bu kapsamda:

- Bezmialem Vakıf Üniversitesi Asst. Prof. Onur Emre Onat “Türk Popülasyonunda Metabolik Hastalıklara Genomik Bakış”,

-Üsküdar Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan “Genetik İzler: İmmün Yanıtlar, Mikro Yer Çekimi, Makro Yanıtlar”,

- Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Özlem Bingöl Özakpınar “Eksozom Biyokimyası ve Terapötik Uygulamaları”,

- İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Petek Çakar “Tersine Metabolik Mühendislik ile Stres Koşullarına Dirençli Mayaların Eldesi: Bir Sistem Biyolojisi Yaklaşımı”

- Karlsruhe Institute of Technology Dr. Azra Kocaarslan ise “Biyomedikal Uygulamalar İçin Makromoleküler Tasarım” başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Kongrenin son gününde ise:

-Institute of Life Sciences and Biotechnology Dr. Şükrü Anıl Doğan “Mitokondrinin Hastalıklarda Rolü”,

-Vision Biotechnology Engin Narinç “Bir İhtimal Daha Var”

-Genetik Uzm. Büşra T. Kazan “Biyoteknoloji ile Anne Karnında Devrim: Epigenetik, Genetik Testler ve Doğmamış Nesiller”,

- Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tunç Akkoç “Hücresel Tedaviler ve İmmünomodülasyon”,

- Allerox Sağlık Teknolojileri Öğr. Gör. Sena Onuk “Sağlık Teknolojilerinde Girişimcilik” başlıklı sunum gerçekleştirdi.

İki gününde de yoğun ilgi gördü

Her yıl olduğu gibi bu yıl da sektördeki önde gelen isimler deneyimlerini, fikirlerini ve gelecek vizyonlarını paylaşmak için bir araya geldi. İki gün süren kongre teşekkür belgelerinin takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)