Haber Atölyesi’nde haber fotoğrafçılığı irdelendi

Haber Atölyesi’nde haber fotoğrafçılığı irdelendi

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen ve her hafta Çarşamba günü gerçekleştirilen Haber Atölyesi’nin bu haftaki konuğu, Üsküdar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr Üyesi Tolga Erkan oldu. 
 
Haber Atölyesi’nde haber fotoğrafçılığı irdelendi 2

Atölye çalışmalarına her hafta farklı bir konuyu masaya yatırarak devam eden Haber Atölyesi, İletişim Fakültesi öğrencilerini bu kez de haber fotoğrafçılığı eğitimi ile buluşturdu. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tolga Erkan’ın anlatımıyla gerçekleştirilen eğitimde, Robert Capa, Nick Ut, Steve McCurry ve Margaret Bourke-White gibi ünlü fotoğrafçıların savaş fotoğrafları üzerinden fotoğrafın haberin değerine katkısı ele alındı. Dr. Erkan, “Fotoğrafların isme ihtiyacı yoktur. Fotoğraflar zaten olayı anlatır“ dedi.  Vietnam Savaşı’nın sembolik fotoğraflarından da örnekler gösteren Tolga Erkan, “Fotoğraflar savaşın diğer yönlerini de gösterir. Savaş fotoğrafları savaşı farklı açılardan görmemize olanak sağlar. Bireyler yaşanan olaylar hakkında fotoğraflar sayesinde bilgi sahibi olurlar“ dedi.

Haber Atölyesi’nde haber fotoğrafçılığı irdelendi 3

Fotoğraf haberi canlı tutar
 
Haber fotoğrafının tanımını yapan Tolga Erkan, “Olayın yaşandığı anı anlatır, olayın öncesi ve sonrası hakkında okuyucuya bilgi vermez“ dedi. Erkan sözlerine haber fotoğrafının özelliklerini sıralayarak devam etti. Fotoğrafın bir haberi canlı tuttuğunu, fotoğrafın tam olarak anı yakalaması gerektiğini ve metin olmasa da haberi anlatması gerektiğini söyledi. Günümüzde görsel ile haber metninin ayrılmadığını belirten Erkan, fotoğrafın ikna edici olması gerektiğini ve çekilen fotoğrafın hiçbir şekilde değiştirilmemesi, kadrajı ile oynanmaması gerektiğini de sözlerine ekledi. Haber fotoğraflarının tekrar kullanımı ile alakalı bilgiler de veren Erkan, haber fotoğraflarının gösteriminin ülkeden ülkeye değişiklik gösterebileceğini, bir ülkenin kendisini olumsuz etkileyecek bir görseli daha az gösterirken, başka bir ülkede bu fotoğrafların günlerce gösterilebileceğini ifade etti.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)