Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Üsküdar Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile Fark Yaratıyor


Beslenme ve Diyetetik Bölümü Nedir?

Beslenme ve Diyetetik insan sağlığıyla doğrudan ilgili, beslenme yöntemlerini, kişiye en uygun beslenme ve diyet programlarını inceleyen bir bilim dalıdır.

 Mesleki Önem Giderek Artıyor

Yetersiz ve dengesiz beslenmenin yarattığı sağlık sorunları ile birlikte; obezite, kalp damar hastalıkları, diyabet, sindirim sistemi, kanser ve pek çok hastalık giderek artmaktadır. Bu nedenle oluşan hastalıkların önlenmesi veya mevcut durumun düzenlenmesi için diyetisyenlik mesleği önem kazanmaktadır.

Beslenme ve Diyet uzmanlarının çalışma alanlarını; besinler, beslenme yöntemleri, diyetler, besin alımının miktarı, cinsi, sıklığı, toplu beslenme yerlerinin düzenlenmesi, ayakta ve yatan hastaların beslenmesinin düzenlenmesi gibi konular oluşturmaktadır.

Beslenme ve Diyetetik alanında görev alanlar, sağlığın korunması ve geliştirilmesinden hastalıkların tedavisine kadar geniş bir perspektifte sağlık düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunacak çalışmalar yürütmektedir.

 Yeni Diyetisyenler Mesleğe Hazırlanıyor

Üsküdar Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, bu alanda ihtiyaçların belirlenmesi, giderilmesi ve toplumsal bilincin oluşturulması için çözüm yolları sunan, hastalıkların tedavisi için diyet programlarını hazırlayan, bilimsel verileri pratik diyet önerilerine çeviren, bireysel olarak beslenme şekillerini belirleyen, toplu beslenme yerlerinde beslenme açısından sağlığa uygunluğu sağlayan, mesleki ve etik değerlere sahip uzmanlar yetiştirmektir. Bu bölümden mezun olanlara ‘Diyetisyen’ unvanı verilmektedir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümünde Alınan Dersler Nelerdir?

Beslenme ve Diyetetik Bölümünde temel bilimler ve mesleğe özgü dersler ile birlikte deneysel ve beceri gerektiren konuların laboratuvar uygulamaları yer almaktadır. Beslenme İlkeleri, Temel Kimya, Temel Psikoloji, Anatomi, Tıbbi Biyoloji ve Genetik gibi öğrencilere bilimsel temelleri verecek konuların yanında özellikle Beslenme Biyokimyası, Beslenme Ekolojisi, Besin ve Besin Öğesi Etkileşimi, Besin İşleme Yöntemleri, Kanser Hastalarının Beslenmesi, Yaşlılarda Beslenme, Gebelikte Beslenme gibi mesleğe yönelik dersler bulunmaktadır.

Beslenme ve Diyetetik Bölümünün Çalışma Alanları Nelerdir?   

Obezitenin ve diyabetin toplum sağlığını en çok tehdit eden sorunlar arasında bulunması ile birlikte diyetisyenlere olan ihtiyaç da artmaktadır. Bu kapsamda kamu kuruluşlarında ve özel sağlık sektöründe birçok iş imkânı bulunmaktadır. Mezunlar; kamu ve özel hastaneler, üniversiteler gibi sağlık kuruluşlarında, halk sağlığı merkezleri, besin sanayi, toplu beslenme sistemleri, yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları gibi yerlerde iş bulmaktadır. Araştırma ve akademik kariyer alanlarında besin ve beslenme konularının büyük bir orana ulaşması nedeniyle bu alanda da avantajlar mevcuttur. Bölüm mezunları yemek üretim tesislerinde yönetici olarak da kariyer imkânına sahiptir.