Facebook Pixel Code

1 Konu 1 Konuk’un 11. Oturumu gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSGÜMER) tarafından düzenlenen 1 konu 1 konuk programının 11. oturumu  Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Programa konuk olarak Avukat Arif Nihat Alpsoy ve Avukat Damla İzbudak katıldı.

“Eşit derecede sorumludurlar”

Hukuki sorumlulukları açıklayan Damla İzbudak; “İş güvenliği uzmanı, her ne kadar iş veren vekili daha sorumlu gözüksede eşit derecede sorumludurlar. İş kazası söz konusu oldugunda, üç farklı konu bulunmakta, bunlar ; ceza hukuku, hukuki boyutlar ve idari yaptırımlardır” şeklinde konuştu.

“Kusursuz sorumluluk , sorumluluğun en geniş hali”

Kusursuz sorumluluk , sorumluluğun en geniş hali olduğunu belirten İzbudak “Siz her şeyi yapsanızda kusurunuz olmasa dahi bu büyük bir sorumluluk oluyor. Size hukuka aykırı eylemde zarar gelirse bunu ödemekte zorunlusunuz ve  buna maddi tazminat denilmektedir”dedi.

“Arkadaşınızın hakkında edindiğiniz bilgiler bir başka dava da geçerli olmayabilir”

İş güvenliği uzmanlarının ya kendisinin ya da tanıdıklarının davası vardır. O davalarda çeşitli fikirleri olur, fakat ne yazık bir arkadaşınızın hakkında edindiğiniz bilgiler bir başka dava da geçerli olmayabilir diyerek sözlerine başlayan Avukat Arif Nihat Alpsoy da yargıtay kararları ışığında iş güvenliği uzmanlarının hukiki ve cezai sorumluğu hakkında sunumunundan bahsetti.

“Haksız fiil hukuka aykırı ve karşıt tarafa zarar veren bir fiil”

Haksız fiil hukuka aykırı ve karşıt tarafa zarar veren bir fiil olduğunun altını çizen Alpsoy,  trafik kazasından örnek verdi. Alpsoy “Hukuka uygun değil veya  zarar gören kişi o anda başkasını öldürmeye çalışıyorsa bu hukukun kendi tanımlarıya birlikte haksız fiilken haklı fiile dönüşür” diye belirtti.

“Asıl iş veren sorumluluğa sahiptir”

Bazı tazminat davalarında sadece iş güvenliği  uzmanına dava açıldığını söyleyen Alpsoy; davanın asıl iş verene de açılması gerektiği, böyle bir davayla karşılaşılırsa asıl iş verenin sorumlu olduğunu vurguladı.
Plaket takdimi ve toplu fotoğrafın ardından program sona eriyor.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)